Smo v obdobju povečanosti virusov. Veliko lahko naredimo že s samim preventivnim vedenjem. Ko pa virusom kljub temu podležemo, pa nam je lahko v veliko pomoč domača lekarna. Zato je smiselno, da se, še preden zbolimo, poleg sprotnega zadostnega vnosa živil, bogatih z vitamini in minerali, odpravimo tudi v lekarno po par ključnih izdelkov, ki nam v tem obdobju lahko pridejo še kako prav.

Virusna obolenja so sicer res pogostejša ravno v mrzlih mesecih, saj se takrat več zadržujemo tudi v zaprtih prostorih, kjer hitreje pride do okužbe, vendar pa se lahko pojavijo v vseh letnih časih. Je pa res, da je zaradi hladnega vremena nosna sluznica bolj suha in dovzetnejša za okužbe. Najpogostejše obolenje, ki se pojavlja vse od jeseni dalje, je prehlad. Ta je pogost predvsem med otroki, saj lahko letno zbolijo tudi do desetkrat, odrasli pa do štirikrat. Ženske zbolijo pogosteje kot moški, predvsem v starostnem obdobju okrog 30. leta, najverjetneje zaradi pogostejšega stika z otroki.

Hujša obolenja so gripe – okužba dihalnih poti, zaradi katere v postelji obležimo navadno dober teden, posledice pa so lahko hude ali celo usodne. Običajno jo spremljajo zvišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost. Tudi gripa je pri otrocih pogostejša, pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi boleznimi, pri nosečnicah in imunsko oslabljenih posameznikih pa se lahko razvije v pljučnico.

Splošni nasveti za zmanjšanje okužb

Najenostavnejši in najvarnejši način zaščite pred samo gripo je cepljenje, ki se priporoča tudi nosečnicam v vseh obdobjih nosečnosti, na splošno pa se velja čim bolj dosledno držati priporočil za zmanjšanje prenosa virusov.

  • Izogibajte se telesnih kontaktov z ljudmi, ki kažejo bolezenske znake, v trgovini, v službi ali doma.
  • Ostanite doma, če imate občutek, da se vas loteva prehlad ali katero drugo virusno obolenje. Preden se odpravite k svojemu zdravniku, ga pokličite po telefonu in se pozanimajte kakšna so njegova priporočila in, ali je obisk res nujen.
  • Pri kihanju ali kašljanju si usta in nos pokrite z robčkom, saj boste tako najbolje omejili širjenje bakterij in virusov.
  • Redno si umivajte roke z milom in vodo. V primeru, da tega nimate na voljo, uporabljajte dezinfekcijska sredstva za razkuževanje rok.
  • Kolikor je le možno, se izogibajte zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
  • Poskrbite za redno zračenje zaprtih prostorov.

Ne pozabimo na zdrav način življenja

Vsekakor pa ne smemo pozabiti na ključni del preventive – zdrav način življenja, pri čemer imamo v mislih predvsem prehrano z veliko sadja in zelenjave. S tem pridobimo zadostno količino vitaminov, ki povečujejo obrambne sposobnosti organizma. Kljub temu, da vreme v zimskih mesecih za mnoge ni ravno mamljivo, je priporočljivo gibanje na svežem zraku, saj telesna pripravljenost zmanjšuje obolevnost. Ker se je stresu danes v hitrem tempu življenja že kar težko izogniti, le-ta pa hitro vpliva na zmanjšanje odpornosti, je priporočljivo v lekarni kupiti izdelke za podporo imunskemu sistemu.

Moč gozda za imunski sistem

Poskrbite za najmlajše

Najpogosteje zbolevajo ravno otroci, zato za najmlajše izberite izdelke, narejene posebej za njih.

Za preventivno podporo imunskemu sistemu za otroke od starosti enega leta dalje poiščite Fitobimbi Imuno, peroralno suspenzijo, saj z vitamini in minerali ter z izbranimi izvlečki rastlin. Vsebuje rastlinske izvlečke šipka, ki prispeva k naravni obrambi telesa, elevterokoka, opnastega grahovca, ki podpira naravni obrambni mehanizem. Vitamin E in baker imata vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Cink in baker imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vitamin B6 ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Na krepitev otrokovega imunskemu sistemu pa ne smemo pozabiti niti, ko ta že zboli. Fitobimbi Echinax, peroralna suspenzija, pomaga med okrevanjem, pomiri prehlad in podpira obrambo telesa, v pomoč pa je tudi v primeru šibkosti in splošne utrujenosti.

Gre za izdelek za otroke z navadnim šipkom, ki pomaga pomiriti prehlad, črnim bezgom, ki podpira obrambo telesa, ameriškim slamnikom za učinkovito pomoč v času prehladov in sibirskim ginsengom, ki podpora v primerih šibkosti, izčrpanosti, utrujenosti in med okrevanjem.

Kljub temu, da poznamo priporočila o prezračevanja prostorov, pa vendar to ni vedno možno, vsaj ne v tolikšni meri, da bi omogočili velik pretok zraka. V ta namen so v Sanofarmovi liniji izdelkov Fitobimbi pripravili Fitobalm kapljice za prostor za osvežitev zraka v zaprtih in neprezračenih prostorih. V otroški sobici bodo ustvarile prijetnejši zrak in blagodejno vplivale na zgornje dihalne poti.

Na zgornje dihalne poti pa bo blagodejno vplival tudi Fitobalm balzamični gel, osnovan na mandljevem in ricinusovem olju z eteričnimi olji rdečega bora, mirte in bele jelke.

Kašelj je pogost spremljevalec prehladov, ki se zlasti v hladnejših mesecih ponavljajo otrokom vseh starosti. Fitobimbijev Bronhamil bimbi, peroralna suspenzija, ki umirja dražeč suh in moker kašelj, je primerna za otroke od 6. meseca starosti dalje, obogatili pa so tudi njegov okus, saj ima dodan pomarančni sok.

Izdelek za otroke vsebuje: trpotec, ki blagodejno deluje na dihalne poti in ima pomirjujoč in prijeten učinek na grlo, žrelo in glasilke, eterično olje timijana, ki deluje antimikrobno; pripomore k lažjemu izločanju sluzi in pomiri dražeč kašelj, eterično olje bora, ki olajša dihanje in eterično olje evkalipta, ki pomirja grlo, žrelo in glasilke; lajša simptome prehlada in kašlja.

Boleče grlo in žrelo blaži GOLANIL Junior, ki preprečuje razvoj bakterij in virusov, pomaga pa tudi pri izraščanju zob in pri aftah, zato ga lahko uporabljate tudi, ko sezonske bolezni zapustijo vaš dom.

Vsekakor pa pri zdravljenju okužb dihal ne smemo pozabiti še na zadostno količino vode, zato otroku čim večkrat ponudite vodo ali nesladkan čaj.

Kupujte preko spleta in ostanite zdravi!


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki