Izkušnja z novim koronavirusom je pokazala, kako pomembna je prehrana za odpornost in razvoj najmlajših. Priprava hrane doma, z živili, ki jih izberemo sami, je vsekakor pomemben gradnik kvalitetne prehrane.

Doma pripravljena hrana za malčke je lahko bolj zdrava in bolj hranljiva kot pripravljena otroška hrana, ki jo prinesete iz trgovine, saj sami izberete ustrezne sestavine. Veliko kupljene otroške hrane pogosto vsebuje preveč kalorij, soli, maščob in sladkorja, ki pri otrocih lahko povzročijo prekomerno težo in razvoj kroničnih bolezni kasneje v življenju.

Priprava hrane za malčke ni nujno naporna. Pričnite z eno vrsto sadja ali zelenjave in nadaljujte glede na odziv otroka. Dokler mali izbirčneži ne odobrijo okusa, ne pripravljajte večje količine. Ideje za različne kombinacije lahko poiščete kar na izdelkih z otroško hrano. Presenečeni boste, koliko koristnih nasvetov o možnih kombinacijah okusov se skriva na embalažah pripravljenih otroških jedi.

Večina otroške hrane, ki jo kupite v trgovini, je organska. Pa vendar, ko hrano za malčka pripravite sami doma, resda ni nujno organska, kar pa ni razlog za slabo vest. Doma pripravljena hrana je namreč sveža.

Na kaj moramo biti pozorni?

Pri pripravi hrane za malčke upoštevajte sledeče zapovedi prehranskih strokovnjakov:

1.) Hrana naj bo privlačna po videzu in okusu

Pripravite le hrano, ki bi jo želeli jesti tudi sami. Če ne tekne vam, gotovo ne bo teknila vašem malčku. 

2.) Uporabljate sveže sezonske sestavine

Tako izbrana sadje in zelenjava sta zagotovilo polnega okusa in lahko razširita nabor hrane, ki jo najmlajši z veseljem uživajo.

3.) Tekstura hrane je izjemno pomembna

Majhni otroci hrano praviloma zavrnejo zaradi neustrezne teksture, ne okusa. To predvsem upoštevajte pri dojenčkih, ki niso še sposobni pojesti preveč goste hrane. Najdite mešalnik, ki vam bo ustrezal za pripravo in ki bo zadovoljil pričakovanja vaših malčkov.

 

4.) Izogibajte se soli, sladkorju in medu

Ledvice majhnih otrok in predvsem dojenčkov ne prenesejo soli, zato je ne dodajajte v kašice. Prav tako bodite pozorni pri vnosu sladkorja. Izognite se kupljeni otroški hrani, ki vsebuje dodani sladkor, pa tudi z medom počakajte, dokler malčki ne štejejo vsaj 12 mesecev.

5.) Pozorni bodite na hrano, ki tvori nitrate

Vse bolj pogosta so odkritja nitratov v prsti in vodi, posledično tudi v nekaterih zelenjavnih pridelkih. Nitrati nastajajo v korenju, špinači ali zelenem fižolu, zato teh živil ne pripravljajte dojenčkom pred dopolnjenim 6 mesecem starosti.

Doma pripravljena hrana za malčke je vsekakor privlačna izbira za tiste, ki želite imeti popoln nadzor nad hrano, ki jo uživajo najmlajši družinski člani. Priprava hrane doma pa je ponavadi bolj preprosta, kot si mislimo.

Kvalitetne pripomočke za ustvarjanje v domači kuhinji lahko najdete v vseh Lidlovih trgovinah od 15. 6. 2020. Ne zamudite ekskluzivne ponudbe kuhinjskih izdelkov.


 

 

 

 

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki