V članku NAJBOLJŠI POLOŽAJI ZA LAŽJE DOJENJE smo pisali o različnih prijemih in pozah, ki vama lahko olajšajo vsakdanje dojenje, tokratni prispevek pa predstavlja priporočljive položaje pri različnih težavah z dojenjem.

Dojenček z refluksom

Pri dojenčkih z refluksom, je najbolj priporočljivo dojenje v napol-pokončnem položaju, saj bo gravitacija pripomogla pri prebavi. Priporočljivi so položaji, kjer dojenček ne leži popolnoma (npr. v napol ležečem položaju, ko dojenček med dojenjem leži na nazaj naslonjeni mamici na trebuščku, ali pa se doji v sedečem položaju).

Če se dojenček zaradi refluksa upira dojenju, poskusite dojiti v stoje ali med hojo, saj bodo nežni gibi morda pomirili dojenčka in ga vzpodbudili k hranjenju. Pomembno je tudi, da doječka 15-20 minut po dojenju držimo v pokončnem položaju. Izogibati se je treba sedežem ali ležalnikom, v katerih je otrok naslonjen nazaj pod kotom 45°. Take poze namreč bremenijo požiralnik in slabšajo refluks.

Dojenček, ki ima težave z napenjanjem

Poze, ki pomagajo pri dojenčkih z refluksom, so priporočljive tudi pri dojenju dojenčkov, ki jih napenja. Ker mleko pri dojenju v napol-pokončnih in pokončnih položajih ne teče neposredno navzdol v dojenčkova usteca ima otrok boljši nadzor nad dotokom mleka in to pomaga pri preprečevanju vetrov. Če ima dojenček težave z bolečim napenjanjem, preverite, kako sesa; če dojenček med dojenjem zraven požira tudi ogromno zraka, potem bo imel težave z napenjanjem, ne glede na to, v kakšni pozi je.

Dojenček z zamašenim noskom

Prehlad in zamašen nosek lahko močno otežita uspešno dojenje. V teh primerih je prav tako priporočljivo dojenje v pokončnem ali pol-pokončnem položaju (v katerem je otrok naslonjen naprej). Ko imamo zamašen nos, ležeči položaj vse skupaj le še poslabša – tako je tudi pri dojenčkih. Dojiti lahko poskusite tudi v ”soparni” kopalnici, kar bo pomagalo odmašiti nosek.

Mamice, ki imajo ogromno mleka

Če imate veliko mleka se lahko zgodi, da se dojenčkov želodček napolni prehitro, kar lahko povzroči napenjanje in ”polivanje” mleka. Pri tej težavi si lahko pomagamo s pozo, kjer dojenček leži na napol-sedeči mamici na trebuščku. Tak položaj bo pomagal delovati proti gravitaciji, dojenčku pa se bo lažje odmakniti stran od dojke, če bo dobival preveč mleka naenkrat.

Dojenčki, ki imajo težave s sesanjem

Če ima dojenček težave s sesanjem, preizkusite več različnih poz, dokler ne boste našli položaja, ki vam najbolj ustreza. Priporočljivi so položaji, kjer mamica lahko dojenčka dobro vidi in opazuje, kaj se dogaja med sesanjem. Veliko mamic tudi ugotavlja, da se obnese dojenje, ko se z dojenčkom dotikamo koža na kožo.

Menjava dojk med dojenjem

Kako izvesti menjavo?

Če dojenček ne preneha sesati sam, mu lahko pomagamo tako, da nežno zdrsimo s prstom v kotiček ustec – dojenček bo tako odprl usta in prenehal s sesanjem. Preden zamenjamo dojki in nadaljujemo z dojenjem, je priporočljivo vmes počakati kakšno minuto in podreti kupček.

 

Kdaj zamenjati stran?

Ni točno določega časa, ki bi pomenil standarden čas dojenja. Dojenčka opazujemo in vzorci sesanjanja in požiranja nam bodo nakazali, da se dojenček še zmeraj doji in sprejema mleko. Ko se ti aktivni vzorci prenehajo, lahko zamenjamo stran. Večina dojenčkov bo potrebovala dojenje na obeh dojkah, da bodo dobili dovolj mleka. Vendar pa so tudi dojenčki, ki bodo dobili dovolj že samo z ene dojke, zato sta v redu oba načina, dokler dojenček pridobiva na teži.

Kaj, če ima dojenček raje le eno dojko?

Veliko žensk ima hitrejši dotok mleka na eni dojki, zato se lahko zgodi, da bo imel dojenček raje le to dojko. V večini primerov to ne predstavlja težav. Če pa dojenček začne zavračati drugo dojko, mora mamica z ročnim iztiskom ali črpanjem poskrbeti za dotok mleka tudi iz druge dojke. Poleg tega mora z nežnimi pristopi poskusiti dojenčka pripraviti na dojenje tudi na drugi dojki. Dober način za to je, da dojenčku ponudimo zapostavljeno dojko, ko je zaspan ali se ravno prebuja, ali pa ko je v nosilki in se z njim premikamo.

Poišči pomoč svetovalk za dojenje

Dojenje ni zmeraj enostavno. Pogosto bo potreben čas, da se bosta mamica in dojenček privadila na dojenje in na poti ju lahko spremlja veliko težav. Posvetujte se s strokovnjaki in sami pridobite čim več informacij, ki vam bodo pomagali na poti do uspešnega dojenja.


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki