Materinstvo je ena najlepših, a hkrati tudi ena najtežjih vlog, ki jih lahko ženska prevzame v življenju. Vendar pa se pogosto zgodi, da se mlade mamice srečujejo z obsojanjem in kritiko iz okolice. Od družine, prijateljev, pa vse do popolnih neznancev – vsi imajo mnenje o tem, kako naj bi bila “dobra mama”. Kako se torej spopasti z obsojanjem in kritiko?

Kaj je obsojanje in zakaj se dogaja?

Obsojanje je negativna ocena ali kritika, ki jo nekdo izrazi glede vašega načina starševstva. To se lahko zgodi v različnih oblikah: od neposrednih komentarjev do posrednih namigov ali celo spletnega trolovanja. Obsojanje se pogosto dogaja, ker ljudje projicirajo svoje lastne negotovosti, prepričanja in vrednote na druge. Včasih je to tudi posledica pomanjkanja informacij ali razumevanja različnih pristopov k starševstvu.

Kako se obsojanje odraža?

Obsojanje se lahko kaže na različne načine:

  • Neposredni komentarji: “Tvoj otrok je preveč razvajen.”
  • Posredni namigi: “Moj otrok pri tej starosti že spi celo noč.”
  • Spletno trolovanje: Negativni komentarji na družbenih omrežjih ali forumih.
  • Primerjanje: “Poglej, kako lepo se obnaša sosedov otrok.”

Kako se spopasti z obsojanjem?

1. Ohranite samozavest

Prvi korak je, da ohranite svojo samozavest. Ne dovolite, da vas obsojanje zlomi ali vpliva na vaše odločitve kot starša. Verjemite v svoj pristop in se zavedajte, da poznate svojega otroka bolje kot kdorkoli drug.

2. Postavite meje

Naučite se reči “ne” ali postaviti meje. Če nekdo nenehno kritizira vaš način starševstva, mu lahko na vljuden način poveste, da cenite njegovo mnenje, vendar imate svoj način, kako vzgajate svojega otroka.

3. Izbirajte svoje bitke

Ni vam treba odgovoriti na vsako kritiko ali obsojanje. Včasih je bolje, da situacijo ignorirate ali se iz nje umaknete, namesto da se zapletete v neproduktivno razpravo.

4. Poiščite podporo

Poiščite podporo pri ljudeh, ki vas razumejo in podpirajo. To so lahko družinski člani, prijatelji ali celo spletne skupnosti, kjer lahko delite svoje izkušnje in dobite koristne nasvete.

5. Izobražujte se

Bolj ko boste informirani, lažje boste lahko argumentirali svoje odločitve in se branili pred obsojanjem. S tem boste tudi pridobili več samozavesti v svoji vlogi kot starš.

Kako se spopasti s kritiko na svoje starševstvo

Razumevanje izvora kritike

Prvi korak pri spopadanju s kritiko je razumevanje, od kod izvira. Je kritika konstruktivna in prihaja od nekoga, ki vam želi dobro? Ali je namenjena zgolj temu, da vas prizadene? Razumevanje motivacije za kritiko vam lahko pomaga pri oblikovanju odgovora.

Ne reagirajte takoj

Čeprav je težko, poskusite ne reagirati takoj, še posebej, če ste čustveno prizadeti. Vzemite si čas, da premislite o kritiki in kako nanjo odgovoriti na način, ki je za vas najbolj zdrav.

Postavite se zase

Če menite, da je kritika neupravičena, se postavite zase. Na vljuden, a odločen način razložite, zakaj se ne strinjate s kritiko. Poudarite, da imate kot starš pravico do lastnega pristopa in da nihče ne pozna vašega otroka bolje kot vi.

Uporabite “jaz” stavke

Namesto da rečete “Ti me vedno kritiziraš,” rečite “Počutim se kritizirano, ko…” To zmanjšuje možnost, da bo druga oseba postala defenzivna, in odpira prostor za konstruktivno komunikacijo.

Poiščite podporo

Včasih je najbolje, da se o kritiki pogovorite z nekom, ki vam je blizu in vam lahko ponudi drugačno perspektivo. To vam lahko pomaga razumeti, ali je kritika upravičena ali ne, in kako se z njo najbolje spopasti.

Analizirajte in se iz tega učite

Vsaka kritika, ne glede na to, kako boleča je, je priložnost za učenje. Vprašajte se, ali v kritiki tiči kakšno resnično jedro in ali lahko to uporabite za izboljšanje svojega starševstva.

Ne jemljite si k srcu

Na koncu dneva je najpomembnejše, da ne jemljete kritike preveč k srcu. Starševstvo je težko in nihče ni popoln. Vsak starš dela napake, pomembno je, kako se iz njih učimo in rastemo.

Obsojanje je nekaj, s čimer se bo vsaka mama prej ali slej srečala. Ključno je, kako se s tem spopadamo. Ne dovolite, da vas obsojanje zlomi ali vpliva na vaše odločitve. Verjemite v sebe, postavite meje in poiščite podporo. Le tako boste lahko najboljša mama svojemu otroku, kar je na koncu dneva tudi najpomembnejše.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki