Sanjate o tem, da bi v vaši družini dobro živeli le z enim virom dohodkov in bi eden izmed staršev lahko ostal doma z otroki? Morda pa ste družina z enim dohodkom postali zaradi bolezni ali izgube službe.

Kakršnekoli že razlog, družine z enim dohodkom morajo prilagoditi porabo svojih sredstev. Članek predstavlja 5 pametnih finančnih ukrepov za družine z enim dohodkom.

Prilagodite svoj budžet

Eden izmed prvih ukrepov, ki ga boste morali sprejeti, je prilagoditev proračuna oz. količine razpoložljivih sredstev. Morda se boste morali odreči nekaterim stvarem, kot je redno obiskovanje restavracij, in začeli gledati na cene med nakupovanjem živil. Če vaš edini vir dohodka ni zelo visok, boste morali kot družina najti načine zmanjševanja porabe denarja.

Še zmeraj lahko varčujete

En vir dohodka še ne pomeni, da ne morete več varčevati. Pravzaprav je varčevanje v takem primeru še nujnejše. Varčevalni računi so ključnega pomena za nujne primere. Preden se odločite, da boste postali družina z enim dohodkom, napolnite svoje varčevalne račune.

Finančni strokovnjaki svetujejo, naj bo na varčevalnem računu dovolj denarja za vsaj šest mesecev stroškov. Za družino z enim dohodkom pa naj bi bilo idealno imeti na računu dovolj denarja za vsaj eno leto stroškov. Varčevalni račun deluje kot nekakšen plan B, v primeru, da gre kaj narobe. V družini z enim dohodkom je to še toliko pomembnejše, če slučajno izgubite tudi ta dohodek.

Razmislite tudi o pokojninskem varčevanju. Če bo v družini le ena oseba, ki služi, mora ta pokriti potrebe po pokojninskem varčevanju tudi za drugo osebo.

Vložite v življenjsko zavarovanje

Veliko družin pozabi na življenjsko zavarovanje ali pa zavarujejo le osebo, ki prinaša dohodke. Pametno je, da je zavarovana tudi oseba, ki ne služi.

Če se oseba, ki je doma in skrbi za otroke, resno poškoduje, umre ali zboli, bo moral za otroke skrbeti nekdo drug. To bo verjetno treba drago plačati. Zato je pametno zavarovati oba starša v družini, tudi če eden ni v službi.

Preveri oceno tveganja na tej povezavi >

Ne hitite s spremembo

Če še niste sprejeli odločitve, da boste postali družina z enim dohodkom, to storite počasi. Najprej prilagodite svoj življenjski stil, da ga bo lahko podpiral le en vir dohodkov. To je odlična priložnost, da vidite, če je to sploh mogoče za vašo družino.

Če lahko živite samo z enim dohodkom, ko oba še hodita v službo, je to odlična priložnost, da začnete varčevati in odplačate svoje dolgove.

Osredotočite se na svoje največje stroške

Veliko družin ima ogromne stroške s posojili in hipotekami, ali pa ogromno denarja porabijo za obisk restavracij, nakupovanje oblek in različne nakupe s kreditno kartico. Če se lahko znebite teh stroškov, bo prehod na le en dohodek veliko lažji.

Razmislite o prepovedi obiska restavracij za en mesec in dobro premislite pred vsakim nakupom, če stvar resnično potrebujete. Če imate veliko stroškov s hišo, razmislite o oddajanju sobe ali pa razmislite, ali ne bi lažje živeli v manjšem domu. Če imate veliko stroškov z avtomobilom, razmislite o prodaji obstoječega vozila in o nakupu cenejšega, rabljenega avtomobila.

Varčevanje in gledanje na vsak cent ni zabavno, vendar je to dobra investicija za prihodnost vaše družine.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki