Kaj boš v tem članku izvedela:

 • Kaj je sesalna zmeda?
 • Kaj je vzrok za sesalno zmedo?
 • Kateri so znaki sesalne zmede?
 • Kaj lahko naredim, če ima moj dojenček sesalno zmedo?
 • Kako sesalna zmeda vpliva na mojega dojenčka?
 • Obstaja način, da preprečim sesalno zmedo?

Kaj je sesalna zmeda?

Otroci se rodijo s sesalnim refleksom in že takoj po rojstvu vedo, kako se dojiti. Vendar se lahko v primeru, da jih hranimo tudi preko stekleničke, zgodi, da imajo raje hranjenje po steklenički in zavračajo dojko. To imenujemo sesalna zmeda. Nekateri dojenčki nimajo problema, če menjujemo dojko in flaško, nekatere pa to zmede. 

Kaj je vzrok za sesalno zmedo?

Hranjenje preko flaške se razlikuje od dojenja. Med dojenjem dojenček da bradavico globoko v usta in sesa mleko tako, da premika jezik in čeljust. Lahko traja nekaj časa, preden priteče mleko. 

Ko mleko dobi po steklenički, lahko cucelj sesa samo z usti in mleko takoj priteče. Zato je čisto razumljivo, da ima lahko dojenček raje hranjenje po steklenički, saj do hrane pride hitreje in lažje. Lahko se jezi, ko stekleničko zamenjaš z dojko in mleka ne dobi tako hitro.  

Zgodi se lahko tudi, da ima raje stekleničko, če med dojenjem ne dobi dovolj mleka. Za to je več različnih vzrokov – lahko ne zgrabi dobro dojke, lahko imaš premalo mleka, lahko so problemi z odstavljanjem. Če meniš, da tvoj dojenček nima dovolj mleka, ali če počasi izgublja težo, pokliči babico, pediatra ali specialista za dojenje in prosi za nasvet. 

Kateri so znaki sesalne zmede?

Če ima tvoj dojenček sesalno zmedo:

 • Se lahko zgodi, da bo imel tvoj dojenček težave, da zgrabi dojko, saj išče bradavičko, ki je bolj podobna tisti pri steklenički. 
 • Možnost je, da bo tvoj dojenček zgrabil samo konec bradavice tako kot pri steklenički (to ni samo neučinkovito, lahko je tudi vzrok za boleče bradavice).
 • Zdi se, da je tvoj dojenček na dojki muhast in nemiren ali celo zavrača dojenje.

Kaj lahko naredim?

Kot prvo in najbolj pomembno je, da dojenčku ob vsakem hranjenju ponudiš dojko. Potreben bo čas (in potrpljenje), da se bo dojenček spet navadil na dojenje, vendar bodo naslednji nasveti pomagali:

 • Crkljajta se. Med dojenjem imejta z dojenčkom veliko kontakta koža-na-kožo. Ko je tvoj dojenček sproščen in srečen, bo užival v počasnem procesu in se bo dojil.
 • Osredotoči se na tehniko. Na primer, dojenčkova usta naj bodo na široko odprta, ko boš v njih dala dojko. Posvetuj se s strokovnjakom za dojenje, ki ti bo pomagal s predlogi in načini hranjenja.
 • Dojita se proaktivno. Prepoznaj znake, s katerimi dojenček nakazuje, da bo lačen. Začni ga hraniti, preden zaradi lakote postane nemiren. Če bo dojenček zelo lačen, lahko zelo joka in kriči, tudi težje ga bo umiriti in potolažiti. Posledično bo tudi bolj nestrpen in ne bo čakal, da priteče mleko.  
 • Daj dojenčku pred hranjenjem malo aperitiva. Pred dojenjem poskusi malo mleka iztisniti z rokami ali pa ga malo načrpaj, tako bo tvoj dojenček do mleka prišel hitreje – kar ga bo vzpodbudilo, da nadaljuje z dojenjem. Lahko malo mleka tudi iztisneš v dojenčkova usta, preden se prisesa na dojko. Če potrebuje malo več vzpodbude, mu lahko malo načrpanega mleka daš po žlički ali skodelici.  
 • Poskusi s prsnimi nastavki. Dojenčke, ki imajo zaradi cuclja raje stekleničko, se lahko za dojenje prepriča s prsnimi nastavki. To so silikonski nastavki, ki jih daš na bradavico.  
 • Prosi za pomoč. Če meniš, da dojenček z dojenjem ne dobiva dovolj mleka, se posvetuj s pediatrom ali svetovalcem za dojenje. 

Kako vpliva na dojenčka?

Sesalna zmeda lahko vodi do neučinkovitega sesanja in posledično manj dojenja, zaradi česar je lahko postopoma manj mleka – s tem je otežen proces dojenja in posledično vzrok za prenehanje z le-tem.  

Zaradi sesalne zmede lahko prehitro končaš z dojenjem in dojenčku ponudiš stekleničko. S tem dojenček ne pride do najbolj hranilnega mleka, polnega zdravih maščob, ki se proizvaja na koncu hranjenja in je pomembno za rast.

Pomembno je, da si med fazo sesalne zmede mleko črpaš, da tako ne ostaneš brez njega. 

Obstaja način, da jo preprečim?

Da preprečiš sesalno zmedo pri tvojem dojenčku, lahko:

Preden ponudiš dudo in stekleničko počakaj, da je dojenje že dobro vzpostavljeno. To je še posebej pomembno, če ima novorojenček težave pri pristavljanju na dojko ali sesanju, ali če si zaskrbljena glede zaloge mleka. Ameriško združenje pediatrov priporoča, da dude ali stekleničke svojemu dojenčku ne ponudiš, dokler dojenje ni lepo vzpostavljeno – to je nekje takrat, ko je dojenček star 4 tedne. 

Takoj na začetku obvesti osebje v porodnišnici, da nočeš, da ima tvoj novorojenček dudo ali stekleničko. 

To ne pomeni, da so dude in stekleničke vedno nezaželene. Če se tvoj dojenček lepo doji, mu ponudi dudo, da se z njo potolaži, če ne moreš takoj v tistem trenutku začeti z dojenjem. Duda pomaga tudi, ko potrebuješ odmor. Če je dojenje dobro vzpostavljeno in dojenček dobiva dovolj mleka, potem duda ne škodi in zaradi nje ne bo izgubil zanimanja za dojenje.

Pozanimaj se tudi o drugih načinih hranjenja

Če tvoj dojenček potrebuje drugačno hranjenje, še preden sta vzpostavila dojenje, namesto stekleničke razmisli raje o hranjenju s pomočjo šalice ali SNS-sistema (SNS-sistem je naprava z majhno prožno tubi, ki se jo pritrdi ob bradavico). 

Upočasni pretok mleka skozi stekleničko

Če dojenčka hraniš s pomočjo stekleničke, izberi tako, ki ima majhen pretok mleka skozi cucelj in tako upočasni hranjenje. Tako dojenček sesa, požira in diha podobno kot pri dojenju.

Pri počasnem hranjenju naj bo dojenček v polsedečem položaju v tvojem naročju, podpiraj mu glavo in vrat. Stekleničko drži v vodoravni poziciji in s cucljem požgečkaj dojenčka, da široko odpre usta. Stekleničko še naprej drži vodoravno, cucelj daj dojenčku v usta in opazuj, ko začne ritmično sesati. Ko nekje trikrat do petkrat pogoltne, odstrani stekleničko. Počakaj nekaj sekund, nato mu cucelj spet daj v usta in ponovi postopek. 


Predavanje: Vse o dojenju

Bogata video učilnica, kjer boš izvedela vse o dojenju – pravilno pristavljanje, težave, mastitis, črpanje, hranjenje po steklenički in še več. Dodali pa smo tudi del za očete, da bodo lahko v najboljšo podporo mladi mamici. Vse samo za 27,00 EUR!

Kaj se boš naučila?

✅ Priprava na dojenje pred porodom
✅ Dojenje v porodni sobi?
✅ Pravilno pristavljanje 
✅ Najpogostejše napake
✅ Najpogostejše težave
✅ Sesalna zmeda
✅ Položaji dojenja
✅ Kaj storiti, če otrok ne pridobiva na teži dovolj?
✅ Kombiniranje nadomestnega mleka in črpanje
✅ Kako shranjujem načrpano mleko?
✅ Kako si pomagamo pri ranjenih bradavicah?
✅ Do kdaj se priporoča dojenje?
✅ Kako ukinemo dojenje po korakih 
✅ Kako poskrbimo, da ne pride do mastitisa?
✅ Kako uspavamo otroka brez podoja?
✅ Nasveti za očka – kako lahko pomaga mamici.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki