Samo zato, ker je dojenje naravno, še ne pomeni, da bodo vse mamice dojenje avtomatično obvladale. Včasih je potrebno veliko časa, vaje, preizkušenj in napak, da najdemo najboljši način dojenja. Za dober začetek, stisnite dojenčka k sebi v prvi uri po rojstvu – koža na kožo. Vseeno je, ali ste rodili vaginalno ali s carskim rezom – dotik kože na kožo stimulira hormon, ki proizvaja mleko (prolaktin). Poleg tega bosta vaša vonj in toplina dojenčka še bolj vzpodbudila k dojenju.

Zdrav novorojenček bo imel najmočnejši nagon za dojenje približno 20 ali 30 minut po rojstvu, zato bo najbolje, da bo novorojenček zraven vas, pripravljen na mlezivo (kolostrum – mleko, ki ga ženska proizvaja le nekaj dni po porodu in je s svojo visoko in bogato hranilnostjo usreza potrebam novorejnčka). Pomembna pa je tudi bližina po rojstvu – novorojenček naj bo zmeraj blizu mamice. Tako bo dojenje lažje za oba. Veliko dojenja pa je dobro za proizvajanje mleka.

Ko ste še v porodnišnici, izkoristite strokovno pomoč, ki vas obdaja in vam lahko pomaga pri dojenju in poiščite pozo ali poze, ki vama najbolj odgovarjajo in ponujajo idealno udobje za oba. Na srečo je takih poz lahko več.

1. ”KONTRA-ZIBKA”

To pozicijo ima večina mamic najraje, saj je dojenček položen počez, ga imamo pred seboj in dobro vidimo, kaj počne, ko sesa. Ta pozicija je tudi lajlažja za dojenje v javnosti. Da dosežemo pozicijo kontra-zibke, dojenčka položimo predse v ležeč položaj, z eno roko ga držimo in podpiramo, z drugo roko (na strani tiste dojke, s katero bomo dojili) pa podpiramo dojko. Veliko mamic pri tej pozi uporablja tudi blazino za dojenčka. Ta poza je odlična tudi za hranjenje po steklenički.

2. ”ZIBKA”

Ta pozicija je zelo podobna zgornjemu prijemu, le da tukaj dojenčka podpiramo z roko, ki je na isti strani kot dojka, s katero dojimo (in ne z nasportno roko, kot v prijemu kontra-zibka). Tudi pri tem prijemu si lahko pomagamo z blazino.

https://shop.nosecka.net/izdelek/najino-prvo-leto-vodnik-za-mamice/

3. ”ŽOGICA”

Ta prijem je ponavadi prvi, ki se ga naučijo nove mamice. Pri tem prijemu otrok leži pod nažo roko in z dlanjo podpiramo njegovo glavico (kot žogico), z drugo roko pa podpiramo dojko, s katero dojimo. Če otroka držite na desni strani, bo sesal desno dojko, ki jo vi podpirate z levo roko. Ta prijem je odličen za mamice, ki so rodile s carskim rezom, saj ni pritiska na mesto reza. Priporočljiv je tudi za dojenčke, ki imajo težave s sesanjem.

4. ”V LEŽE”

Veliko mamic in dojenčkov obožujejo to pozo, saj je tako naravna in sproščujoča za mamico. Za ta prijem se naslonimo nazaj (pod kotom približno 45°), pa naj bo to na kavču, v postelji, na udobnem stolu, dojenček pa leži na dojki in se je oprijema z obema rokicama.

5. ”NA BOKU”

Za to pozo se uležemo na bok, dojenček leži nasproti, obrnjen proti mamici. Na drugo stran dojenčka lahko položimo blazino ali zvito brisačo za podporo dojenčkovega hrbta. Otrok se doji na dojki, ki sloni na postelji. Ta poza je dobra za tiste mamice, ki potrebujejo počitek, saj lahko med dojenjem ležijo in za mamice, ki so rodile s carskim rezom.

6. ”KOALA”

V tej pozi dojenček sedi (kot koalica:)) na mamičinem kolenu, obnjen proti dojkam. Z roko, ki je na strani dojke, s katero dojimo, podpiramo dojenčka, z drugo roko pa podpiramo dojko.

7. & 8. ”DVOJNA ZIBKA” ALI ”DVOJNA ŽOGICA”

Imaš dvojčka? Potem imaš na voljo več možnosti. Dvojna zibka omogoča hkratno dojenje obeh dojenčkov, z blazono pod njima za podporo. Dojenčka ležita vsak na svoji mamičini roki in se s telesi križata v naročju. Pri dvojni žogici dojenča ležita na blazinah ob strani mamičinega telesa pod njenimi rokami. Hkratno dojenje je lahko naporno in stresno, zato novopečene mamice raje začnite z dojenjem vsakega dojenčka posebej, dokler se ne navadite.

Za dojenje ni strogo določenih pravil. Preizkusite več različnih pozicij in si zapomnite, da je edina prava pozicija tista, ki je udobna in odgovarja vam in vašemu otroku. Zapomnite is tudi to, da se bo ta poza (ali poze) lahko s časom spreminjala, ko bo vaš dojenček rasel.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki