Na podlagi otrokovega premikanja boš najbrž že lahko dobila kakšen namig o njegovi osebnosti. Igrive brce in udarci lahko pripadajo nežnemu plesalcu ali aktivni nindži! 29. teden nosečnosti je pravi čas, da opraviš še zadnje podrobnosti, na primer, da si otroško sobo napolniš z osnovnimi pripomočki za nego dojenčkov, obiščeš porodni oddelek izbrane porodnišnice, izbereš pediatra in pregledaš nekaj možnih vrtcev. (Morda boš naletela na dolg čakalni seznam, odvisno od tega, kje živiš.)

Prav tako je pametno, da začneš pripravljati torbo s stvarmi, za katere veš, da jih boš želela vzeti s sabo v porodnišnico ob rojstvu otroka. Torbo pusti blizu izhoda iz stanovanja, da lahko sproti dodajaš predmete, za katere boš ugotovila, da jih potrebuješ, poleg tega pa lahko tako torbo v trenutku zagrabiš in odneseš.

Velikost ploda v 29. tednu

Pri 29. tednih je dojenček velik kot muškatna buča, meri pa približno slabih 39 centimetrov. Tehta približno dober kilogram, vendar ima še kar nekaj teže za pridobiti – lahko verjameš, da se bo otročkova teža pred rojstvom potrojila?

Trenutno si v sedmem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 29. tedna

V 29. tednu nosečnosti se plod že veliko giblje, pridobiva pa tudi na teži. Ker še naprej pritiska na prebavni sistem, boš čutila simptome, kot so hemoroidi, zgaga, bolečine v medenici in pogosto uriniranje. Med drugimi glavnimi simptomi bodo:

  • Glavoboli in/ali omotičnost. Če premalo spiš, lahko trpiš za glavobolom ali se zgolj počutiš slabo. (Vemo, da se je sedaj resnično težko spočiti!) Lahko pa je razlog tudi nizek krvni sladkor, zato poskrbi, da boš jedla v rednih presledkih.
  • Srbečica na trebuhu. Koža se razteza in tanjša, zaradi česar je bolj občutljiva. Namaži se z losjonom in pij veliko vode! Obvesti zdravnika o morebitni močni srbečici ali izpuščajih.
  • Bolečine v hrbtu, nogah ali kolkih. Nekaj bolečine je popolnoma naravno, saj tvoje telo ves dan s sabo nosi odvečno težo in dojenček pritiska na različne dele telesa, odvisno od njegovega položaja. (Občutki so še bolj intenzivni, če si noseča z dvojčki.) Poleg tega so tvoji sklepi in ligamenti zaradi priprave na porod bolj mehki in sproščeni. Ves ta pritisk lahko povzroči bolečine v telesu.
  • Hemoroidi. Dojenček pritiska tudi na prebavni sistem (zlasti na zadnjik) in nadležni hormoni lahko sprostijo črevesne mišice in povzročijo neprijetne hemoroide. Uživanje vlaknin (listnate zelenjave) in pitje velikih količin vode resnično pomaga.
  • Zaprtje. Vlaknine in voda bodo lajšali težave tudi v tem primeru.
  • Težave s spanjem. Ne pretiravaj s kofeinom, pij veliko vode in izvajaj lažje vaje. Obišči jogo za nosečnice in se sprehodi po parku, da se naužiješ svežega zraka.
  • Pogosto uriniranje. Joj, spet me lulat! Širša kot je maternica, večkrat boš morala na stranišče. To ne pomeni, da bi morala piti manj. Ne pozabi: zadostna hidracija je izjemno pomembna za lajšanje številnih nosečniških tegob; prav tako je pomembna za preprečevanje prezgodnjega poroda. (Če imaš težave z nosečnostjo ali če si noseča z dvojčki, je večja verjetnost, da boš rodila prezgodaj.)
Bio-Oil je namensko olje za nego kože, ki pomaga zbolj&scaronati videz brazgotin, strij in neenakomerne polti. Posebna formula pomaga preprečevati nastanek strij med nosečnostjo ali pri hitrem pridobivanju telesne teže. Pomaga tudi izboljšati videz obstoječih strij.

Nosečniški trebušček 29. tedna

Nosečnice v tem obdobju običajno pridobijo 8,6 do 11,3 kilogramov oziroma pri dvojčkih med 10,4 in 17,2 kilogrami. Če si v tem tednu potipaš trebušček, boš opazila, da je zgornji del maternice približno 9 centimetrov nad popkom.

Opazila boš tudi, da otroček veliko brca. V trebuščku mu počasi že malce primanjkuje prostora, poleg tega postane precej aktiven. Nadaljuj s štetjem brc vsak dan, da se prepričaš, da je aktivnost ploda enakomerna skozi dneve in tedne. Dojenček naj bi se v eni uri premaknil 10-krat.

 

Če že nekaj časa nisi začutila premikanja otročka in te začenja skrbeti, popij nekaj mrzle vode, pojej nekaj sladkega, zavrti si nekaj glasbe ali se ulezi na bok in si privošči masažo (prosi partnerja, da te zmasira). Ena izmed teh dejavnosti bi morala otroka zbuditi. Če postaneš zaskrbljena glede aktivnosti otročka, pokliči zdravnika; morda vaju bo povabil na pregled.

Ultrazvok 29. tedna nosečnosti

Dojenčku postaja trebušček malce tesen – edino logično, glede na to, da res hitro raste. To pomeni, da je tudi brc in udarcev vse več. Morda boš celo čutila subtilno, ponavljajoče se trzanje. To je otrokovo kolcanje! Noro, kajne?

 

Če nosiš dvojčke, je v trebuščku še manj prostora in brc občutiš še precej več.

Če imaš običajno nosečnost (pričakuješ enega dojenčka), ti v 29. tednu nosečnosti najbrž ne bo potrebno obiskati zdravnika. Če bi pogledala v trebušček v tem času, bi lahko opazila, da otroček pridobiva vedno več maščobe.

Seznam 29. tedna nosečnosti

  • Preberi si o pregledih, ki se jih izvaja v tretjem trimesečju
  • V svojo prehrano dodaj živila z veliko vlakninami, da preprečiš zaprtost ali hemeroide
  • Premisli o izbiri varuške, če bi jo kdaj potrebovali

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki