Prvih šest tednov po porodu imenujemo obdobje po porodu. To je zelo napeto obdobje, kjer je potrebna posebna nega za tvojega otroka in tebe. 

V tem obdobju – za katerega nekateri strokovnjaki pravijo, da traja celo prvih šest mesecev – bo tvoje telo doživelo številne spremembe, od celjenja po porodu do nihanja razpoloženja zaradi hormonov. Vse to in še dodani stres zaradi dojenja, pomanjkanja spanja in na sploh zaradi prilagajanja in navajanja na materinstvo (če je to tvoj prvi otrok).

Na kratko – vsega je preveč. Zato ni nič nenavadnega, da je prvo leto kot valovanje.  

Obdobje po porodu zato močno variira. Če je to zate tretji otrok in si rodila 20 minut, bo tvoje okrevanje čisto drugačno, kot če si rodila 40 ur, potiskala 3 in na koncu imela še urgentni carski rez.  

In čeprav je za vsako izkušnja drugačna, obstaja nekaj prelomnic, ki so skupne vsem. Za smernice, da boš približno vedela, kje si v svojem poporodnem obdobju, smo izpostavili, kaj lahko pričakuješ tako od svojega telesa kot tudi od svojega počutja. 

Prvi teden

Fizično počutje po vaginalnem porodu

Če si rodila v porodnišnici, boš tam ostala vsaj nekaj dni po porodu. Odvisno od tega, če si raztrgana ali ne (in kako zelo), je velika možnost, da te bo nožnica kar zelo bolela. 

Boleči presredek 

Boleči presredek in krvavenje sta nekaj čisto normalnega. Prvi teden je kri svetlo rdeča, vendar se bo sčasoma spremenila v rjavkast izcedek kot na koncu menstruacije. Občutiš lahko tudi krče, še posebej med dojenjem – malo bo čuden občutek, vendar je to samo maternica, ki se krči nazaj na prvotno velikost. 

Fizično počutje po carskem rezu

Po carskem rezu bo gibanje oteženo, rez pa bo boleč. Veliko žensk ima težave pri leganju in vstajanju s postelje – vendar je zelo pomembno, da se vsaj malo premikaš in se s tem izogneš krvnim strdkom.

Če si imela vstavljeni kateter, ga bodo v teh dneh odstranili.

Duševno stanje 

Še posebej tretji dan je znan kot čustveno zelo težek. »Čustva po porodu se začnejo umirjati, raven estrogena in progesterona pada, ravni prolaktina in oksitocina cel dan izmenično naraščajo in padajo, ko se dojenček doji,« pravi Jocelyn Brown, diplomirana babica v Los Angelesu. »Zaradi tega in pomanjkanja spanca se lahko več jočeš in imaš občutek, da gre vse narobe.« 

Nasveti za okrevanje:

 • Če si imela vaginalni porod, za presredek uporabljaj obkladke. Pred in po uriniranju uporabi razpršilo s toplo vodo. 
 • Vzemi tablete proti bolečini, da bolečina ne bo premočna. 
 • Vzemi tablete za mehčanje blata in pij dosti tekočine. Iz porodnišnice bodo odpustili šele, ko boš šla na blato, zato si poskušaj to olajšati. 
 • Pri carskem rezu je tvoja glavna zadolžitev, da skrbiš za rez – da je le-ta čist in suh. Po tuširanju naj bo rez malo na zraku, previdno ga obriši z brisačo, sušilec za lase naredi tako, da bo pihal mrzel zrak, in previdno osuši brazgotino. Odličen pripomoček za celjenje rane šiva je Scarban.
 • »Zelo pomembno je, da si prvih 72 ur izmeriš temperaturo dvakrat do štirikrat na dan,« pravi Brown. »Tako lahko hitro ugotovimo, če bi prišlo do vnetja sečil ali ledvic.«

Drugi teden

Fizično počutje po vaginalnem porodu

Pri nekaterih ženskah se bo krvavenje začelo ustavljati. Za druge lahko traja vse do šestega tedna. Oboje je čisto normalno. 

Vendar na tej točki krvavenje ne bi smelo biti močno. Mogoče te bo začela srbeti nožnica, kar je posledica celjenja. Tudi rahlo nabrekli šivi so lahko moteči. »Vse to je znak, da se je rana dovolj zacelila, da se zdaj lahko jeziš na moteče šive, saj ta predel več ni boleč,« pravi Brownova. »Na pritožbe glede srbečih šivov gledam kot na dober znak celjenja.«


V programu Moj dojenček boš izvedela vse o poporodnem obdobju in skrbi zase, tako kot o negi in razvoju svojega dojenčka: Program Moj dojenček >


Fizično počutje po carskem rezu

Še vedno bo prisotna bolečina, vendar se boš že lažje premikala. Brazgotina lahko začne rahlo srbeti, saj se mesto reza celi.

Duševno stanje

Melanholičnost in otožnost sta povsem normalna. To naj bi občutilo večino porodnic. Poporodna depresija pa je nekaj povsem drugega.  

V primeru občutka žalosti in tesnobe – če ne moreš jesti ali spati, ne čutiš vezi z novorojenčkom, ali če imaš samomorilne misli ali misli o škodovanju kogar koli drugega – se pogovori s svojim zdravnikom. 

Nasveti za okrevanje:

 • Če dojiš, boš zdaj v tem že prava mojstrica. Poskrbi, da bo lanolin za boleče bradavice vedno pri roki. Pozorna bodi tudi na trde izbokline, ki so posledica zamašenih kanalov. Posvetuj se s strokovnjakom za dojenje, ki ti je lahko v veliko pomoč. 
 • Vsaki dan se giblji malo več – pa naj bo to hoja okrog hiše ali po ulici. 
 • Še naprej jej zdravo. Hrana, ki vsebuje kalij, ti bo dala energijo.

Šesti teden

Fizično stanje po vaginalnem porodu

To je čas, ko se maternica vrne na velikost, kot je bila pred porodom, tudi krvavenje se ustavi. Večina žensk zdaj dobi dovoljenje za vadbo in spolnost, vendar še veliko žensk na le-to ni pripravljenih kar nekaj časa. 

»Nekje približno šest do osem tednov po porodu mi veliko mam poroča, da se je krvavitev že pred dnevi zaključila, vendar se je kar naenkrat spet pojavila,« razlaga Brownova. »To je zato, ker se takrat posteljica nekoliko odstrani od maternice in posledično se pojavi rahla krvavitev.«

Fizično stanje po carskem rezu

Tudi po carskem rezu je enako s celjenjem maternice in z dovoljenjem za spolnost in vadbo. Sedaj lahko tudi voziš in dvigneš še kaj druga kot samo otroka – vendar ne pretiravaj. Brazgotina verjetno ne bo več bolela, vendar še bo ta del vedno otopel (ali celo srbeč). Odličen pripomoček za hitrejše celjenje brazgotine carskega reza je Scarban.

Do zdaj boš že čisto okrevala po operaciji in boš verjetno brazgotino čutila samo, če se boš zaletela v kaj. Hoja je priporočljiva, vendar ne pretiravaj z intenzivno vadbo.  

Duševno stanje

Če imaš kakršne koli skrbi glede duševnega stanja, jih zaupaj svojemu ginekologu pri šesttedenskem pregledu. Čisto normalno je, da si izmučena ali preobremenjena. Če so občutki močnejši, je potrebno depresijo, brezup in anksioznost zdraviti.  

Nasveti za okrevanje

 • Čeprav naj bi to bil čas, ko se obdobje po porodu zaključi, pa se veliko žensk ne počuti normalno še celo leto po porodu, zato si prizanesi.
 • Če si pripravljena na vadbo, začni počasi.
 • Isto velja za spolnost: čeprav si za le-to dobila zeleno luč, še ne pomeni, da si pripravljena. Najbolj važno je, da poslušaš svoje telo. Zelo malo je žensk, ki imajo tako hitro po porodu neboleče spolne odnose. 
 • Izmučenost je lahko na tej točki zelo močna. Počivaj, kolikor se le da. 

Šest mesecev

Fizično stanje po vaginalnem porodu

Če so ti po porodu odpadali lasje, bi se to zdaj moralo končati. Povrnil se ti bo nadzor nad mehurjem, če si slučajno imela težave s tem. Za bolj goste in močne lase in za hitrejšo rast novih laskov, pa priporočamo linijo Revalid >

Verjetno se ti bo v tem času začela manjšati zaloga mleka. Nazaj lahko dobiš tudi menstruacijo (ni pa to nujno, mogoče še je ne dobiš celo leto ali več). 

Fizično stanje po carskem rezu

Raziskava je pokazala, da so ženske po carskem rezu bolj utrujene po prvih šestih mesecih. To je seveda odvisno od tega, kako dobro spi tvoj otrok. 

Tako kot po vaginalnem porodu se lahko tudi tu zgodi, da se zaloge mleka manjšajo, nazaj lahko dobiš tudi menstruacijo. 

Duševno stanje

Če si se navadila na materinstvo – in otrok več spi – se bo duševno stanje izboljševalo, bolj boš pozitivno razmišljala. 

Še enkrat, če so kakršni koli znaki poporodne depresije, se posvetuj z zdravnikom.

Nasveti za okrevanje:

 • Tako za duševno kot fizično počutje je zelo pomembna je vadba.
 • Lahko izvajaš vaje za krepitev trebuha, saj boš s tem blažila bolečine v križu. 

Eno leto

Fizično stanje po vaginalnem porodu

Verjetno se boš spet počutila kot ti, vendar še tvoje telo ne bo čisto pravo – pa naj bo to nekaj odvečnih kilogramov ali le maščobne blazinice na različnih mestih.

Odvisno od tega, če še dojiš, bodo tudi tvoje prsi drugačne kot pred nosečnostjo. 

Fizično stanje po carskem rezu

Brazgotina bo zbledela, vendar še je lahko vedno malo otopela. Če si želiš še enega otroka, bo večina zdravnikov svetovala oz. vztrajala pri ponovnem carskem rezu, če sta otroka narazen 18 mesecev ali manj. To je zaradi tveganja raztrganja maternice med vaginalnim porodom. 

Duševno stanje

To bo odvisno od tega, kako se navajaš na materinstvo in koliko spiš. Če le lahko, počivaj, ko počiva tvoj otrok. 

Nasveti za okrevanje:

Če so spolni odnosi še vedno boleči, imaš prolaps ali inkontinenco, se posvetuj z zdravnikom. Še vedno je pomembna zdrava prehrana in vadba. Razmišljaj tudi o treningu spanja, če otrok še vedno ne spi, kot bi moral.  


Oglej si še naš video pogovor z babico Majo, v katerem govorimo o negi mamice po porodu:


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki