V tem tednu se dogaja vliko sprememb. Prišla si do konca prvega trimesečja (končno, kajne?), kar pomeni, da se bodo  tvoji hormoni najverjetneje počasi umirili in začela se boš počutiti bolje. Sedaj boš mogoče tudi začutila željo, da za nosečnost povesta tudi drugim!

Velikost ploda v 12. tednu

V povprečju je plod pri 12. tednu velik 5,4 cm in težek 14 gramov. Tvoj bodoči dojenček je torej velik že toliko kot sliva! Pomembni organi so že izoblikovani, sedaj pa morajo samo še zrasti, tako kot plod sam. 

Trenutno si v tretjem mesecu nosečnosti.

Nosečniški simptomi 12. tedna

Dobra novica za 12. teden je, da bosta jutranja slabost in utrujenost že nekoliko izvenela in začela se boš počutiti bolje, kot v preteklih tednih. Slaba novica? Zna se zgoditi, da ju bosta nadomestila glavobol in vrtoglavica. Med simptomi tega tedna bodo tako predvsem:

  • Več vaginalnega izcedka (brez barve ali vonja).
  • Možne so blage krvavitve (če se okrepijo ali te skrbi, se pogovori z ginekologom),
  • Glavobol,
  • Vrtoglavica.

Nosečniški trebušček 12. tedna

V tem tednu bo tvoj trebušček postal bolj viden, zlasti, če pričakuješ dvojčke ali pa to zate ni prva nosečnost. To je tudi najpogostejši razlog, zakaj se bodoči odločijo drugim povedati, da pričakujeta dojenčka.

Če še nisi začela, predlagamo, da se slikaš ali pa za to prosiš partnerja, saj se bo tvoj trebušček od sedaj naprej hitreje spreminjal. Verjemi, te slike boš zagotovo z veseljem pogledala tudi kasneje v življenju.

Ultrazvok 12. tedna nosečnosti

Tvojemu bodočemu dojenčku so se že izoblikovali pomembni organi v telesu, kar pomeni, da bo zaradi rasti le-teh od sedaj hitreje postajal večji tudi on sam. Sedaj že odpira in zapira pesti ter miga s prsti na nogah in rokah, zelo hitro pa se razvijajo tudi njegovi možgani.

Razvijajo se refleksi – če ga bo ginekolog na ultrazvoku malce dregnil, se bo najverjetneje začel intenzivneje premikati. Čepričakuješ dvojčke, se bosta v tem trenutku razvijala enako hitro, kot samostojen plod, kasneje pa se bo dvojčkoma rast nekoliko upočasnila.

 

Morda boš imela pred začetkom drugega trimestra še en pregled, kjer boš lahko opazila, da ima tvoj dojenček že precej bolj oblikovano telo, jasno boš ločila glavo od preostalega telesa, videla boš lahko tudi roke in noge.

Verjetno te že zanima kakšnega spola kakšnega spola bo dojenček, a trenutno se to še bolj slabo vidi, saj je iz trenutne anatomije spol težko določiti z gotovostjo, zato tudi zdravnik verjetno ne bo želel “ugibati”. Točnejšo informacijo o spolu ti bo dal na pregledu v 20. tednu, ko imaš “morfologijo”- podrobnejši pregled posameznih delov telesa. Če te spol zelo zanima, se lahko tudi odločiš za krvne teste, ki ti med drugim tudi to informacijo. O tovrstnih testih se pogovori z zdravnico, do takrat pa si preberi zanimive načine, ki vama lahko pomagajo pri ugibanju spola. 

V tem času boš imela tudi “nuhalno svetlino“, kjer bo zdravnik preveril procentualno možnost za določena zdravstvena stanja. Za mamico zna biti to kar stresno, saj teh rezultatov ni tako enostavno rzabrati, zato za pomoč pri interpretaciji prosi zdravnika.

Seznam 12. tedna nosečnosti

  • V lekarni si kupi novo škatlico prenatalnih tablet, saj je jemanje le-teh priporočljivo skozi celotno nosečnost, ne zgolj prve tri mesece, ko je to zares nujno,
  • Odločita se na kakšen način bosta drugim sporočila veselo novico,
  • Če še nisi prenehala z nezdravimi razvadami, je sedaj skrajni čas, da jih opustiš.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki