Otrokova prehrana je ključnega pomena za njegov razvoj in zdravje. Starši otrok, ki so laktozno intolerantni ali nimajo tolerance na gluten, se pogosto soočajo z dodatnimi izzivi pri zagotavljanju uravnotežene in varne prehrane.

Intoleranca na gluten pri otrocih

Intoleranca na gluten, pogosto povezana s celiakijo, je stanje, pri katerem uživanje glutena (beljakovina, ki se nahaja v pšenici, ječmenu in rži) povzroča škodo v prebavnem sistemu. Otroci s tovrstno intoleranco lahko doživljajo simptome, kot so napihnjenost, driska, izguba teže in utrujenost.

Pri nekaterih otrocih lahko gluten povzroči resne poškodbe sluznice črevesja, znane kot celiakija. Ta bolezen se običajno pojavi med prvim in petim letom starosti ali v kasnejših letih, med 30. in 40. letom. Glavni krivci za to so različni proteini v glutenu, ki povzročajo atrofijo črevesnih celic. Poškodba sluznice tankega črevesja vpliva na prebavo in absorpcijo vitalnih snovi v telo. Znaki celiakije niso omejeni samo na prebavne težave, saj pri otrocih opazimo tudi slabokrvnost, krhkost kosti, zmanjšano odpornost, hujšanje, utrujenost in težave z živčevjem.

Če sumite, da ima vaš otrok celiakijo, se lahko to ugotovi z nebolečo diagnostično metodo, ki vključuje odvzem kapljice krvi, čeprav končno diagnozo potrdijo z biopsijo črevesne stene.

Prehranske alternative

  1. Brezglutenska živila: Danes je na trgu veliko brezglutenskih možnosti, vključno s kruhom, testeninami in pekovskimi izdelki.
  2. Naravno brezglutenska živila: Riž, krompir, koruza, kvinoja in amarant so naravno brez glutena.
  3. Pozornost na kontaminacijo: Pri pripravi hrane za otroka z intoleranco na gluten je pomembno biti pozoren na križno kontaminacijo z glutenskimi živili.

Lidl ponuja širok spekter brezglutenskih izdelkov, vključno s kruhom, testeninami in pekovskimi izdelki. Naravno brezglutenska živila, kot so riž, krompir, koruza, kvinoja in amarant, so vedno dobra izbira.

Laktozna intoleranca pri otrocih

Laktozna intoleranca je stanje, pri katerem telo ne more prebaviti laktoze, sladkorja, ki ga najdemo v mleku in mlečnih izdelkih. Otroci z laktozno intoleranco lahko doživljajo simptome, kot so napihnjenost, driska in bolečine v trebuhu, ko zaužijejo mlečne izdelke.

Če opazite, da vaš otrok morda ne prenaša dobro mlečnih izdelkov, bodite pozorni na tipične simptome laktozne intolerance. Ti se lahko razlikujejo od otroka do otroka, vendar obstajajo pogosti znaki, na katere morate biti pozorni. Mednje spadajo pogoste težave z drisko, napihnjenostjo in vetrovi. Pogosti so tudi prehladi in kožni izpuščaji rdečkaste barve. Otroci z laktozno intoleranco pogosto tožijo o bolečinah in krčih v trebuhu ter imajo težave s pridobivanjem teže.

Prehranske alternative

  1. Mlečni nadomestki: Sojino, ovseno, mandljevo ali kokosovo mleko so odlične alternative kravjemu mleku.
  2. Kalcij: Ker mleko velja za pomemben vir kalcija, je pomembno najti druge vire, kot so zelenolistna zelenjava, brokoli, fige in kalcijem obogatena živila.
  3. Preberite etikete: Pomembno je, da starši preberejo etikete na živilih in se izogibajo izdelkom, ki vsebujejo laktozo.

Pri Lidl Slovenija lahko najdemo različne mlečne nadomestke, kot so sojino, ovseno, mandljevo ali kokosovo mleko, ki so odlična alternativa za otroke z laktozno intoleranco. Poleg tega je pomembno iskati alternative za kalcij, kot so zelenolistna zelenjava in obogatena živila.

Veganski in bio izdelki

Lidl ponuja tudi obsežen izbor veganskih in bio izdelkov, ki so lahko boljša izbira za otroke z omenjenimi intolerancami. Veganski izdelki so običajno brez mlečnih sestavin, bio izdelki pa zagotavljajo kakovost brez uporabe umetnih dodatkov in pesticidov.

Splošni nasveti za prehrano otroka z intoleranco

  • Raznolika prehrana: Kljub omejitvam je pomembno, da otroci uživajo raznoliko prehrano, bogato z vitamini, minerali in drugimi hranili.
  • Konzultacija z dietetikom: Za pomoč pri načrtovanju uravnotežene prehrane se je dobro posvetovati z registriranim dietetikom.
  • Pozitiven pristop k prehrani: Otroci se pogosto zgledujejo po starših, zato je pomembno, da starši vzdržujejo pozitiven odnos do prehranskih omejitev.

Otroci z laktozno intoleranco ali intoleranco na gluten lahko vodijo popolnoma zdravo življenje s pravilno prehrano in podporo. Starši lahko igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju zdrave prehrane za svoje otroke, z izbiro pravih izdelkov in pripravo hranljivih obrokov.

V Lidlu je na voljo široka paleta prehranskih možnosti, ki vključujejo veganske in vegetarijanske izdelke, kot tudi bio in ekološke ideje. Za tiste, ki iščejo brezskrbno prehranjevanje brez laktoze ali glutena, je na voljo obilo izbire. Poleg tega Lidl ponuja tudi izdelke z visoko vsebnostjo proteinov, idealne za tiste, ki želijo v svojo prehrano vključiti več beljakovin.


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki