Veliko bodočih mamic ugotovi, da so noseče ravno v 5. tednu, saj takrat opazijo izostanek menstruacije. Poleg tega se sedaj že lahko pojavijo nosečniški simptomi zaradi katerih utegneš pomisliti, da v tebi raste novo življenje. Opaziš lahko predvsem boleče, občutljive prsi, slabost in utrujenost.

Velikost ploda v 5. tednu

Dojenček je velik približno toliko kot peška jabolka. Ja, od sedaj naprej bi bil tvoj bodoči malček že dobro viden s prostim očesom! 🙂 Velikost se meri od glave do njegove zadnjice, torej brez dolžine nog. Velik je približno 3 milimetre. Trenutno si drugem mesecu nosečnosti.

Nosečniški simptomi 5. tedna

Počasi začneš opažati, da tvoje telo funkcionira nekoliko drugače, kot prej. Prvi trimester prinaša največ neprijetnih simptomov, zato poskusi ob slabem počutju na to gledati tako, da se boš kmalu počutila vedno bolje. Do takrat pa poskrbi za čim več počitka, zdravo prehrano in zadostno količino vode. Med glavnimi simptomi bodo:

  • Boleče prsi,
  • Jutranja slabost (ki se lahko pojavi tudi ob drugih delih dneva),
  • Utrujenost,
  • Pogosto uriniranje,
  • Krči, kot pred menstruacijo (t.i. vgnezditveni krči)
  • Lažja krvavitev (vgnezditvena krvavitev).

Nosečniški trebušček 5. tedna

Tvoj trebušček se zaenkrat še ne bo dosti spremenil, lahko pa boš morda opazila, da si bolj napihnjena. Zaradi slabosti in odpora do hrane lahko izgubiš kakšen kilogram (ali v prihodnjih mesecih), česar se nič ne prestraši, to je povsem normalno. Mimogrede, kljub temu, da trebuščka še ni opaziti, naj te partner razvaja z masažo, saj ti bo povrnila nekaj energije, ki ti je sedaj zagotovo primanjkuje.

Mogoče si se že začela spraševati koliko kilogramov boš pridobila med nosečnostjo. Kratek odgovor je, da o  tem zaenkrat še ni potrebno razmišljati. Načeloma velja priporočilo, da v prvem trimesečju (do 13. tedna) pridobiš do največ dva kilograma. Daljši odgovor je, da med nosečnostjo skorajda moraš pridobiti nekaj kilogramov, odvisno pa je, koliko tehtaš sedaj.

Če je tvoj BMI (index telesne teže) pod 18,5, je priporočljivo, da pridobiš od 12 do 18 kg v v celotni nosečnosti, s tem, da pridobivaš po dobre pol kilograma vsak teden v drugem in tretjem trimesečju.

Če je tvoj BMI (index telesne teže) med 18,5 in 24,9, je priporočljivo, da pridobiš od 11 do 16 kg v v celotni nosečnosti, s tem, da pridobivaš po okrog 350 gramov vsak teden v drugem in tretjem trimesečju.

Če je tvoj BMI (index telesne teže) med nad 24,9, je priporočljivo, da pridobiš od 5 do 9 kg v v celotni nosečnosti, s tem, da pridobivaš po okrog 200 gramov vsak teden v drugem in tretjem trimesečju.

Zaenkrat še ni možno z gotovostjo vedeti, če nosiš dvojčke, je pa v tem primeru možna hujša slabost, tudi kilograme boš pridobivala hitreje. 

Ultrazvok 5. tedna nosečnosti

Razvijati se začnejo se prebavni trakt, hrbtenica, srce, možgani, kri in žile. Celice se spremenijo v prepoznavno obliko C, pri kateri je razviden vrh, sprednja in zadnja stran. Na hrbtu se razvije krivina, ki bo kasneje hrbtenica in vodi od vrha do spodnje strani ploda. V sredini ploda je že vidna pikica v obliki črke U, ki  bo postala srce. Plod je zaščiten z membrano in amnijsko ovojnico, ki ga ščiti in proizvaja njegove unikatne krvne celice.

Seznam 5. tedna nosečnosti

  • Poskrbi za zdravo prehrano,
  • Naloži si aplikacijo s katero boš tudi v prihodnje točno vedela v katerem tednu nosečnosti si,
  • Naredi osnovni načrt varčevanja za dojenčka (a ni potrebno pretiravati, saj boš zagotovo dobila veliko stvari podarjenih).

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki