Čestitke, si na sredini nosečnosti! Če si pred kratkim izvedela za spol otroka, ki raste pod tvojim srcem, si verjetno dobila kopico  novih občutkov in asociacij, kako bo življenje izgledalo, ko se vam pridruži dojenček, kajne? Od sedaj naprej boš bolj pozorna na imena, mogoče boš celo v trgovini pri skodelicah z imeni obstala malce dlje in razmišljala, kako se ujemajo s priimkom ali starejšim sorojencem, če to za družino ni prvi otrok. Mogoče boš začela počasi kupovati tudi kakšne oblekice – pri  tem bodi pozorna tudi na letni čas, v katerem se bo rodil otrok.

Velikost ploda v 20. tednu

V 20. tednu je plod velik kot banana, natančneje,  v povprečju na tej stopnji merijo v dolžino 16,4 cm in tehta okrog 300 gramov. 

Nosečniški simptomi 20. tedna

Tvoje počutje je okrog 20. tedna verjetno odlično (nič ni narobe, če ni). Verjetno je tvoja energija  na vrhuncu, libido pa prav tako. Vseeno pa bodo prisotni nekateri simptomi, ki znajo biti neprijetni, predvsem naslednji:

  • Vaginalni izcedek. Lahko pričakuješ, da se bo izcedek do poroda še povečeval, kar je rezultat povišanja ravni hormonov. Če boš opazila, da postane rumene ali zelene barve ali pa opaziš neprijeten vonj, se pogovori z zdravnikom.
  • Krči nog. Poskrbi za pogostejši razteg, večkrat noge pokrči in iztegni in pij dovolj tekočine, saj so krči pogostejši pri dehidraciji.
  • Zgaga. Dojenček pritiska na tvoj prebavni sistem, zato bodi pozorna na svoj jedilnik, saj pekoča in kisla hrana povzročata bolečine v trebuhu ali zgago.
  • Več energije. Uživaj v obdobju z več energije in povečanim libidom, saj se boš v tretjem trimesečju verjetno počutila spet malce bolj utrujeno.
  • Zatekanje. Naj te zatekanje ne skrbi, razen, če postane v kratkem času zelo očitno. Blago zatekanje je normalno in bo izginilo po porodu. Kadar lahko, noge dvigni v zrak.
  • Pomanjkanje zraka, oteženo dihanje. S tem, ko se maternica razteza, pritiskana pljuča in povzroča, da pogosteje ostaneš brez sape, zlasti pri hoji po stopnicah. Poskusi ne hiteti in gibanje prilagodi počutju. Ta simptom je še bolj očiten, če pričakuješ dvojčke. 

Nosečniški trebušček 20. tedna

Od 20. tedna dalje bo zdravnik verjetno (malce odvisno od zdravnika) ob vsakem obisku ambulante izmeril dolžino od tvoje sramne kosti do vrha maternice. Gre za tako imenovano fundalno višino, ki se mora ujemati z izračunom dolžine nosečnosti z odstopanjem kakšnega centimetra ali dveh.  V 20. tednu je fundalna višina torej od 18 do 20 centimetrov. Višja ali nižja bi lahko nakazovala na gestacijski diabetes (nosečniška sladkorna bolezen) ali zastoj v rasti ploda, zato ob neobičajnih meritvah običajno naredijo nadaljnja testiranja.

Pri 20. tednih telesna teža raste počasi, do sedaj pa je priporočljivo, da si pridobila do 4,5 kilograme. Od sedaj naprej je priloročilo pridobivanje do pol kilograma tedensko.

Če pričakuješ dvojčke ali trojčke, zdravnik najverjetneje ne bo meril fundalne višine, saj je težje določiti kaj je povprečna višina za mamice z večplodno nosečnostjo. Več pozornosti bo zdravnik namenil tvoji telesni teži, saj je zdravo pridobivanje teže tisto, ki raste postopoma. V celotni nosečnosti z dvojčki je priporočljivo, da mamica pridobi med 15 in 20 kilogrami.

Ultrazvok 20. tedna nosečnosti

Tvoj dojenček ima pri 20. tednu že delujoče brbončice, ki pomagajo pri goltanju amnionske tekočine, sedaj še toliko bolj, kot prejšnje mesece.

Če še nisi imela testiranja v sredini nosečnosti, te čaka v kratkem, saj ga navadno zdravnik opravi  med 18. in 22. tednom. Gre za zelo podroben pregled, kjer zdravnik preveri vse organe in tudi tiste dele, za katere mogoče nisi prej niti slušala – srčne prekate, preveri tudi obe možganski hemisferi. S tem se prepriča, da je s plodom vse v redu, ti pa se lahko do konca nosečnosti sprostiš, saj veš, da pričakuješ zdravega dojenčka.

Če pričakuješ dvojčke, bo zdravnik tudi preveril, da sta glavi obeh plodov enake (ali vsaj podobne) velikosti. Če nista, bo opravil več meritev, da se prepriča, da eden izmed dvojčkov nima težav z rastjo in razvojem.

Najverjetneje boš na tem pregledu tudi izvedela spol ploda, zato zdravniku povej, če si želiš to informacijo ali ne. Prosi za natiskano fotografijo, da jo boš lahko občudovala tudi kasneje in pokazala še komu drugemu. Mogoče opaziš že kakšne podobnosti obraza s tvojim ali partnerjevim (sicer ne preveč upati na to, je pa možno).

Seznam 20. tedna nosečnosti

  • Naroči se na pregled v 24. tednu nosečnosti
  • Začni razmišljati, če si želiš veliko zabavo pred rojstvom (“baby shower”)
  • Pozanimaj se o tveganjih in simptomih preeklampsije

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki

Komentarji in vprašanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja