Na pripravah na porod in starševstvo: “Ker se rodim le enkrat” se fazam poroda posvetimo na prvi delavnici. Čeprav sama menim, da porod poteka kontinuirano, se njegova intenziteta sčasoma spreminja, ženske različne dele poroda doživljamo različno in se moramo v času, ko se porod odvija prilagajati na občutke, ki jih doživljamo. V šolah za starše v porodnišnicah vas učijo, da porod poteka v treh fazah. Prva faza je odpiranje, druga faza je iztis in rojstvo otroka in tretja faza je porod posteljice.

Samo to? In zakaj ženske potem tako zelo kompliciramo? Čudovit porod ti želim.

No ampak ni tako zelo preprosto. Ker iz medijev in iz okolice ves čas dobivamo informacije o tem, kako je porod grozna in strašna izkušnja, se poroda navadno bojimo. Poleg tega pa nimamo stikov s tem kako porod zgleda. In ker ne vemo kaj pričakovati, se je nanj težko pripraviti. Ko se začne porod, nobena izmed nas ne razmišlja, da poteka v fazah, saj ga doživljamo kot konstantno in vseobsegajoče dogajanje. Smo v porodu in se mu popolnoma prepustimo. Da pa bi se lažje pripravile na to, kar vas čaka, je vnaprej dobro pridobiti čim več informacij, da se pripravimo, kako med porodom ravnati, da nam bo izkušnja čim lažja in nam bo ostala v lepem spominu.

Prva faza poroda

To je najdaljši del poroda. Traja lahko nekaj ur ali celo nekaj dni. Vendar pa dolžina poroda ni pomembna. Pomembno je, kako se v času poroda počutimo. Ker se občutki v tem času zelo spreminjajo, lahko prvo fazo poroda razdelimo na zgodnji porod, aktivni porod in tranzicija. Zato pojdimo lepo po korakih. Danes bom opisala zgodnji porod.

Znaki zgodnjega poroda so zelo podobni znakom zadnjega dela nosečnosti, zato smo včasih lahko zbegani ali se je porod v resnici že začel.

Sama prvič nisem čutila zgodnjih popadkov, zato me je v porodnišnico želela napotiti kar ginekologinja, pri kateri sem bila na pregledu. Seveda je nisem poslušala in odšla domov, da sem počakala na začetek poroda. Ni mi bilo treba čakati dolgo, že čez nekaj ur sem odšla v porodnišnico in še isti dan tudi rodila. A ni nujno vedno tako.

Drugič se mi je porod začel s tem, da se je odluščila sluz, ki ščiti otročka v maternici (čep) in se je nadaljevalo z nežnimi popadki.

Tretjič pa so se začeli popadki, ki so se stopnjevali a se po nekaj urah povsem umirili. To se je vleklo skoraj teden dni, in ko se je porod v resnici začel, ga sprva nisem jemala resno. Kasneje, ko se bila na različnih izobraževanjih, so mi dule in babice vedno znova ponavljale – če ne veš če se je porod v resnici začel, se stuširaj s toplo vodo. Če se umiri, to še ni porod. To je sedaj tudi moj nasvet vsem nosečnicam s katerimi sodelujem. In večkrat preverjeno tehnika resnično deluje.

Seveda se lahko porod začne tudi drugače. Z napetostjo v sprednjem delu trebuha, s tem, da se otroček spusti in se pojavijo bolečine v medenici ali pa tako, da odteče voda. Vse to so znaki, da se nekaj dogaja in da se bo porod začel. Seveda pa je najbolje da vse skupaj sestavim v pregledno obliko.

171884332sm-56a76e7b3df78cf77295e3d6

Možni zgodnji znaki začetka poroda so:

  • Mehko blato (driska)
  • Bruhanje (naše telo se pred porodom čisti na različne načine)
  • Krčenje maternice, ki se ne ustavi ko se stuširate s toplo vodo, če popijete kozarec vode ali ko počivate
  • Krči, ki jih občutite drugačne, kot brakston hiksove pripravljalni krče (pripravljalni krči so navadno spredaj, popadki pa se sčasoma iz trebuha preselijo navzdol in nazaj (medenica, križ))
  • Krči, ki postajajo daljši, bolj intenzivni in vse bliže skupaj
  • Zgodnji krči so kratki, dolgi od nekaj do največ 30 sekund
  • Krvav izcedek ali sluz (čep)
  • Otrok se »spusti« nižje v medenico (bolečine v medenici)
  • Odpiranje matreničnega vratu
  • Odtekanje vode (plodovnice)

Vendar pa se je potrebno zavedati, da tudi če imate enega ali morda več znakov zgodnjega poroda, se vem še ne mudi v porodnišnico.

Še posebej če znakov ne zaznavate. Kot na primer pri meni, ko sem bila odprta že 5 centimetrov a sama popadkov še nisem čutila. Odpiranje lahko nato napreduje zelo hitro, lahko pa traja še nekaj dni. Dokler se otrok dobro počuti, dokler otročka normalno čutite in se dobro počutite je zgodnji porod bolje preživljati doma.

Pa ne bo kasneje prepozno? Seveda je to znak da se je porod začel. A porod navadno traja več ur ali celo več dni in le redko se zgodi, da bi otrok kar padel iz mame. Ker porod najbolje poteka v varnem in mirnem okolju, kjer se mamica lahko sprosti, je najbolje, da se porod začne doma.

Pomembno je, da so tudi spremljevalci ob porodu (mož, mama, prijateljica) pripravljeni na to, kako porod poteka, da ob začetku poroda ne vnašajo dodatnega nemira in živčnosti. Če meniš, da bi med porodom potrebovala dodatno podporo, ali pa bi podporo morda potreboval mož je pametno, da si poiščeta pomoč obporodne spremljevalke (dule), ki vama v času zgodnjega poroda lahko pomaga z nasveti in vaju pomirja, da se porod čim bolj mirno in sproščeno odvija.

105943365_4x3


Kako si lahko pomagam v času zgodnjega poroda?

Tu je nekaj nasvetov, kako si lahko pomagaš, ko se začne zgodnji porod.

  • Ko se porod začne, nadaljuj z opravili kot vsak normalen dan, saj je sicer čakanje lahko zelo naporno.
  • POČIVAJ!
  • Pojdi na sprehod.
  • Preberi sproščujočo knjigo
  • Poslušaj glasbo in pleši
  • Uživaj.
  • Plavaj.
  • Pojdi v trgovino.
  • Skuhaj kosilo
  • Speci pecivo ali toro za novorojenčka.
  • Druži se s prijateljicami ali z družino
  • Pripravi še zadnje stvari, ki jih potrebuješ za porod oz. odhod v porodnišnico .
  • Napiši zaznamek v spominski knjigi svojega otročka.
  • Zaključi nosečniški dnevnik.
  • Do konca pripravi otrokovo sobo.
  • Dogovori se kdo bo v času poroda skrbel za starejše otroke in domače živali.
  • Pojej več manjših obrokov in popij dovolj tekočine .
  • Poglej film.
  • Slikaj svoj nosečniški trebušček!
  • Umiri se
  • POČIVAJ!

Pa še en pomemben nasvet – Še posebej za ženske, ki rojevajo prvič, porodna bolečina navadno ni najhujša. Najhujša je izčrpanost.

Prav izčrpanost in strah pred tem kar prihaja je navadno razlog, da mamice med porodom obupajo. Zaradi izčrpanosti, pomanjkanja energije in premajhnega vnosa hrane in pijače se porod najpogosteje zaustavi. Prav to je tudi najpogostejši razlog, zakaj se ženske med porodom odločijo za epiduralno analgezijo ali protibolečinska sredstev.

Zato predlagam, da naj bo na zgornjem seznamu vsaj ena postavka, ki jo resnično upoštevaj. POČIVAJ! Tudi če te ponoči zbudijo krči in ne moreš več zaspati nazaj, počivaj, poglej kak film in si pripravi sproščujoč tuš ali kopel. Ne zbudi svojega partnerja, saj ga boš potrebovala kasneje in zelo pomembno bo, da bo tudi on spočit, da ti bo lahko pomagal. Če imaš dulo, jo obvesti kaj se dogaja, pogovori se z njo, da te pomiri in ti svetuje kako naprej. Ne prižigaj luči, porod lepše in hitreje poteka v temi. Počivaj, saj te do konca poroda čaka še veliko dela.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi tudi:

 

Avtor: Špela Peternel, dr. biomedicine, biologinja

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki