Zgodbe o dojenčkovih krčih sem poslušala že v času nosečnosti in priznam, velikokrat zavila z očmi, ko sem prejela nasvet drugih mamic, kako se bom prve 3 mesece morala izogibati svežemu sadju in zelenjavi, mleku in mlečnim izdelkom, živilom, ki napenjajo … pa tudi to ne bo popolnoma zadostovalo, saj se dojenčkovo črevesje v prvih mesecih šele razvija, čemu sledijo bolečine, napenjanje in prebavne motnje.

Na trdna tla me je postavil šele jok mojega novorojenčka, ki se je s krči boril že od prvega dne v porodnišnici. Spominjam se, da smo drugi dan za kosilo dobili fižolovo solato in kar obnemela sem, saj so mi vsi nasveti mamic, takrat kar priplavali pred oči … V tistem trenutku nemoči bi raje bila lačna, kot, da bi pojedla kaj, kar bi mojemu malemu dodatno ‘škodovalo’.

Čeprav je bilo mnogokrat naporno, smo prve mesece uspešno jadrali skozi dneve in se borili proti razvijajočemu črevesju, ki mojemu dojenčku velikokrat ni pustilo spati. Nakupila sem vsemogoče kapljice, ki naj bi pomagale proti krčem in se tolažila z mislijo, da bo tako hudo le prve tri mesece, potem se bo umirilo, pa tudi sama bom počasi lahko zopet jedla prav vse.

A Liam je bil star že 4 mesece in pol, ko so krči še vedno trajali, jaz pa sem bila še vedno prikrajšana za sveže sadje, katerega imam najraje. Počasi sem postajala že obupana, saj sem mislila, da se to nikoli ne bo končalo… Bila sem že popolnoma izčrpana, saj so moji obroki bili vsak dan skoraj enaki, potrebe po vitaminih in mineralih pa zaradi polnega dojenja vedno večje.

Mamice, ki so rodile v istem času kot jaz, so malčkom že začele uvajati gosto prehrano, medtem ko sem bila sama še vedno tam, kot na začetku – bo moj otrok v prvem letu sploh lahko jedel kaj druga kot moje mleko, če ima težave s krči že samo, če ‘kaj takšnega’ pojem jaz? Kako ga bom naučila jesti na žlico, kako ga navadila na nove okuse, kako mu pokazala razkošje jedi, ki so nam na voljo…?

Ne spomnim se niti kdaj niti kje, vendar v nekem obupnem trenutku sem naletela na kapljice BioGaia z vitaminom D3. Kupila sem že vsemogoče kapljice in prav nič ni pomagalo dlje kot 20 sekund, dokler Liam sladkega okusa ni polizal iz svoje dude.

Ker sem o kapljicah BioGaia prebrala ogromno pozitivnih mnenj, sem se odločila, da jih stestiram tudi sama, čeprav nisem verjela, da bo stanje kaj boljše … Če ni pomagal cel nabor prejšnjih prehranskih dodatkov, zakaj bi te?

A razlogi so bili jasni; BioGaia kapljice so edine, ki imajo narejene največ raziskav na področju dojenčkove mikrobiote, so ene izmed redkih, ki bazirajo na sončničnem olju, katero je bolj zdravo kot koruzno, hkrati pa naj bi dokazano pomagale pri krčih. To, da imajo dodan vitamin D3, ki prispeva k delovanju imunskega sistema, mišic in k ohranjanju zdravih kosti, sem takrat ‘spregledala’, saj mi je bilo pomembno le to, da se končno znebimo krčev. Danes sem hvaležna za oboje oziroma za prav vse sestavine!

Čeprav sem bila v dvomih, sem kapljice vztrajno dodajala in že po nekaj dneh opazila izboljšanje. Liam je končno lahko zaspal brez kričečega joka, pa tudi čez dan je postal veliko bolj sproščen, dobrovoljen in nasmejan. S samo prebavo sicer nikoli ni imel večjih težav, tako da tukaj sprememb nisem opazila, ampak to, da so kapljice pomagale pri bolečinah ob krčih in joku je bilo več kot dovolj. Cilj je bil dosežen, ko sem po dobrem mesecu dodajanja končno lahko skuhala prvi korenček in upala, da bo tudi prvo uvajanje goste prehrane potekalo brez večjih težav. Kapljice sem dodala tudi v korenčkov pire, Liam, ki pa je bil takrat star že skoraj pol leta, je bil očitno na svoj prvi obrok goste hrane več kot pripravljen!

Zares sem vesela, da sem začela z dodajanjem BioGaia kapljic k prehrani svojega dojenčka, saj smo se krčev končno znebili, sama pa sem spet na svoji običajni prehrani, bogati s svežim sadjem in zelenjavo! Le kaj bi dala, da bi jih poznala že v prvem mesecu… 🙂

Anja Cimerman

Vsebino omogoča podjetje Ewopharma d.o.o.


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki