Z nastopom nosečnosti pride v telesu do velikih sprememb, katerim je potrebno prilagoditi dosedanji življenjski stil. Če bi se spremembe, do katerih pride v času nosečnosti, pojavile v normalnih razmerah, bi pomenile bolezensko stanje, v času nosečnosti pa se simptomi kot so kolaps (sinkopa), subjektivno težko dihanje (dispneja), edemi in šumi na srcu smatrajo za normalne.

Žensko telo se močno spremeni, saj se pripravlja na to, da bo najprej 9 mesecev nudilo optimalne pogoje za razvoj ploda v dojenčka, nato pa premagalo maratonu primerljive napore ob porodu. Da telo to zmore, se v telesu zgodijo naslednje spremembe:

Vrtinec hormonov

Že takoj v prvem trimesečju začnejo delovati hormoni:

Estrogen:

– povzroča rast maternice in mlečnih žlez v dojkah,
– pripravlja prsi na tvorbo mleka,
– povzroča zadrževanje vode in natrija v telesu,
– pripravlja maternico na medporodno krčenje.

vir: http://www.sacredpregnancy.com

Progesteron:

 • vpliva na rast in razvoj dojk,
 • povečuje količino maščobnega tkiva,
 • povzroča sproščanje gladkega mišičevja, kar se odraža v daljšem ostajanju hrane v želodcu, zmanjšani peristaltiki, tonusu in aktivnosti maternice, zmanjšanem tonusu mehurja, sečevoda in žil,
 • vpliva na zvišanje telesne temperature (0,5 °C).

V nosečnosti se pojavi še prav poseben hormon relaksin, ki vpliva na rahljanje sklepov. To je pomembno, saj se mora medenica pri porodu razmakniti. Zaradi tega hormona je nosečnica ob neprevidnosti v nevarnosti za poškodbe sklepov.

Relaksin

 • hormon, ki je prisoten samo pri nosečnicah
 • vpliva na rahljanje sklepov, sklepnih ovojnic in ohlapnost vezi
 • povzroča zmehčanje materničnega vratu

Spremembe v krvno-žilnem sistemu 

Volumen krvi pri enoplodni nosečnosti naraste za 30 % do 50 %. Še večji porast je pri velikih plodovih in pri večplodni nosečnosti.  Povečan pretok krvi skozi kožo pomaga odvajati toploto, ki nastaja zaradi povečane mase matere in ploda. Srce zaradi povečane količine krvi prečrpa kar 1,5 l krvi na minuto več.

MOŽNE TEŽAVE: Fiziološka anemija – slabokrvnost.

Spremembe v dihalih

Povečan volumen krvi povzroči dobro prekrvljenost in edem sluznice zgornjih dihalnih poti, kar povzroča slabo prehodnost nosu (kongestija), krvavitev (epistaksa) in celo spremembe v glasu. Naraščajoča velikost maternice dvigne prepono za okoli 4 cm, vendar njena funkcija ni zmanjšana, ker se njeni pomiki povečajo za 2 cm. Minutna ventilacija, zmnožek dihalnega volumna in frekvence dihanja se poveča za 30 % do 40%. Povečan dihalni volumen omogočata povečan prsni koš in večja potreba po dihanju. Pri povečani potrebi po dihanju igra ključno vlogo progesteron, ki zmanjša občutljivost respiracijskega centra za kisik in deluje kot primarni spodbujevalec dihalnega centra.

MOŽNE TEŽAVE: Krvavenje iz  nosa, oteženo dihanje, utrujenost

Prebavila

Ker progesteron povzroča sproščanje gladkega mišičevja, temu sledi počasno praznjenje želodca, upočasnjena peristaltika skupaj in relaksacija spodnje zažemalke požiralnika. Vse to lahko nosečki povzroči velike težave.

MOŽNE TEŽAVE: slabosti, čezmerno bruhanje (hyperemesis gravidarum), zaprtje, hemoroidi, zgaga, žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke

Zdravilo GATTART se uporablja za zdravljenje zgage in z njo povezanih simptomov, kot so želodčne težave in refluks kisline. Primerno tudi v času nosečnosti ali dojenja. Zdravilo je na voljo brez recepta v vseh lekarnah, tudi spletnih. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Izločala

Ledvice in sečevodi se razširijo in podaljšajo. To je posledica mehaničnih učinkov noseče maternice in povišane koncentracije progesterona. Poveča se zastoj urina in s tem možnost za okužbo sečil. Mehur je potisnjen navzgor in je sploščen.

Možne težave: uhajanje urina, zaprtost, zastoj urina

vir: pinimg.com

Spremembe v mišično-skeletnem sistemu

V času nosečnosti se pojavijo mišično-skeletne spremembe po vsem telesu. Zmanjša se mišični tonus, poveča se gibljivost sklepov, medenično dno z mišicami medeničnega dna je pod velikim pritiskom, raztegujejo se trebušne mišice.

Možne težave: poškodbe sklepov, bolečine v hrbtenici, razmik trebušnih mišic (distasis recti).

Spremembe v telesni drži

Med nosečnostjo se zaradi rastočega otroka in povečanih prsi premakne težišče telesa, in sicer naprej in navzgor. Zaradi tega se začne nosečnica nagibati nazaj. Pri takšni telesni drži se raztegujejo zgornje hrbtne mišice in trebušne mišice, spodnje hrbtne mišice pa se krajšajo. Povečuje se ledvena krivina, poleg nje pa tudi prsna in vratna krivina. Ko nosečnost napreduje, se stopala sploščijo, teža telesa pa se pomakne na pete. Trebuh je vedno bolj izbočen, ramena se zvrnejo naprej, glava je potisnjena naprej.

Možne težave: bolečine v hrbtenici

vir: http://americanpostureinstitute.com

Kako lahko nosečka rešuje težave in blaži bolečine?

Z redno varno vadbo pod nadzorom strokovnjaka, si nosečnica lahko zelo pomaga pri blaženju večine simptomov. Dokazano je, da redna vadba:

 • Blaži pogoste težave nosečnic kot so: bolečine v križu, nespečnost, krčne žile, bolečine v medeničnem obroču, bolečine v trtici, v predelu spodnjih reber, diastaza recti abdominis, krči v nogah, otekanje, tesnoba..
 • Pomaga pripravljati telo na porod
 • Pomaga pri hitrejšem okrevanju po porodu
 • Vzdržuje mišično-skeletni in srčno-dihalni sistem
 • Ohranja kostno gostoto
 • Poveča mišično maso
 • Nadzoruje naraščanje telesne teže
 • Izboljšuje telesno držo, koordinacijo in ravnotežje
 • Izboljša cirkulacijo in znižuje diastolični krvni tlak
 • Vzpostavlja pozitivni odnos do telesa

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki