Mnogo žensk se med protibolečinskimi sredstvi, ki jih lahko uporabijo med porodom, odloči za epiduralno analgezijo. Kljub temu, da je epiduralna analgezija enako varna kot ostala sredstva, je potrebno upoštevati več dejavnikov in vidikov, se oborožiti s potrebnim znanjem in se prepričati, da bo porod ostal prijeten in varen. Kratek povzetek o delovanju epiduralne analgezije in poznavanje možnih stranskih učinkov, pomaga nosečki, da sprejme pravilno odločitev za njen porod.

Epiduralna analgezija je lokalna anestezija, ki omrtviči določen del telesa. Namenjena je temu, da v določenem delu telesa ne čutimo bolečine.

Epiduralna analgezija omrtviči živčevje v spodnji polovici telesa. Ponavadi vsebuje bupivacaine, chloroprocaine, lidocaine, ipd. v kombinaciji z narkotiki, ki vsebujejo  fentanyl in sufentanil ali opioide. Kljub temu, da epiduralna nudi mnoge prednosti pred ostalimi porodnimi protibolečinskimi sredstvi, je možnost za poporodne stranske učinke nezanemarljiva.

1. Slabost in bruhanje

Anestezija lahko povzroči neugodno slabost in bruhanje, kar povzroči nelagodje in živčnost pri pacientki. Pri epiduralni analgeziji je to zelo redko, vseeno obstajajo primeri, ko so mamice pričale o takšnem učinku po porodu.

2. Bolečina in mrtvičenje v spodnjem delu telesa

Med vbrizgavanjem epiduralne analgezije lahko pride to trenja med sklepi hrbtenice. Temu lahko sledijo bolečine v spodnjem delu hrbtenice, ki lahko trajajo do 6 mesecev. Poleg tega se mrtvičenje lahko pojavlja tudi po porodu in mamica lahko potrebuje pomoč pri hoji.

vir: http://i.huffpost.com

3. Nevrološke težave

Možnost za nevrološke težave je zelo nizka, vendar je ne moremo popolnoma zanemariti. Težave so lahko blage, kot je mrtvičenje v nogah, ali težje, kot je trajna poškodba živcev v območju, kjer je bila epiduralna vstavljena.

4. Spremenjeno bitje srca

Epiduralna analgezija lahko povzroči znaten padec pritiska, kar lahko katastrofalno vpliva tako na mamico kot na dojenčka. Zaradi tega mora zdravstveno osebje stalno preverjati pritisk in zagotoviti, da dojenček dobiva zadostno količino kisika. Epiduralna analgezija lahko vpliva tudi na spremenjeno bitje srca.

5. Druge težave

Epiduralna analgezija lahko predstavlja nekatera tveganja za zdravje vašega dojenčka: zaspanost, slabši refleksi, nezmožnost sesanja, šibkejša mišična moč ipd. Mamica lahko čuti: tresavico, glavobol, srbenje, izpuščaje na koži, težave pri uriniranju ipd.

Raziskave so pokazale različne rezultate glede stranskih učinkov epiduralne analgezije. Vseeno je pomembno, da se nosečka zaveda tveganja in stranskih učinkov in je dobro obveščena o njih. Le tako se bo lahko odločila za možnost, ki ji bo najbolj ustrezala.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki