Prehlad je ena izmed najbolj pogostih bolezni pri dojenčkih, ki jo povzročajo virusi, najpogosteje rinovirusi. Simptomi vključujejo zamašen nos, kihanje, izcedek iz nosu, boleče grlo, kašelj, blago vročino, glavobol in splošno slabo počutje. Simptomi se lahko razlikujejo od otroka do otroka.

Vzroki in dejavniki tveganja za prehlad pri dojenčkih

Dojenčki so bolj dovzetni za prehlad, če so v stiku z osebo, ki ima prehlad, če se dotikajo oči ali nosu s kontaminiranimi rokami ali predmeti, ali če se zadržujejo v prostorih, kjer je veliko ljudi, kot so vrtci, nakupovalni centri in praznovanja.

Potek bolezni pri dojenčkih

Simptomi se pri dojenčkih in malčkih stopnjujejo prve dni bolezni in dosežejo vrhunec 2. do 3. dan bolezni, nato v 10 – 14 dneh postopoma izzvenijo. Kašelj večinoma izzveni v 3-4 tednih. Pri starejših otrocih in najstnikih prehlad običajno izzveni v 5-7 dneh.

Zdravljenje prehlada pri dojenčkih

Zdravljenje prehlada pri dojenčkih je simptomatsko in vključuje ustrezno hidracijo, uživanje toplih tekočin, čiščenje nosu s fiziološko raztopino, vlaženje zraka v bivalnem prostoru in uporabo medu za zdravljenje kašlja pri dojenčkih, starejših od 1 leta. Antibiotiki, zdravila proti kašlju na recept, ekspektoransi, mukolitiki, eterična olja, homeopatija in probiotiki so odsvetovani.

Dojenček naj v prvih dveh dneh prehlada ostane izoliran doma s staršem. Ni potrebno, da je ves čas v postelji, saj mu lahko gibanje koristi, ker povečuje raven adrenalina v krvi, ki pomaga pri zdravljenju prehlada.

Pršil za odmašitev noska ne uporabljajte, razen če so predpisane od zdravnika. Bolj priporočljivo je, da v primeru zamašenega nosu z dojenčkom preživite čas v kopalnici, kjer pustite teči toplo vodo in zaprete vrata ter okna, dokler se prostor ne napolni s paro. V takem okolju ostanite vsaj 15 minut. Ta metoda je še posebej koristna pred spanjem in obroki. Alternativno lahko uporabite tudi ampule s čistilno tekočino za nos, ki so prilagojene za otroke. Za več informacij se obrnite na vašo lekarno!

Poskrbite, da bo zrak vlažen, dvignite vzglavje posteljice in pod nosom uporabljajte nevtralno kremo ali vazelin! Dojenček naj ima vedno na sebi tople copatke in nogavičke, saj mrzle noge lahko povzročijo prehlad.

Zdravila za zniževanje vročine in lajšanje kašlja naj predpiše zdravnik. Antibiotiki niso učinkoviti proti prehladu, vendar lahko pomagajo pri sekundarnih bakterijskih okužbah. Dojenček naj pije veliko tekočine oziroma naj se čimveč doji.

Preventivni ukrepi za prehlad pri dojenčkih

Preventivni ukrepi vključujejo pogosto umivanje rok, izogibanje dotikanja ust, nosu in oči, higieno kašlja in vsakoletno cepljenje proti gripi pri dojenčkih, starejših od 6 mesecev.

Izogibanje bolnim osebam: Dojenčka držite stran od ljudi, ki kažejo znake prehlada ali druge bolezni, da preprečite prenos virusov.

Redno umivanje rok: Redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo je ključnega pomena za preprečevanje širjenja virusov.

Pravilna prehrana: Dojenčku zagotovite uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali, ki bo krepila njegov imunski sistem.

Ohranjanje optimalne vlažnosti zraka: Vlažen zrak lahko prepreči izsušitev sluznice nosu in grla, kar zmanjša tveganje za okužbo.

Obleka primerna vremenu: Poskrbite, da je dojenček primerno oblečen glede na vremenske razmere, da se izogne prehladu.

Cepljenje: Svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom o cepljenju proti gripi in drugim boleznim, ki lahko povečajo tveganje za prehlad.

Izogibanje tobaku: Izogibajte se kajenju tobaka v bližini dojenčka, saj lahko to poveča tveganje za respiratorne okužbe.

Redni zdravniški pregledi: Redni pregledi pri pediatru so pomembni za spremljanje zdravja dojenčka in pravočasno odkrivanje morebitnih zdravstvenih težav.

Prehlad pri dojenčkih je pogost, vendar večinoma blag in mine brez dodatnih ukrepov. Pravilna skrb, simptomatsko zdravljenje in preventivni ukrepi lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov in preprečevanju širjenja bolezni. Razumevanje simptomov, vzrokov in zdravljenja prehlada pri dojenčkih je ključnega pomena za zagotavljanje najboljše oskrbe in podpore malim pacientom.

Povzeto iz dokumenta Zdravstvenega doma Ljubljana

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki