Smo v obdobju povečanosti virusov. Veliko lahko naredimo že s samim preventivnim vedenjem. Ko pa virusom kljub temu podležemo, pa nam je lahko v veliko pomoč domača lekarna. Zato je smiselno, da se, še preden zbolimo, poleg sprotnega zadostnega vnosa živil, bogatih z vitamini in minerali, odpravimo tudi v lekarno po par ključnih izdelkov, ki nam v tem obdobju lahko pridejo še kako prav.

Virusna obolenja so sicer res pogostejša ravno v mrzlih mesecih, saj se takrat več zadržujemo tudi v zaprtih prostorih, kjer hitreje pride do okužbe, vendar pa se lahko pojavijo v vseh letnih časih. Je pa res, da je zaradi hladnega vremena nosna sluznica bolj suha in dovzetnejša za okužbe. Najpogostejše obolenje, ki se pojavlja vse od jeseni dalje, je prehlad. Ta je pogost predvsem med otroki, saj lahko letno zbolijo tudi do desetkrat, odrasli pa do štirikrat. Ženske zbolijo pogosteje kot moški, predvsem v starostnem obdobju okrog 30. leta, najverjetneje zaradi pogostejšega stika z otroki.

Hujša obolenja so gripe – okužba dihalnih poti, zaradi katere v postelji obležimo navadno dober teden, posledice pa so lahko hude ali celo usodne. Običajno jo spremljajo zvišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost. Tudi gripa je pri otrocih pogostejša, pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi boleznimi, pri nosečnicah in imunsko oslabljenih posameznikih pa se lahko razvije v pljučnico.

Splošni nasveti za zmanjšanje okužb

Najenostavnejši in najvarnejši način zaščite pred samo gripo je cepljenje, ki se priporoča tudi nosečnicam v vseh obdobjih nosečnosti, na splošno pa se velja čim bolj dosledno držati priporočil za zmanjšanje prenosa virusov.

  • Izogibajte se telesnih kontaktov z ljudmi, ki kažejo bolezenske znake, v trgovini, v službi ali doma.
  • Ostanite doma, če imate občutek, da se vas loteva prehlad ali katero drugo virusno obolenje. Preden se odpravite k svojemu zdravniku, ga pokličite po telefonu in se pozanimajte kakšna so njegova priporočila in, ali je obisk res nujen.
  • Pri kihanju ali kašljanju si usta in nos pokrite z robčkom, saj boste tako najbolje omejili širjenje bakterij in virusov.
  • Redno si umivajte roke z milom in vodo. V primeru, da tega nimate na voljo, uporabljajte dezinfekcijska sredstva za razkuževanje rok.
  • Kolikor je le možno, se izogibajte zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
  • Poskrbite za redno zračenje zaprtih prostorov.

Ne pozabimo na zdrav način življenja

Vsekakor pa ne smemo pozabiti na ključni del preventive – zdrav način življenja, pri čemer imamo v mislih predvsem prehrano z veliko sadja in zelenjave. S tem pridobimo zadostno količino vitaminov, ki povečujejo obrambne sposobnosti organizma. Kljub temu, da vreme v zimskih mesecih za mnoge ni ravno mamljivo, je priporočljivo gibanje na svežem zraku, saj telesna pripravljenost zmanjšuje obolevnost. Ker se je stresu danes v hitrem tempu življenja že kar težko izogniti, le-ta pa hitro vpliva na zmanjšanje odpornosti, je priporočljivo v lekarni kupiti izdelke za podporo imunskemu sistemu.

Domača lekarna

Ko gre za zdravje otrok, so mamice pogosto prve, ki posredujejo pri lajšanju simptomov običajnih bolezni, kot so prehladi, gripa, vročina in boleče grlo. Domača lekarna je pri tem nepogrešljiva. Pomembno je, da je opremljena z varnimi in učinkovitimi sredstvi, ki so primerna za otroke.

Boleče Grlo

Za lajšanje bolečin v grlu pri otrocih je pomembno, da imamo doma naravna sredstva, kot so med (za otroke starejše od enega leta), topel čaj in pastile za grlo, ki so primerne za otroke. Pomembno je tudi, da otrok pije veliko tekočine in počiva.

Vročina

Pri vročini je ključnega pomena, da otrok počiva in pije veliko tekočine. Lahko uporabite paracetamol ali ibuprofen v obliki, primerni za otroke, vendar vedno upoštevajte priporočeni odmerek glede na starost in težo otroka. Hladni obkladki na čelu lahko prav tako pomagajo pri zniževanju vročine.

Gripa in Prehladi

Gripa in prehladi zahtevajo predvsem počitek in hidracijo. Vlažilci zraka v prostoru lahko pomagajo, prav tako inhaliranje s paro. Naravni pripravki, kot so čaji z medom in limono, lahko pomagajo pri kašlju in zamašenem nosu. V primeru resnejših simptomov se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom.

Katera zelišča pomagajo?

Ingver

Ingver je znan po svojih protivnetnih lastnostih. Čaj iz svežega ingverja lahko pomaga ublažiti bolečino in draženje v grlu. Ingver lahko dodate tudi v toplo vodo z medom in limono za dodaten učinek.

Žajbelj

Žajbelj je zelišče z močnimi antiseptičnimi lastnostmi, ki lahko pomaga pri zmanjševanju bakterij v ustih in grlu. Grgljanje tople vode z žajbljem lahko pomiri boleče grlo.

Timijan

Timijan je še eno zelišče, ki deluje kot naravni antiseptik. Čaj iz timijana lahko pomaga pri lajšanju bolečin v grlu in spodbuja imunski sistem.

Ehinaceja

Ehinaceja je znana po svojih imunostimulativnih lastnostih. Redna uporaba ehinaceje v čajnih mešanicah lahko pomaga okrepiti imunski sistem in ublažiti simptome prehlada in gripe.

Limona in pomaranča

Limona in pomaranča sta bogati z vitaminom C in delujeta kot naravni antioksidant. Dodajanje sveže stisnjene limone v toplo vodo ali čaj ne le pomaga pri okusu, ampak tudi spodbuja imunski sistem.

Kamilica

Kamilica je znana po svojih pomirjujočih lastnostih in lahko pomaga pri sprostitvi mišic v grlu, s tem pa ublaži bolečino.

Domača lekarna je nepogrešljiv del vsake družine, še posebej, ko gre za zdravje otrok. Pomembno je, da so v njej izdelki, ki so varni in primerni za otroke ter da starši vedo, kako jih pravilno uporabiti. Ob resnejših simptomih ali dvomih se je vedno priporočljivo posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki