Koža – najpomembnejše čutilo dojenčka

Kako pomemben organ je koža za novorojenčka, priča dejstvo, da otrok nemudoma po porodu potrebuje stik kože na kožo, saj to pripomore k večji povezanosti, uravnavanju telesne temperature, uspešnemu začetku dojenja, krepitvi imunskega sistema, znižuje nivo stresnega hormona kortizola in povečuje nivo oksitocina, hormona sreče.

Strokovnjaki zatrjujejo, da lahko pomanjkanje telesnega stika pri novorojenčku onemogoča normalen razvoj in vodi do večje pojavnosti bolezni ali celo v smrt dojenčka. Dotik je izrednega pomena pri nedonošenčkih, ali dojenčkih rojenih z nizko porodno težo. Zdrav, ljubeč dotik vključuje ljubkovanje, nežno masažo, božanje in nošenje dojenčka. Koža, ki je tudi naš največji organ, je prvi stik s svetom otročka, eno glavnih čutil in občutij, ki jih dojenček v novem svetu sprejema. 

Pozor, spremembe na koži!

Spremembe na koži so lahko tudi prvi pokazatelj resnejših težav, alergij ali bolezni, ki se dogajajo v organizmu. Dojenčkova koža se nemudoma odzove, če mu je denimo prevroče, na morebitne hormonske spremembe, alergijske reakcije in podobno. Spremembe na koži so pogosto nenevarne, vseeno pa je treba biti na to zelo pozoren.

Nega dojenčkove kože pozimi in poleti

Ker je koža novorojenčka izjemno občutljiva, je treba biti na morebitne spremembe izjemno pozoren. Če se dete rodi pozimi, je koža še toliko bolj na udaru. Zaradi mraza, prekomerne vlage in suhega zraka v prostorih ob ogrevanju, mladi kožici ni nič kaj prizaneseno. Poleti se moramo v prvih mesecih življenja otročka strogo izogibati močnim sončnim žarkom, ki lahko kožo poškodujejo za celo življenje.Ravno zato potrebuje detece skrbno in predvsem naravno nego kože. Taka koža zahteva več vlaženja, hranjenja in zaščite. Izdelki morajo biti blagi, brez eteričnih olj, alkohola, parfumov ali drugih agresivnih dodatkov. Koža dojenčka, je namreč kar petkrat bolj tanka, kot koža odraslega, zato se snovi, ki jih nanašamo nanjo še toliko prej absorbirajo v mlad organizem. 

Ni vsaka koža zelo občutljiva

Hčerkica, ki bo kmalu dopolnila dve leti ima zelo, zelo občutljivo kožo. Izdelke zanjo je treba skrbno izbirati, saj potrebuje posebno nego. Že ob neprimerni hrani zanjo, kot so jagode ali orehi, takoj dobi izpuščaje po ličkih. Večkrat pa je bila na udaru tudi zaradi alergij na agresiven pralni prašek oziroma mehčalec. Kljub manjši uporabi takih sredstev njena koža tega ni prenesla in jo je vse peklo in srbelo. Zato zanjo nikoli nisem kupovala posebnih krem, saj je dobila svojo, namešano po receptu pediatrinje.

Ima pa zato naš fant večjo srečo. Njegova koža ni tako zelo občutljiva. Kljub temu je imel tekom zime kar precej izsušena lička, saj smo vsak dan, ne glede na vreme, bili zunaj, na svežem zrak.Nega zanj tako ni zelo specifična, kljub temu pa se zavedam, da moram biti pri izbiri kozmetike za oba precej previdna in vselej preveriti deklaracije na izdelkih.

Kozmetika Afrodita – kot naročena

In ravno v obdobju, ko je malemu Lovrencu zaradi mraza koža na ličkih močno pordela in se očitno izsušila, smo na testiranje dobili izdelke Kozmetike Afrodita za nego dojenčka.Čudovit personaliziran paket smo dobili v lično zapakirani škatli, v nežnih odtenkih sivke, na njegovo ime, s posvetilom Z ljubeznijo zate, Lovrenc. Ko dobiš tak paket, ti zaigra srce. Ne pretiravam! Afroditin personaliziran paket je zelo lepo darilo in takšna pozornost z osebno noto vsaki mamici nedvomno stopi srce.

Že škatla je tako lepa in estetska, da jo bomo obdržali, vanjo pa spravili fantkovo prvo fotografijo iz trebuščka, materinsko knjižico, zapestnico iz porodnišnice in seveda prvo dudico. Paket, ki je odlična ideja za darilo tako dojenčku kot tudi malčku ali malo večjemu nadobudnežu, vsebuje naravne izdelke: šampon in kopel, 100% naravno olje in 100% naravno mazilo. S prijaznim posvetilom za razigrane negovalne trenutke je Kozmetika Afroditi zadela žebljico na glavico.

Navihane vodne dogodivščine 

Šampon in kopel smo uporabljali na dva dni, pri kopanju malčka. Izdelek je namenjen tako koži, kot tudi lasišču. Ne draži oči in je izdelan na oljni osnovi. Ima nežen in prijeten vonj, ki mamici prikliče spomine na njeno otroštvo. Po kopanju smo uporabili naravno mandljevo olje. Le-to je namenjeno za občutljivo kožo, ne le dojenčkov, temveč tudi nosečnic in mamic po porodu. Izdelan je iz mešanice mandljevega in sončničnega olja. Je dermatološko preizkušen in zmanjšuje pojavnost temenc ter strij.

Pri mandljevem olju mi je najbolj všeč to, da je vsestranski, saj ga poleg že naštetega lahko uporabimo tudi kot kopel. V banjico z vodo ga dodamo par kapljic, kar ima na kožo zelo prijeten vpliv, sploh pozimi. Sama sem največjo spremembo opazila pri uporabi olja na svojih izsušenih rokah. Olje se je hitro vpilo, ni puščalo madežev in blagodejno je vplivalo na utrujeno in razpokano kožo. Seveda je bil z masažo po kopanju najbolj zadovoljen malček, ki je najprej brcal od ugodja, potem pa sladko zaspal, kot polhec. Pri masaži je z veseljem pomagala tudi starejša sestrica in se ob tem neverjetno zabavala. Smeha in zabave je bilo za polno hišo.

Rita nabrita

Naravno mazilo, ki temelji na karitejevem in kakavovem maslu ter čebeljem vosku, pa tudi na oljih jojobe, kokosa ter belega limnata, smo uporabljali vsak dan, večkrat na dan za nego ritke, torej za mazanje izpostavljene kože pod pleničko. Lahko rečem, da je bila mala rita tudi s to kremico zelo zadovoljna. Koža je namreč po uporabi zelo nežna, nahranjena in lepa, kar je za izdelke, ki se uporabljajo na tem, zelo izpostavljenem mestu, ključno. Za tako nežno ritko namreč ni hujšega kot plenični izpuščaj, ki je pri malčkih precej pogost. Mazilo, ki je z naravno dermatološko in pediatrično preizkušeno, je blagodejno vplivalo tudi na kožo male rite malčice, ki je kot omenjeno, zelo, zelo občutljiva. Za to sem zelo hvaležna in vesela, saj za nego dveh ritk lahko uporabljam le en izdelek.

Kaj pa nega mame in tatija?

Seveda smo vse izdelke preizkusili vsi družinski člani. Mami, kot omenjeno na izsušenih rokah. Izdelki so na mojo kožo delovali zelo blagodejno. Poleg tega sem jih preizkusila tudi pri mazanju strij in suhih ter utrujenih nog. Koža je bila po uporabi prijetna in nežna na dotik. Lepo je tudi dišala.

Pomanjkljivost za uporabo pri sebi vidim zgolj v premalih embalažah ☺ zato bom morala očitno naročiti še en paket izdelkov za nego zase. Tati do kremic ne goji ravno največje ljubezni, je pa z veseljem poskusil olje in kremo za izsušene roke in se namazal po britju. 

Seveda bi izdelke lahko uporabil večkrat, pa sem jih preventivno raje skrila, saj so vseeno namenjeni za otroke.Ima pa Kozmetika Afrodita posebej izdelke tudi za moške in seveda za ženske. Verjetno bo to tema za kdaj drugič in z veseljem bomo preizkusili tudi omenjene kolekcije. 

Izdelki, ki zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika

Pri občutljivi koži malčice izdelkov na obrazu oziroma ličkih nisem uporabila. Deklica namreč potrebuje kozmetiko, ki izdatno vlaži in ne bazira na oljih. Je pa mazilo za ritko blagodejno vplivalo na nego kože pod pleničko, kar pomeni, da ga bomo uporabljali tudi v prihodnje. 

Odlično pa se je izkazal tudi šampon in kopel pri navihanih malih laskih. Šampon seveda ne draži oči, kar je pri tako majhnih otrocih zelo pomembno. Seveda mora svojo spominsko poimensko škatlo dobiti tudi Tinkara, zato bom za našo navihanko naročila personaliziran paket za deklice, ki vključuje šampon za lase in telo ter balzam, sprej za lažje razčesavanje, kremo za obraz in telo ter škatlo, v katero bomo prav tako shranili njene prve spomine.

In verjamem, da bo eden prvih spominov mojih otrok tudi Kozmetika Afrodita, tako kot je moj. 

Monika Golob Sluga, mag. prava
Inštruktorica pilatesa, strokovnjakinja za varno vadbo v nosečnosti in porodu, zagovornica gibanja in zdravega načina življenja

Pridruži se mi v FB skupini: Fit ženske okoli 40


Viri: 

https://www.nosecka.net/nega-dojencka-z-naravno-kozmetiko-afrodita/
https://www.nosecka.net/pravilna-nega-koze-dojenckov-otrok-in-mamic/
https://veva.si/kako-dotik-vpliva-na-novorojencka/


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki