Določene nosečniške simptome dobro poznamo in jih že skorajda pričakujemo, kajne? Jutranja slabost, hrepenenja po hrani, veliki otekli gležnji. Toda obstajajo tudi simptomi, ki te lahko presenetijo – tisti, o katerih zvezdnice in tudi sicer bodoče mamice ne govorijo rade. Spodaj preberi več o simptomih, na katere te nihče ni (in verjetno ne bo) opozoril in zakaj do njih sploh pride.

1. Lahko se pojavi dlačice na obrazu

Obstaja velika verjetnost, da boš na obrazu opazila nekaj več poraščenosti. Za to lahko kriviš povečanje testosterona iz svoje posteljice in jajčnikov. Dlačice lahko rastejo tudi na trebuhu in okoli bradavic, nekaj, kar sicer običajno vidimo pri moških. Na srečo se vse to ustavi, ko se hormoni po porodu ponovno umirijo.

2. Težave s prebavo (zaprtost)

Zaprtje muči številne nosečnice, kar se lahko začne že v 5. tednu. To se zgodi, ker hormon progesteron v začetku nosečnosti narašča, kar upočasni proces gibanja blata skozi vaše črevesje. To upočasnjeno gibanje poveča količino vode, ki jo tvoje debelo črevo absorbira, zato bo odvajanje težje. (zabavno, kajne?). Priporočljivo je pitje veliko vode in slivovega soka. Toda pretiravanje z vlakninami prav tako ni najboljša poteza, saj se črevesje lahko spet preveč napolni in rezultat bo težava z odvajanjem. Če imaš težave s hudo zaprtostjo, se pogovori z zdravnikom.

3. Zatekanje v vaginalnem predelu

Drugi učinek naraščanja ravni progesterona: krvne žile se sprostijo, kar nato poveča pretok krvi v vaginalnem področju. Konec drugega trimesečja se količina tekočine v telesu poveča za približno 50 odstotkov, kar vodi v oteklost nožnice, to pa lahko povzroči občutljivost in bolečino. Za zmanjševanje zatekanja lahko uporabiš hladilni obkladek.

4. Krčne žile se lahko pojavijo tudi “tam spodaj”

Celoten pretok krvi skozi vaginalno območje poveča možnost, da se pojavijo krčne žile na sramnih ustnicah, to pa povzroči oteklino in nelagodje, včasih tudi izboklino. Pomagajo lahko kompresijsko spodnje perilo, izdelano ravno v ta namen, ki olajšajo nelagodje z oporo spodnjemu delu trebuha in hrbta.

5. Morda boš imela več vetrov

Napenjanje in vetrovi spadajo zraven k nosečnosti. Hormona progesteron in relaksin spodbujata mišično tkivo k sprostitvi – vključno z mišicami okoli tvojega prebavnega trakta. Rezultat je, da se hrana počasneje giblje skozi vaš sistem, kar povzroča te neprijetne simptome. Naš nasvet: Sprijazni se! Ali pa obtoži psa. 😁 Pomaga izogibanje gaziranim pijačam in uravnotežena, zdrava prehrana (brez živil, za katere je znano, da napenjajo).

6. Opazila boš več sline

Sicer to ni preveč pogost simptom nosečnosti, vsekakor pa ni nič narobe, če ga začenjaš opažati pri sebi. Gre za še eno neprijetnost zaradi progesterona, zaradi katerega telo med nosečnostjo proizvaja več sline kot običajno. V primeru ptializma (redka motnja) je količina sline tako velika, da je potrebno konstantno pljuvanje. Ptializem se najpogosteje pojavlja pri mamicah, ki se spopadajo z boleznijo, imenovano hiperemeza, za katero je značilna huda slabost.

Najverjetneje gre v tem primeru za način, kako telo umirja samega sebe, saj nekateri raziskovalci menijo, da lahko odvečna slina pomaga želodcu. Ko se srečuješ s slabostmi, boš morda poskušali pogoltniti manj, simptom povečanja sline pa omogoča, da se kljub temu v ustih nabira zadostna količine sline. Čim večkrat na dan si umivaj zobe, redno uporabljaj ustno vodico in žveči čigumije brez sladkorja.

7. Pričakuješ lahko več izcedka

Pojdi v nakup dnevnih vložkov! Tvoje telo ustvarja veliko več estrogena in progesterona kot običajno, kar pomeni več pretoka krvi v vaginalno območje in bolečine v materničnem vratu in nožnici, kar ustvarja tekoč, belkast (včasih rumeno-zelenkast) izcedek, znan kot levkoreja. To zna biti nedležno, vendar ni škodljivo. Če opaziš neprijeten volj in draženje, ki spominja na vaginalno vnetje, se pogovori z zdravnikom, ki bo presodil, če je potrebno zdravljenje. 

8. Bolečine v mednožju postanejo boleča realnost

Tvoj bodoči dojenček počne še marsikaj drugega kot zgolj nežno brcanje tvojega trebuščka. Brce lahko občutiš tudi v vaginalnem delu, ko se premika v maternici, pogosto se pojavljajo tudi Braxton Hicks popadki. Rastoča maternica ustvarja pritisk na tvoje medenično dno, to pa se lahko občuti kot trk bowling žoge ob tvojo vagino. Vse to zna biti neprijetno, kljub temu pa ni razloga za skrb.

9. Lahko se polulaš v hlače

Dojenček v trebuhu trenutno uporablja tvoje notranje organe kot trampolin ali vzglavnik. To stiska tvoj mehur, zato je večja verjetnost, da se nehoteno polulaš. Razlog je v povišanem progesteronu med nosečnostjo, ki sprošča gladke mišice, ki obdajajo sečnico, zato se lahko sredi noči tudi 3 do 4-krat odpraviš na wc. Če po porodu prihaja do inkontinence, se pogovori z zdravnikom, priporočljivo pa je tudi izvajanje keglovih vaj.

10. Več se potiš

Tvoje nosečniško telo deluje kot nekakšna pečka. Dogaja se veliko različnih stvari, nenazadnje v tebi raste pravo pravcato novo bitje! Ni čudno, da zraven spada nekaj več potenja. Tudi tukaj je razlog v hormonih, ki dejansko povišajo telesno temperaturo. V raziskavi Medicinske šole na Univerzi v Pittsburghu iz leta 2013 je bilo ugotovljeno, da je 35 odstotkov nosečnic občutilo nočno potenje, podobno tistemu med menopavzo. Če ti je to zelo moteče, pij več tekočine in se prhaj s hladno vodo, obleči pa se v lahka oblačila. Če potenje postane nevzdržno in se temu pridružita še hiter srčni utrip in vročina, pokliči zdravnika in se v kratkem naroči na pregled.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki