Otroci so pogosto zelo izbirčni jedci. Vsak starš si želi najti hrano, ki bi jo njegov malček z veseljem jedel, hkrati pa bi bila ta hrana dobra za njegova prebavila in zdravje. Nove raziskave objavljene v reviji Clinical & Experimental Allergy kažejo, da je hranjenje otroka z jogurtom v prvem letu življenja zelo priporočljivo, saj lahko preprečuje razvoj alergij in dermatitisa.

Potek raziskave

Novozelandski raziskovalci so 390 mamic povprašali o hrani, ki jo te mamice dajejo svojim otrokom do njegovega prvega rojstnega dne. Pri otrocih pa so iskali znake dermatitisa, ki se v obliki rdeče in luskaste kože na vidnih mestih kot so lička, za ušesi in lasišče ponavadi pojavi pri dojenčkih med 2. in 4. mesecem. (Če izpuščajev ne zdravimo, se tipično razširijo še na komolce, za kolena in včasih tudi pod pleničko.) Ko so otroci dopolnili 1 leto, so jih raziskovalci testirali tudi za alergije.

Odkritje raziskave

Raziskovalci so pri otrocih, ki so dnevno uživali jogurt, odkrili 70 odstotkov manjšo možnost za razvoj dermatitisa in alergij. Pri tistih, ki so jogurt uživali najbolj redno, je bil učinek najmočnejši.

Vseeno pa bo obvezno nadaljnje raziskovanje. Ta raziskava je ugotovila, da redno uživanje jogurta nudi močnejšo zaščito, ni pa še odkrila, kateri tip jogurta je najboljši.

Omenjena raziskava ni edina, ki je uživanje jogurta povezala z manjšimi možnostmi za alergijo in dermatitis. Njene ugotovitve so zelo podobne ugotovitvam raziskave, ki so jo izvedli na univerzi University of Nottingham in kolidžu Imperial College London; v tej raziskavi so ugotovili povezavo med uživanjem probiotikov med nosečnostjo in dojenjem in 22 odstotno manjšim tveganjem za razvoj dermatitisa pri otroku. Raziskovalci so ugotovili, da probiotiki spremenijo strukturo materinega mleka in tako vplivajo na otrokov imunski sistem in kožo.

Nedavna raziskava objavljena v publikaciji PLOS Medicine kaže, da imajo otroci mamic, ki so med nosečnostjo in dojenjem uživale probiotike (dobre bakterije, ki blagodejno delujejo na prebavni trakt), manj možnosti za razvoj dermatitisa kot otroci mamic, ki probiotikov med nosečnostjo in dojenjem niso jemale. V raziskavi so obdelali podatke o približno 1.5 milijona ljudi in opazovali učinek običajnega probiotika (bacteria lactobacillus), ki ga najdemo v jogurtu in nekaterih drugih fermentiranih živilih.

Kaj to pomeni za starše

Vse te novejše raziskave nudijo le dodatne dokaze, da probiotiki blagodejno vplivajo na dojenčkov imunski sistem. Odkritja raziskav se ujemajo tudi s priporočili pediatrov, ki uvajanje kravjega mleka odsvetujejo pred prvim letom otrokovega življenja, medtem ko je dodajanje jogurta in sira v otrokovo prehrano varno že prej.

Čeprav bo potrebno opraviti še več raziskav o vrsti jogurta, ki je najboljša za preprečevanje dermatitisa in alergij, je že zdaj dovolj dokazov, ki pričajo o blagodejnih učinkih jogurta. Torej, če tvoj otrok obožuje jogurt, mu ga ponujaj brez slabe vesti, saj mu bo koristil v zgodnjih letih in tudi kasneje.


Nosečkin nasvet: Pediatri vedno bolj priporočajo dodajanje probiotikov v kapljicah. Kapljice BioGaia Protectis Baby so prehransko dopolnilo za varno, preprosto in učinkovito vzdrževanje ustrezne koncentracije bakterij v črevesju. Kapljice lahko damo na žlico ali dodamo mleku, vodi ali kateri koli drugi primerni pijači ali hrani, zato so idealne za dojenčke in majhne otroke ali tiste, ki ne morejo jemati tablet. Samo pet kapljic dnevno zagotavlja priporočeni dnevni odmerek 100 milijonov bakterij Lactobacillusreuteri Protectis, ki dopolnjujejo mikrofloro v prebavnem traktu.


Viri članka:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/cea.13121
https://www.otago.ac.nz/wellington/news/otago681852.html
https://www.reuters.com/article/us-health-pregnancy-probiotics-eczema/probiotics-during-pregnancy-tied-to-lower-eczema-risk-for-kids-idUSKCN1GR29S

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki