Prav neverjetno je, da so se dojenčku do sedaj čuti razvili skorajda že do enake mere, kot pri odraslih. Njegov vid se neprestano izboljšuje, vidi že precej dlje in ima občutek za oddaljenost med predmeti, zaznava gibanje, oddaljeno do 6 metrov, svet pa že lahko opazuje v vseh barvah. 

Glavo obrača proti zvoku, poskusi pa mu dajati tudi čim več priložnosti za izostritev preostalih čutov. Ponudi mu za povonjati cvetlico, naj se dotika različnih tekstur, od mehke volne, kosmatega lista do hrapavega lubja.

Te dni je dojenček še posebej navdušen nad svojimi rokami, rad jih zapira in odpira ter raziskuje svoje prstke. Deloma je to tudi zato, ker sedaj že bolj razume, da so rokice podaljšek njega samega in lahko z njimi prijema predmete. 

Malček je te dni tudi bolj “zgovoren”, veliko komunicira predvsem preko vriskanja, smehljanja in drugih zvokov, saj neprestano odkriva nove. Če želi, da se mu takoj posvetiš, bo glasno zavriskal ali zajokal, če želi, da se nasmejiš, ti bo podaril nasmešek. Opazovanje tvojega obraza mu predstavlja svojevrstno učenje, saj ne spoznava zgolj tebe, temveč tudi paleto različnih čustev.

Če je dojenčkova koža bolj suha, jo neguj na naslednje načine:

  • redkeje ga kopaj,
  • uporabljaj milo za vlaženje kože, namenjeno dojenčkom,
  • po kopanju kožo samo na hitro osuši z brisačo, 
  • naneseš lahko tudi losjon za dojenčke (brez parfumov in drugih dodatkov),
  • v njegovi sobici uporabljaj vlažilec zraka.

Če je njegova koža res izrazito suha, opaziš rdečico ali luskasta območja, za strokovni nasvet raje povprašaj pediatra in pred tem ne uporabljaj izdelkov za nego kože.

Morda v otrokovih ustih, na dlesnih ali notranji strani ličk in na jezičku opaziš bele pikice. Gre za soor ali glivice, ki za dojenčka sicer ne predstavljajo večjih težav, lahko pa so neprijetne, če se preko dojenja prenesejo nate. Posledica tega so srbeče, pekoče bradavice ali zelo intenzivna ostra bolečina. Tudi v tem primeru svetujemo pogovor z pediatrom.

Po treh polnih mesecih skrbi in osredotočanja zgolj na dojenčka in njegove potrebe, lahko pride do občutka, ko mamica pogreša svoje prejšnje prijatelje in druženje s prijatelji, ko otroci niso bili osrednja tema pogovora. Dejstvo je, da si morala zadnje mesece svoje potrebe postaviti na stranski tir in to zna biti kar precejšnji izziv za marsikoga, zlasti, če je to za mamico prvi otrok. Da na porodniškem dopustu ne boš osamljena, poišči podobno misleče, ki bodo razumeli tvoje dnevne izzive. Prijatelji brez otrok verjetno ne bodo naklonjeni počasnemu vozičkanju po ravnem ali neprestanemu prilagajanju otrokovemu joku. Morda pa je sedaj čas za nova poznanstva. Odličen prostor za to je Nosečka forum, pridruži se skupini z več kot 18 tisoč nosečnicami in mamicami, ki ti bodo z veseljem priskočile na pomoč tudi z nasveti. 

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju:

Nosečkini priročniki

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki