Verjetno se tako zelo osredotočaš na porod, da sploh še nisi pomislila kaj pride potem. Natančno dobro veš, da bo babica rekla: ”Pritisni!” in ti boš pritisnila. Z zaprtimi očmi in z globokim izdihom. In že bo tukaj. Kaj pa potem?!?

 Zate smo pripravili vpogled v drugo poglavje poroda. Tisto, ki se zgodi takoj, ko se otroček končno rodi. Tisto, o katerem ti niso povedale niti najboljše prijateljice. POZOR! Kakšna stvar je tudi malce nagnusna, ampak vse bo poplačano, ko boš v rokah držala svojo malo štručko.

1. Tresavica

Ne bodi presenečena, če se boš začela tresti. Večina žensk doživi po porodu močno tresenje celega telesa. To je popolnoma normalno. Do tresavice pride zaradi nenadne spremembe v hormonih. V nekaj minutah ali urah, se bo stanje umirilo.

2. Šivi

Verjetno si prebrala, da prerez presredka ni več nujno rutinski. Vseeno pa se lahko zgodi, da boš iz takšnega ali drugačnega razloga šivana. Reza ali trga verjetno ne boš čutila, za šivanje ti bo medicinsko osebje dalo protibolečinsko injekcijo. Vseeno te lahko šivanje boli.

3. Dojenje

Slišala si, da se je najbolje čim prej začeti dojiti. To je res, vendar ne bodi razočarana, če se novorojenček ne bo takoj zanimal za dojenje. Večina novorojenčkov se v prve pol ure po rojstvu še ne želi dojiti. Ne sili svoje štručke, ko bo pripravljena, bosta začeli. Vseeno jo imej pri sebi. Dotik kože na kožo je zelo pomemben, ko se začenjaš zbliževati. Zato ta čas izkoristi za občudovanje, vonjanje in dotikanje.

4. Kri

To, da porod spremlja tudi kri, že veš. Ampak ali veš tudi to, da v prvih 10 minutah po porodu izgubiš še več kot pol litra krvi, v nekaterih primerih še več? Poleg tega se pojavi čišča, ki lahko traja do 6. tednov. Čišča je dosti obilnejša od menstruacije in pričakuj, da boš na začetku potrebovala tri vložke naenkrat. Med čiščo se lahko poleg krvi pojavijo tudi manjši kosi tkiva, ki pa ne smejo biti večji od marelice. Če so, takoj sporoči svojemu ginekologu.

5. Zatečeni intimni predeli

Seveda, vaginalen porod povzroči otečenost okoli vagine. Ne bodi presenečena, če bo zatekanje obilno. Sramne ustnice se lahko kar 3x povečajo, ampak ne prestraši se. Pomagaj si z obkladki in počakaj, tudi to mine.

6. Mogoče boš obležala v postelji

Morda boš rodila s carskim rezom. To pomeni, da boš še nekaj časa morala samo ležati v postelji. Vsaj 12-24 ur popolnoma, potem pa vsak dan malo manj. Na srečo boš obdana z medicinskimi sestrami in svojimi bližnjimi, ki ti bodo z veseljem pomagali pri mali štručki.

7. Pot

Nedvomno se boš potila že med samim porodom, do potenja pa pride večkrat tudi v prvih tednih po porodu. Mnogo neprespanih noči ti bo tako dodatno oteževalo še potenje. Potenje se pojavi zaradi padca količine estrogena. Padec estrogena povzroči zmedo v telesni temperaturi. Ampak ne skrbi, tudi to bo kmalu minilo.Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki