Nosečnost in porod sta čas, ki ženski prinese ogromno radosti in veselja, pa vendar tudi občutke strahu in skrbi. Strah pred porodom je star toliko kot človeški rod, saj porod že od nekdaj velja za čudovito, a tudi bolečo izkušnjo. Pa vendar se strokovnjaki že dolgo časa strinjajo o pomembnosti priprave na porod in materinstvo, saj porod, v tem primeru lahko poteka z manjšimi bolečinami in v krajšem času. Ravno strah je dejavnik, ki pri porodu ovira naravno dogajanje ter povzroča mišično in psihološko napetost. Mišična napetost, ki pri porodu nastane v materničnem vratu, povzroči krč ter posledično bolečino. Ravno zato je potrebno, da se nosečnica na porod pripravi ter, da ji je sam porod predstavljen kot nekaj naravnega in lepega.

Marsikatero mlado dekle je verjetno o porodu slišalo ravno obratno. In sicer, da je to izjemno boleča izkušnja, ki jo mnogokrat spremljajo zapleti pa vendar, z večinoma čudovitim razpletom. Take ter drugačne zgodbe mam ter babic pripomorejo k nastanku strahu pred porodom. Mnoge bodoče mamice pogosto tudi prebirajo forume o različnih izkušnjah nosečnosti in poroda. Te zgodbe nemalokrat opisujejo tudi grozljive in strašljive izkušnje, kar zelo neugodno vpliva na pojav tesnobe. O nosečnosti in porodu bi morala vsaka nosečnica poslušati in brati o pozitivnih izkušnjah, saj negativne zgolj po nepotrebnem prestrašijo porodnico. Strah se lahko tekom nosečnosti še poveča, tako da se marsikatera nosečnica poroda zelo boji.

Pri nosečnicah, ki se dobro seznanijo s porodom in jim je ta prikazan v lepi luči, se dobro informirajo o poteku nosečnosti in porodu ter se že tekom nosečnosti naučijo sprostitvenih in dihalnih vaj porod poteka z manj bolečinami, večjo mirnostjo in disciplino, prav tako pa se skrajša povprečni čas trajanja poroda.

Poglej tudi: Kako se lotiti strahi pred porodom

porod s pomočjo hipnoze

Komunikacija med partnerjema

Porod je edinstven dogodek v življenju vsake mamice. Močno vpliva na žensko in njenega partnerja. Z rojstvom in prihodom novega člana se v družini izoblikujejo tudi drugačne socialne vloge. Pomembna je priprava porodnice ter tudi samega partnerja na porod, saj lahko z dobro pripravo izkusita porod v lepi luči. Pomemben vir podatkov lahko bodoča starša pridobita v šoli za starše, kjer so dostopne informacije, s strani strokovnih zdravstvenih delavcev o nosečnosti, porodu in poporodnem obdobju. Koristno je, da šolo za starše obiskujeta oba starša. Z leti se vključevanje partnerjev v šoli za starše povečuje, s tem pa tudi partner pridobi znanje o poteku nosečnosti in poroda ter tudi o poporodni oskrbi mame in otroka.

Partner lahko ženski pri rojevanju nudi psihično, emocionalno in fizično oporo. Poleg tega, v porodni sobi, predstavlja zagovornika porodnice, saj lahko v tem specifičnem dogodku, izrazi njene želje in potrebe. V današnjem času so partnerji, glede na raziskave, veliko bolj čustveno vpleteni v nosečnost in porod, kot so bile prejšnje generacije. Bližina partnerja med rojevanjem je pomembna izkušnja za oba. Sodelovanje pri porodu tudi pri partnerju sproža občutke veselja, navdušenja, nemalokrat tudi strah, tesnobo in nemoč. Pogosto občutijo strah ob misli, da ne bodo znali dovolj dobro pomagati, da bi omedleli, da bi partnerica preveč trpela ter strah za zdravje novorojenca. Ravno zato ima priprava partnerja na porod veliko vlogo, saj se tudi sam psihološko pripravi na potek poroda ter je s tem partnerici v največjo možno oporo in pomiritev.

K dobremu poteku nosečnosti, poroda, nege ter kasneje same vzgoje dojenčka in otroka tako v veliki meri vpliva kakovost partnerskega odnosa med staršema ter njuna sposobnost komuniciranja in sklepanja kompromisov. Sposobnost komuniciranja se da naučiti, zato je potrebno, da bodoča starša nekaj časa posvetita tudi njunemu odnosu, da prisluhneta drug drugemu in se medsebojno spoštujeta. Nosečnost je odličen čas za nadgradnjo odnosa ter dodatnemu izkazovanju ljubezni in pozornosti.

Poglej tudi: 7 načinov, kako partner pomaga med porodom

Načini psihološke priprave na porod

Farmakološka in nefarmakološa metoda sta pogosto uporabljeni skupaj, v kombinaciji, za lajšanje akutne bolečine kot je porod. Glede uporabe farmakoloških metod pogosto dobimo informacije pri osebni ginekologinji, oziroma se nosečnica lahko udeleži predavanj o npr. porodu z epiduralno analgezijo. Po drugi strani ne smemo spregledati pomena psihološke priprave na porod in samih nefarmakoloških metod. Način, kako posameznik doživlja in upravlja z bolečino, kronično ali akutno, je edinstven in obstaja cela paleta strategij za obvladovanje bolečine. Kar zadeva glavne psihološke tehnike za obvladovanje kratkih epizod klinične bolečine, vključno z bolečino pri porodu, le te zajemajo informiranje, sprostitev ter kognitivne (miselne) strategije.

Informiranje se nanaša na podajanje informacij o postopkih, s katerimi se boste srečale ter o možnih občutkih, ki spremljajo porod. Pomembno je, da se nosečnica seznani s postopki poroda in pridobi potrebne informacije o začetku poroda, prihodu v porodnišnico, načinih relaksacije in podobno. S tem se občutno zmanjša strah pred neznanim, ki ga povzroča zaznana odsotnost informacij s tem pa prisotnost občutka negotovosti in lastne nezmožnosti.

Kognitivne strategije vključujejo manipulacijo misli skozi tehnike kot so vizualizacija, spodbudne samoizjave ali odvračanje pozornosti. Pri vizualizaciji si porodnica lahko ustvari miselne podobe, ki niso združljive z bolečino ali preoblikujejo značilnosti izkušnje bolečine. Tako si bolečino lahko predstavljate kot barvo, ki z intenzivnostjo postaja temnejše barve. Vizualizacija je koristna metoda tudi že pri sami pripravi na porod. Nosečnica si lahko predstavlja rojevanje ter se s tem miselno pripravi na dogodek. Pri tem se osredotoči na pozitivno in učinkovito opravljanje naloge poroda, učinkovito spoprijemanje s popadki in stresom ter višanjem samozavesti in okrevanja po naporu.

V vizualizaciji se nosečnica osredotoči na zmožnost roditi na kratek, lahek in lep način.  Spodbudne samoizjave se lahko nanašajo na sposobnost prenašanja, soočanja z bolečino, ali na reinterpretacijo bolečine, v smislu zanikanja škodljivih vidikov bolečine in osredotočenosti na pozitivne vidike bolečine.

Strategije preusmerjanja pozornosti vključujejo usmerjanje pozornosti stran od bolečine s pasivno distrakcijo, torej porodnica pozornost preusmeri na drugo stimulacijo, npr. besedilo pesmi, ki jo lahko posluša pri porodu. Preusmerjanje pozornosti pa zajema tudi aktivno odvračanje pozornosti npr. izvajanje naloge, ki tekmuje z bolečino, kot je štetje nazaj.


Več o porodu:


Tehnika medicinske hipnoze pri porodu

Literatura, ki podpira uporabo hipnoze za učinkovito pripravo poroda je obsežna, pri čemer avtorji poročajo o številnih prednostih te metode.

 S pripravo na porod z medicinsko hipnozo pripomoremo k:

  • pravočasnemu pričetku poroda,
  • zmanjšanju strahu pred porodom,
  • naravnem, krajšem porodu, z manj porodnih bolečin,
  • nežnejšemu porodu za otroka,
  • manj zapletov pri porodu,
  • večjemu zadovoljstvu s potekom poroda
  • lažji vzpostavitvi dojenja,
  • manjši pojavnosti poporodne otožnosti in depresije.

Hipnoza je stanje povečane pozornosti, kjer udejanjamo vlogo domišljije. Je budno stanje z usmerjeno pozornostjo, povečano sugestibilnostjo in zmanjšano zunanjo zavestjo. Hipnotično stanje se lahko vzpostavi v procesu sproščenosti s preusmeritvijo pozornosti, z željami in pričakovanji. Vse to je povezano s posameznikovo predstavljivostjo, oziroma imaginacijo. Hipnozo si lahko predstavljamo kot stanje intenzivne sproščenosti in koncentracije, pri katerem se mišljenje oddalji od vsakodnevnih skrbi in analitičnega razmišljanja. V takem stanju se lahko osredotočimo na stvari, katere želimo spremeniti in tudi na načine, kako lahko to najbolje storimo, brez tesnobnih misli. Stanje lahko doseže večina ljudi, ki so motivirani in imajo do hipnoze pravilna stališča.

Hipnoza je naraven in pogost fenomen, ki jo je doživel že skoraj vsak v različnih situacijah kot je poslušanje glasbe, gledanje televizije ali pa pri vožnji z avtom itd. Je torej nasprotje tesnobi, saj v hipnozi človek vstopi v globoko sproščeno stanje, ki že samo po sebi deluje zdravilno. S pomočjo hipnoterapevtskih tehnik lahko poiščemo vzroke za tesnobnost in jih odpravljamo, izboljšamo razpoloženje in se naučimo doživljanja zadovoljstva.

Porod s pomočjo hipnoze je metoda, ki so jo v svetu začeli uporabljati že v začetku prejšnjega stoletja, najbolj pa je razširjena v Ameriki, Avstraliji, pa tudi v Evropi. V Slovenijo je hipnozo, kot način lajšanja porodnih bolečin leta 1962 pripeljal prof. dr. Marjan Pajntar, ginekolog in porodničar ter psiholog, sicer utemeljitelj psihosomatskega pristopa v porodništvu. Okoli leta 1972 je v kranjski porodnišnici, kjer je deloval dr. Marjan Pajntar, kar 20% vseh porodnic rodilo s pomočjo hipnoze. Sicer pa je ta metoda popolnoma varna in naravna oblika rojevanja, za katero so pred porodom koristne 3–5 terapij. Na terapijah se nosečnica nauči, kako se med porodom sama sprosti in zmanjša zaznavanje bolečine, prav tako deluje tudi na zmanjšanje strahu pred porodom pri nosečnicah, ki se odločijo za farmakološke metode lajšanja bolečine in se poroda bojijo.


Za več informacij o porodu s pomočjo medicinske hipnoze in naročanje nas obiščite na spletni strani www.psihologija-ame.si oziroma pokličite na številko 030 794 080.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki