Dojenje je za zdravje in razvoj novorojenčka neprecenljivo. Številne starše skrbi, kako pogosto in kolikokrat naj hranijo svojega otroka. Dojenčki bodo želeli prejeti hrano osemkrat do osemnajstkrat na dan. Nekateri osvojijo sesanje hitreje kot drugi. Bodi potrpežljiva, sprosti se in dovoli otroku, da najde svoj lastni ritem.

Zdaj se bos morali bolj kot kadarkoli prej osredotočiti na to, da ješ zdravo za svojega otroka.

Koristi dojenja za otroka

  • Hranljive snovi v mleku se spreminjajo glede na potrebe otroka. Če se je vaš otrok denimo rodil prekmalu, se bo razmerje hranilnih snovi v vašem mleku povečalo, zato da bo pomagalo pospešiti nevrološki razvoj vašega novorojenčka.
  • Protitelesa potujejo z mlekom, s čimer na pomemben način prispevajo k imunosti vašega otroka v obdobju, ko se njegov sistem še vedno oblikuje. To lahko vodi v manjše število alergij, prehladov in ušesnih vnetij v kasnejšem življenju otroka.
  • Dojenje ščiti pred nekaterimi pogostimi otroškimi obolenji, med katera spada tudi ekcem, vnetje srednjega ušesa in anemije zaradi pomanjkanja železa.

Koristi dojenja za mati

  • Dojenje krči maternico, kar pomaga preprečevati poporodno krvavenje.
  • Dojenje očitno poskrbi za precejšnjo zaščito pred razvojem raka dojke in osteoporoze v kasnejših letih življenja.
  • Dojenje ustvarja globoko povezavo med vami in vašim otrokom.

 

Štiri zelišča, ki povečajo količino mleka

Vsako izmed teh zelišč lahko uporabiš kot čajni poparek. Pij po potrebi, če imaš težave s tvorbo mleka.

  • Zdravilna boraga ali zvezdna roža (Borago officinalis): poparek cvetja in listov; pij neomejeno za spodbuditev dojenja.
  • Navadni hmelj (Humulus lupulus): poparek, spodbuja laktacijo, še posebno pri ženskah, katerih proizvodnjo mleka zavirata napetost in tesnobnost.
  • Deljenolistna srčnica (Leonus cardiaca): pogosto zelišče za ženske, ki spodbuja nastanek mleka.
  • Vrtni janež (Pimpinella anisum) vsebuje fitosterole, ki spodbujajo laktacijo. Za pripravo čaja zmečkajš ali zdrobiš semena.

Tvoje mleko je najboljše hrana za novorojenčke, zato ne hiti s čim prejšnjim uvajanjem čvrste hrane. Začni jo uvajati med četrtim in šestim mesecem, odvisno od pripravljenosti otroka. Kot mamica boš sama najbolje vedela, kdaj je pripravljen na naslednji korak.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki