Nosečnice (zlasti na socialnih omrežjih) vidimo kot nasmejane, zdrave, sijoče bodoče mamice, ki kar žarijo od pričakovanja vsega lepega, ki jih čaka v prihodnjih mesecih. Mnoge nosečnice se odlično počutijo, druge srečujejo z določenimi zdravstveni stanji, ki zahtevajo nekaj več pozornosti s strani zdravnikov in njih samih. Skorajda vsem pa je skupno, da se vsaj v določenih obdobjih soočajo tudi z določenimi strahovi. Ko se datum približuje predvidenem roku poroda, se pozornost usmeri predvsem na porod in željo, da bi le-ta potekal hitro in brez zapletov. Pred tem pa bodoče mamice usmerjajo pozornost predvsem v čutenje otrokovih brc, ki jih vsakič sproti navdajajo z optimizmom in občutkom, da je s plodom vse v redu.

Tudi strokovnjaki opozarjajo na pomen štetja plodovih gibov, saj je zmanjšana plodova aktivnost ali sprememba vzorca plodovega gibanja lahko povezana s slabim perinatalnim izidom. Ginekolog nosečnico na pregledih proti koncu drugega trimestra nosečnosti pouči o tem, kako šteti gibe, saj lahko s tem bistveno zmanjšamo možnost mrtvorojenosti. Povedano po domače, materina zaznava slabšega plodovega gibanja je lahko opozorilo, da se plodu mordane godi dobro.

Pomembno je vedeti tudi, da naprave za poslušanje plodovega utripa za domačo uporabo ne nadomestijo štetja gibov, saj pokažejo prisotnost plodovega utripa, kar pa ne prinaša informacije o tem,  če je plod še vedno običajno aktiven ali gre za trend zmanjševanja gibanja.

Kako šteti plodove gibe

Ne le, da gre za enostavno metodo sprotnega preverjanja stanja, ki jo lahko izvajaš sama doma, predstavlja tudi čudovit način vzpostavljanja vezi s tvojim bodočim dojenčkom, zato se tega loti s prijetno čuječnostjo, ne stresnimi mislimi. 

Da bo plod med štetjem zbujen, ga lahko prebudiš s hojo. Štetje je namreč smiselno le, ko je plod zbujen. 

Za tem se udobno uleži na bok ali usedi. Eno ali obe roki položi na svoj trebuh, preveri koliko je ura in začni šteti gibe. Šteje vsak gib, četudi ga občutiš manj intenzivno. Ko našteješ 10 gibov, preveri, koliko časa je minilo od začetka štetja do desetega giba. Osnovno vodilo je, da moraš 10 gibov čutiti v obdobju maksimalno dveh ur. Če jih ne čutiš 10, po dveh urah kljub temu prenehaj s štetjem. 

Da ti bodo informacije o plodovih gibih tebi in tvojemu ginekologu kar najbolj v korist, je priporočljivo spremljanje trenda s pomočjo spodnje tabele, ki si jo sprintaj in nesi s seboj na naslednji pregled. 

Kdaj začeti s štetjem plodovih gibov

Nosečnica prve gibe začuti med 16. in 20. tednom, ki so sprva nežni in zahtevajo nekaj pozornosti, da jih bodoča mamica sploh zazna, kasneje pa postajajo vse močnejši in intenzivnejši. Sčasoma lahko opaziš tudi vzorec gibanja, v katerem delu dneva je plod bolj ali manj aktiven. 

S štetjem gibov je priporočljivo pričeti v 28. tednu in nadaljevati vse do poroda. Ključno je torej, da jih v dveh urah občutiš vsaj 10. Poskusi šteti gibe vsak dan ob približno istem času, a kot že rečeno, hkrati predvsem upoštevaj plodovo budno stanje.

Kdaj se obrniti na zdravnika

Svojega ginekologa pokliči in se dogovori za pregled v naslednjih primerih:

  • Če v dveh urah ne našteješ 10 plodovih utripov,
  • Če imaš občutek, da opažaš zmanjšajo aktivnost ploda (kljub naštetim desetim gibom),
  • Če opaziš pomembno spremembo v vzorcu plodovega gibanja,
  • Če več dni opažaš, da v dveh urah ne našteješ 10 gibov.

V vseh zgoraj naštetih primerih ne oklevaj in to sporoči izbranemu ginekologu, ki te bo naročil na pregled in s pomočjo CTG zapisa (kardiotokogram) ocenil stanje ploda. 

V vsakem primeru je bolje opraviti kakšen pregled več, kot da v stresu in slabe volje čakaš naslednji redni pregled šele čez nekaj tednov, kajne? 😊

https://shop.nosecka.net/izdelek/set-porodnih-afirmacij-pdf/

Preberi še:

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki