Si se že začela ZARES zavedati, da si noseča? Bodimo realni, vsekakor je to velika novica zate in za bodočega očka, zato se mogoče počutiš zadnje tedne bolj čustvena. Če k temu dodaš še hormone, ki se sedaj pospešeno spreminjajo, je povsem normalno, da mogoče opažaš nihanje razpoloženja. To ne pomeni, da se nosečnosti ne veseliš, temveč zgolj to, da vse poteka, kot mora, saj nosečniško slabost, utrujenost in druge simptome označujejo kot simptome zdrave nosečnosti. Dobra novica je, da slabo počutje ne bo trajalo v nedogled, najverjetneje le do drugega trimesečja.

6. teden nosečnost spada v prvo trimesečje, kljub temu, da si morda nedolgo nazaj šele izvedela za nosečnost, si sedaj noseča že mesec in pol, saj se začetek nosečnosti šteje od začetka zadnje menstruacije.

Velikost ploda v 6. tednu

Dojenček je sedaj velik kot grah, torej približno 6 – 7 milimetrov, vsak teden pa zraste za kar dvakrat!

Trenutno si drugem mesecu nosečnosti.

Nosečniški simptomi 6. tedna

Ker si še v zelo začetni fazi nosečnosti, ni nič nenavadnega, če sploh še ne boš opazila nobenih simptomov. Če pa boš, bodo najbolj očitni naslednji:

  • Utrujenost,
  • Slabost,
  • Boleče prsi,
  • Pogosto uriniranje,
  • Napenjanje in napihnjenost,
  • Nihanje razpoloženja.
  • Krči in lažja krvavitev (to te zna prestrašiti in pomisliš lahko, da je nosečnost ogrožena, zato se ob dvomih posvetuj s svojim ginekologom).

Nosečniški trebušček 6. tedna

Napihnjenost v 6. tednu je običajna, možno pa je tudi, da tvoj trebušček sedaj ni še čisto nič drugačen. Če vesele novice še ne želiš deliti z drugimi, lahko to še nekaj časa ostane tvoja (in partnerjeva) skrivnost, saj drugi tvoje nosečnosti še ne bodo opazili. Je pa res, da bo trebušček opazen prej, če morda nosiš dvojčke.

Nosečniški hormoni (HCG) se počasi zvišujejo in lahko se začnejo prve slabosti in utrujenost. Krvni pritisk je nižji, zato se ti lahko malo vrti. Dodaten progesteron in drugi hormoni lahko povzročijo utrujenost, slabost, nejevoljnost, lahko pa se počutiš popolnoma enako kot prej. Ni treba, da prenehaš z vsemi športnimi aktivnostmi, je pa počasi potrebna prilagoditev vaj. Poskrbi za dobro strokovno podporo, saj ti aktivnost med nosečnostjo lahko pomaga pri počutju skozi celo nosečnost in pri porodu in ti pomaga pri stresu, ki ga doživi telo zaradi vseh sprememb.

Ultrazvok 6. tedna nosečnosti

Tvoj ginekolog bo morda predlagal, da s prvim pregledom še malce počakata, saj v šestem tednu še ne bi bilo dosti videti. Najpogosteje se prvi ultrazvok naredi v 8. ali 9. tednu, razen, če je že zdaj možno zaznati, da gre za rizično nosečnost, se pojavljajo krvavitve ali si zanosila z umetno oploditvijo. 

Zagotovo pa te vseeno zanima kaj se dogaja s tvojim dojenčkom, kajne? V 6. tednu se mu začenjajo razvijati nos, oči, ušesa, brada in ličnice. Če bi opravili ultrazvok, bi se sedaj že lahko zaznal srčni utrip, a tudi, če ga še ni, to ni razlog za preplah. Morda je le izračun dolžine nosečnosti nekoliko nepravilen. V primeru nosečnosti z dvojčki se bi dobro videlo dve gestacijski vrečki ali rumenjakova mehurčka.

Zagotovo ti po mislih roji veliko vprašanj – najbolje, da si jih do pregleda zapisuješ in se potem skupaj z ginekologom pogovorita o dilemah in vprašanjih.

Seznam 6. tedna nosečnosti

  • Naroči se na prvi pregled pri ginekologu, če se še nisi,
  • Bodi pozorna, da ne uživaš več prehrane, ki je v nosečnosti odsvetovana,
  • S partnerjem se pričnita pogovarjati o vajinih novih vlogah, ki vaju čakata.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki