To misel sem videla ob času po celem internetu. V smislu, da če bi mama res hotela delati tako, bi potem morala kuhati, ko bo kuhal otrok in pospravljati, ko bo pospravljal otrok. In nič ne rečem. Verjetno bi bilo tako najbolj pametno. Ampak zame je vsekakor otrokov počitek tudi moj počitek. Sem lenoba? Ne vem. Vsekakor vem, da je bil ta “nap time” čas” zame vedno svet. In je še vedno. Sedaj starejša ne spi več popoldne. Ve pa, da je takrat treba iti počivati in se gre igrati v sobico. Da bi šla jaz takrat delati? Nikakor.

In kako mi to uspe, da res spim ko spi otrok?

1. Zgodnje kosilo

Kosilo sem začela vedno kuhati že zgodaj. Glede na to, da mož pride pozno, je tako ali tako moralo biti nekaj kar lahko počaka. In tako je tudi bilo. Tako sem imela kosilo vedno skuhano že do 12h in sem bila potem pripravljena na vse scenarije in na hčerkin počitek-kadarkoli je že ta bil.

2. Poenostavi

Nikakršne želje nisem imela, da bi bila med porodniško kot kaka gospodinja v 50. letih, ki moža pričaka v super urejenem stanovanju v biserih in obleki. Kdaj sem pač naredila zgolj minimum vsega. In to je pač moralo biti dovolj. Pospravljala sem že tekom dopoldneva-kolikor mi je pač dopuščala mala. Verjetno bi bilo res bolj pospravljeno, če bi si ta čas počitka vzela za delo. Ampak biti utrujena mama tudi ni moj cilj.

3. Nosilke, igralne podlage in kuhinjski pomagalčki

Vse to omogoča, da je lahko otrok zraven ko kuhaš ali pospravljaš. In vse to sem tudi uporabljala. Čeprav imaš delo, si tako lahko z otrokom, ali pa ga imaš blizu in mu pripoveduješ. Otrok pa mora prav tako tudi videti, da vedno tudi ne moreš biti vedno 100% z njim.

4. Kraj, kjer je lahko razmetano

Otroci imajo to super navado, da vse kar leti od njih. No, ta večji že malo znajo pospravljati, mali pa niti ne. Zato je bolje kot biti živčen, otrokom preprosto oddeliti svoje mesto. In naj tam naredijo cel kaos. Ti pa potem lažje vzdržuješ red v preostalem delu stanovanja.

5. Kuhanje na zalogo

Kuhanje med vikendi, kuhanje v večjih količinah ki jih lahko zamrzneš. Tako si lahko med tednom privoščiš počitek kadar ga pač rabiš.

Mamica! Zaslužiš si počitek. Če uživaš v pospravljanju in kuhanju v miru-ne daj se motiti, kar tako naprej. Sama pa si res ne bi pustila vzeti teh dveh ur. Kdaj pridejo spremembe in je treba med časom za počitek narediti tudi kaj drugega. A 15 minut si  lahko gotovo vedno vzamem. In če si vzamem 15 minut se svet ne bo zrušil. Posoda bo počakala, kosilo tudi. Nikakršne želje nimam biti po tem, da bi bila mama svetnica, ki hodi naokoli na pol mrtva. Raje sem zadovoljna mama v včasih tudi nepopolnih razmerah.

 


Preberi še:


Avtor: Mojca Jereb, Specialna pedagoginja

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki