Čestitke, si na sredini nosečnosti! Če si pred kratkim izvedela za spol otroka, ki raste pod tvojim srcem, si verjetno dobila kopico  novih občutkov in asociacij, kako bo življenje izgledalo, ko se vam pridruži dojenček, kajne? Od sedaj naprej boš bolj pozorna na imena, mogoče boš celo v trgovini pri skodelicah z imeni obstala malce dlje in razmišljala, kako se ujemajo s priimkom ali starejšim sorojencem, če to za družino ni prvi otrok. Mogoče boš začela počasi kupovati tudi kakšne oblekice – pri  tem bodi pozorna tudi na letni čas, v katerem se bo rodil otrok.

Velikost ploda v 20. tednu

V 20. tednu je plod velik kot banana, natančneje,  v povprečju na tej stopnji mero v dolžino 16,4 cm in tehta okrog 300 gramov. 

Trenutno si v drugem mesecu nosečnosti.

Nosečniški simptomi 20. tedna

Tvoje počutje je okrog 20. tedna verjetno odlično (nič ni narobe, če ni). Verjetno je tvoja energija  na vrhuncu, libido pa prav tako. Vseeno pa bodo prisotni nekateri simptomi, ki znajo biti neprijetni, predvsem naslednji:

  • Vaginalni izcedek. Lahko pričakuješ, da se bo izcedek do poroda še povečeval, kar je rezultat povišanja ravni hormonov. Če boš opazila, da postane rumene ali zelene barve ali pa opaziš neprijeten vonj, se pogovori z zdravnikom.
  • Krči v nogah. Poskrbi za pogostejši razteg, večkrat noge pokrči in iztegni in pij dovolj tekočine, saj so krči pogostejši pri dehidraciji.
  • Zgaga. Dojenček pritiska na tvoj prebavni sistem, zato bodi pozorna na svoj jedilnik, saj pekoča in kisla hrana povzročata bolečine v trebuhu ali zgago.
  • Več energije. Uživaj v obdobju z več energije in povečanim libidom, saj se boš v tretjem trimesečju verjetno počutila spet malce bolj utrujeno.
  • Zatekanje. Naj te zatekanje ne skrbi, razen, če postane v kratkem času zelo očitno. Blago zatekanje je normalno in bo izginilo po porodu. Kadar lahko, noge dvigni v zrak.
  • Pomanjkanje zraka, oteženo dihanje. S tem, ko se maternica razteza, pritiskana pljuča in povzroča, da pogosteje ostaneš brez sape, zlasti pri hoji po stopnicah. Poskusi ne hiteti in gibanje prilagodi počutju. Ta simptom je še bolj očiten, če pričakuješ dvojčke. 

Nosečniški trebušček 20. tedna

Od 20. tedna dalje bo zdravnik verjetno (malce odvisno od zdravnika) ob vsakem obisku ambulante izmeril dolžino od tvoje sramne kosti do vrha maternice. Gre za tako imenovano fundalno višino, ki se mora ujemati z izračunom dolžine nosečnosti z odstopanjem kakšnega centimetra ali dveh.  V 20. tednu je fundalna višina torej od 18 do 20 centimetrov. Višja ali nižja bi lahko nakazovala na gestacijski diabetes (nosečniška sladkorna bolezen) ali zastoj v rasti ploda, zato ob neobičajnih meritvah običajno naredijo nadaljnja testiranja.

Pri 20. tednih telesna teža raste počasi, do sedaj pa je priporočljivo, da si pridobila do 4,5 kilograme. Od sedaj naprej je priporočilo pridobivanje do pol kilograma tedensko.

Če pričakuješ dvojčke ali trojčke, zdravnik najverjetneje ne bo meril fundalne višine, saj je težje določiti kaj je povprečna višina za mamice z večplodno nosečnostjo. Več pozornosti bo zdravnik namenil tvoji telesni teži, saj je zdravo pridobivanje teže tisto, ki raste postopoma. V celotni nosečnosti z dvojčki je priporočljivo, da mamica pridobi med 15 in 20 kilogrami.

Ultrazvok 20. tedna nosečnosti

Tvoj dojenček ima pri 20. tednu že delujoče brbončice, ki pomagajo pri goltanju amnionske tekočine, sedaj še toliko bolj, kot prejšnje mesece.

Če še nisi imela testiranja v sredini nosečnosti, te čaka v kratkem, saj ga navadno zdravnik opravi med 18. in 22. tednom. Gre za zelo podroben pregled, kjer zdravnik preveri vse organe in tudi tiste dele, za katere mogoče nisi prej niti slušala – srčne prekate, preveri tudi obe možganski hemisferi. S tem se prepriča, da je s plodom vse v redu, ti pa se lahko do konca nosečnosti sprostiš, saj veš, da pričakuješ zdravega dojenčka.

Če pričakuješ dvojčke, bo zdravnik tudi preveril, da sta glavi obeh plodov enake (ali vsaj podobne) velikosti. Če nista, bo opravil več meritev, da se prepriča, da eden izmed dvojčkov nima težav z rastjo in razvojem.

Najverjetneje boš na tem pregledu tudi izvedela spol ploda, zato zdravniku povej, če si želiš to informacijo ali ne. Prosi za natiskano fotografijo, da jo boš lahko občudovala tudi kasneje in pokazala še komu drugemu. Mogoče opaziš že kakšne podobnosti obraza s tvojim ali partnerjevim (sicer ne preveč upati na to, je pa možno).

Zdravilo GATTART se uporablja za zdravljenje zgage in z njo povezanih simptomov, kot so želodčne težave in refluks kisline. Primerno tudi v času nosečnosti ali dojenja. Zdravilo je na voljo brez recepta v vseh lekarnah, tudi spletnih. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Seznam 20. tedna nosečnosti

  • Naroči se na pregled v 24. tednu nosečnosti
  • Začni razmišljati, če si želiš veliko zabavo pred rojstvom (“baby shower”)
  • Pozanimaj se o tveganjih in simptomih preeklampsije
  • Začni se nežno pripravljati na porod 

Nosečkine kartice s porodnimi afirmacijami

Kartice porodne afirmacije nosečnico vodijo skozi različne stopnje nosečnosti in ji nudijo dodatno vzpodbudo in krepitev samozavesti vse do poroda. Vsaka kartica prinaša praktičen namig, ki bodočo mamico opolnomoči, predstavljajo pa čudovito darilo tako za tiste, ki pričakujejo prvega otroka, kot tudi mamice, ki povečujejo svojo družinico. Zaradi praktične velikosti 8 x 13 cm so nosečnici vedno pri roki.

Kartice nudijo podporo in jo vsakodnevno opominjajo, da ima vso moč že v sebi in zmore morda še več, kot se sama zaveda. Z jutranjim ritualom meditiranja na izrek vsake posamezne kartice bodoča mamica v svoje življenje in srce povabi ljubečo energijo, ki ji polepšajo dan, nosečnost in porod. Znanstveno je dokazano, da kartice z afirmacijami pomagajo preusmeriti negativne misli k bolj pozitivnemu pogledu na življenje, s tem pa k večjemu zadovoljstvu s seboj, medosebnimi odnosi in življenjem nasploh.

16,00  EUR


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki