Vedno več ljudi se navdušuje nad aromaterapijo in učinkovanjem eteričnih olj in na naših delavnicah je med njimi tudi vedno več nosečnic. Nosečnost s porodom je čas velikih fizioloških sprememb, hkrati pa jo spremlja tudi čustveno in duševno zelo pestro obdobje. Eterična olja so odličen pripomoček v tem času in z njimi si lahko nosečke pomagate pri številnih težavah in stanjih, ki vas spremljajo v obdobju nosečnosti.

Kljub temu, da uporabljamo eterična olja glede na njihovo delovanje in ne (le) vonj, pa je vseeno pomembno, da vam vonj eteričnega olja ustreza. V času nosečnosti smo ženske še toliko bolj občutljive na vonjave, zato eteričnega olja ne uporabite, če vas moti. Če eterična olja poznamo, razumemo njihovo uporabo, hkrati pa se podučimo o varni koncentraciji, je uporaba eteričnih olj varna praktično skozi vso nosečnost in celo med porodom.

 

Vedno več nosečnic me na individualnih svetovanjih sprašuje, kako bi lahko uporabile eterična olja za lajšanje težav in vedno znova se čudijo, ko odkrivajo neskončne možnosti. 🙂 Tokrat bom z vami delila nekaj možnosti uporabe (sledi nadaljevanje), v prihodnjih objavah pa bom številne od teh podrobneje obravnavala.

Torej, kje vse lahko uporabimo eterična olja in katera so varna?

Za jutranje (in druge) slabosti:

V primeru (jutranje) slabosti je eterična olja najbolje inhalirati, saj je to način, ki bo najhitreje učinkoval, hkrati pa je uporaba zelo preprosta. Eterično olje si lahko kapnete v izparilnik ali difuzor oz. izvajate »suho inhalacijo« – na robček kapnete eterično olje in vdihavate. Najbolj primerna za ta namen so:

  • ingver,
  • rožni les,
  • poprova ali zelena meta.

Inhalirajte nekaj minut in po potrebi čez nekaj časa ponovite.


Nosečkin nasvet:
Odlične pri premagovanju nosečniške slabosti so pa tudi tablete Antimetil, ki vsebujejo suhi ekstrakt ingverja, ki je kar 10x bolj koncentriran kot tradicionalni ingver. Ingver ne povzroča neželenih učinkov, zato je primeren tudi za otroke od 3 leta dalje, nosečnice in doječe matere. Antimetil lahko kupite tu >


Pri pogostem uriniranju:

V primeru prepogostega tiščanja na vodo lahko izdelate masažno olje, v katerega kanete eterična olja. Uporabite 50 ml hladno stiskanega in nerafiniranega rastlinskega olja (npr. mandljevo, olje grozdnih pešk,…) in mu dodajte do 7 kapljic eteričnih olj:

  • neroli,
  • sladki majaron

Za slabo čajno žličko mešanice nežno vmasirajte v predel spodnjega trebuha. Ponovite 2-3x dnevno.

Za nespečnost:

V primeru insomnie si lahko pomagate s sproščujočo kopeljo (če nimate kadi, lahko tudi nožno). V 2-3 velike žlice nerafinirane soli (lahko tudi sladke smetane, mleka, medu) dodajte do 5 kapljic eteričnih olj:

  • sivka,
  • rimska kamilica

V kad jo dodajte, ko bo že polna (ne prej), se sprostite in uživajte. Po kopeli lahko izvajate vaje za sproščanje (ali sorodne tehnike) in se odpravite v posteljo.

Če vas zanima specifična tematika glede uporabe eteričnih olj, se lahko oglasite na [email protected] in naslednjič bomo pisali o tem 🙂


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki