Dojenje je za zdravje in razvoj novorojenčka neprecenljivo. Številne starše skrbi, kako pogosto in kolikokrat naj hranijo svojega otroka. Dojenčki bodo želeli prejeti hrano osemkrat do osemnajstkrat na dan. Nekateri usvojijo sesanje hitreje kot drugi. Bodite potrpežljivi, sprostite se in dovolite otroku, da najde svoj lastni ritem.

Zdaj se boste morali bolj kot kadarkoli prej osredotočiti na to, da jeste zdravo za svojega otroka.

Koristi dojena za otroka

  • Hranljive snovi v mleku se spreminjajo glede na potrebe otroka. Če se je vaš otrok denimo rodil prekmalu, se bo razmerje hranilnih snovi v vašem mleku povečalo, zato da bo pomagalo pospešiti nevrološki razvoj vašega novorojenčka.
  • Protitelesa potujejo z mlekom, s čimer na pomemben način prispevajo k imunosti vašega otroka v obdobju, ko se njegov sistem še vedno oblikuje. To lahko vodi v manjše število alergij, prehladov in ušesnih vnetij v kasnejšem življenju otroka.
  • Dojenje ščiti pred nekaterimi pogostimi otroškimi obolenji, med katera spada tudi ekcem, vnetje srednjega ušesa in anemije zaradi pomanjkanja železa.

Koristi dojenja za mati

  • Dojenje krči maternico, kar pomaga preprečevati poporodno krvavenje.
  • Dojenje očitno poskrbi za precejšnjo zaščito pred razvojem raka dojke in osteoporoze v kasnejših letih življenja.
  • Dojenje ustvarja globoko povezavo med vami in vašim otrokom.

Štiri zelišča, ki povečajo količino mleka

Vsako izmed teh zelišč lahko uporabite kot čajni poparek. Pijte po potrebi, če imate težave s tvorbo mleka.

  • Zdravilna boraga ali zvezdna roža (Borago officinalis): poparek cvetja in listov; pijte neomejeno za spodbuditev dojenja.
  • Navadni hmelj (Humulus lupulus): poparek, spodbuja laktacijo, še posebno pri ženskah, katerih proizvodnjo mleka zavirata napetost in tesnobnost.
  • Deljenolistna srčnica (Leonus cardiaca): pogosto zelišče za ženske, ki spodbuja nastanek mleka.
  • Vrtni janež (Pimpinella anisum) vsebuje fitosterole, ki spodbujajo laktacijo. Za pripravo čaja zmečkajte ali zdrobite semena.

Nosečkin nasvet:
Če dojenje, poleg ustrezne prehrane, še vedno ne steče, poizkusi z dodajanjem prehranskih dopolnil. Nam so zelo všeč kapsule Lactil, rastlinskega izvora in vsebujejo navadni komarček in sladki janež, zato spodbujajo nastajanje mleka pri doječih mamicah. Kapsule ne vsebujejo alergenov.
Lactil kupiš tukaj >


Vaše mleko je najboljše hrana za novorojenčke, zato ne hitite s čimprejšnjim uvajanjem čvrste hrane. Začnite jo uvajati med četrtim in šestim mesecem, odvisno od pripravljenosti vašega otroka. Vi boste najbolje vedeli, kdaj je pripravljen na naslednji korak.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki

Komentarji in vprašanja