Pravijo, da je rojstvo otroka eden najpomembnejših dogodkov v življenju ženske. Kot bodoča mamica prvega otroka sem seveda upala na pozitivno izkušnjo in čudovit porod brez zapletov. Bolj kot se je približeval napovedan datum poroda, bolj sem se obremenjevala z vprašanji kako se bo vse skupaj začelo, kako bo potekalo, bo bolelo, mogoče trajalo … srečevala sem se s strahovi poroda. 

Sama sem na začetku govorila, da bom o porodu čim manj brala, da se bom prepustila in razmišljala sproti.  Četudi ne želiš, te dosežejo informacije in porodne izkušnje drugih. Začneš prebirat, se informirat, na papir ali v glavi sestaviš porodni načrt. In to je dobro, s tem veš kaj lahko pričakuješ, doživiš in mogoče kako reagiraš v dani situaciji.
Moj največji strah glede poroda je bil postopek epiziotomije, vaginalni operativni poseg ali nujni carski rez. Res sem si želela roditi naravno in doživeti čudovit porod.

Porod poteka v dveh fazah, kjer se med prvo fazo odpira maternični vrat, nato pa se pri 10cm popolnoma odprtem materničnem vratu začne druga faza, t.i. faza iztisa otroka. Otrok je sicer obdan z kazeoznim verniksom ampak je drsenje skozi porodni kanal vseeno oteženo zaradi trenja med nožnico in otrokom. Pri fazi iztisa otroka lahko pride do spontanega raztrganja vaginalnega tkiva ali presredka četudi babice pri porodu res pazijo in dajejo maksimalno od sebe, da do tega nebi prišlo.

Med prebiranjem forumov in komentarjev mamic, ki so že doživele porod sem zasledila besedo o Dianatal porodnem gelu. Veliko govora o gelu je tudi na spletnih portalih, Facebook skupinah in večina uporabnic je gel priporočala. Takoj me je pritegnilo in sem začela iskati spletne strani in povezave o gelu, kdo je proizvajalec, kako ga kupiti, cena gela. Sama rada posegam po preverjenih zdravilih in pripomočkih. Dianatal gel je trenutno edinstven gel za pomoč pri porodu.  

Lahko ga naročimo preko spleta ali kupimo v za to specializiranih trgovinah, lekarnah. Nekatere porodnišnice v Sloveniji so porodni gel že preizkusile, mnenja babic in porodničarjev pa so pozitivna. 

Moja punčka je bila v trebuščku v pravilni legi, z glavico navzdol, čakal me je naravni vaginalni porod, kjer se gel lahko uporabi. Nasvet moje ginekologinje je bil, da naj vsekakor poskusim, če imam to možnost. Kolikor je imela izobraževanja in informacije, je glede na sestavine varen izdelek.  

Pred porodom sem se posvetovala tudi v porodnišnici z babico, ki mi je zagotovila, da ga bodo pri porodu uporabili. In tako je bil porodni gel Dianatal pripravljen v torbi za moj odhod v porodnišnico, moje pozitivno upanje na pomoč gela pri porodu pa veliko. Porodni gel Dianatal je zasnoval in razvil dr. Schaub leta 2002 v Švici z namenom lajšanja vaginalnega poroda in za čim bolj prijetno izkušnjo mamice. S porodnim gelom je porod varnejši, hitrejši in manj boleč, gel ščiti medenično dno in presredek. Testi so pokazali, da uporaba porodnega gela pri ženskah, ki rojevajo prvič zmanjša trenje za več kot 50%, prav tako skrajša trajanje poroda za 30%. Porodni gel ima zgolj fizične učinke, ne vsebuje zdravilnih snovi, se ne absorbira v telo, je sterilen brez konzervansov, lateksa in je hipoalergen. Je brez aktivnih farmacevtskih sestavin, vsebuje propilenglikol, karbomer, hidroksietilcelulozo in prečiščeno vodo. O neželenih učinkih ni znanih poročil. Tudi med prebiranjem izkušenj drugih nisem zasledila negativnih učinkov.

Porodni gel Dianatal je: 

  • Sterilen in pakiran v sterilne aplikatorje za enkratno uporabo ( 6 x 5ml )
  • Brez vonja, zelo viskozen in prozorne barve
  • Ne vsebuje lateksa, ftalatov in konzervansov
  • Je hipoalergen
  • Je blag za sluznico in oči
  • Je rahlo kislega pH (5,5-6,5)

Ob nanosu gela v nožnico se ustvari gladek film, ki zmanjšuje trenje med porodom kar omogoča krajši in manj boleč proces poroda. S tem, ko se skrajša tudi čas poroda, se bodoči mami prihrani čas in energija za otroka. 

Moj porod je bil kar dolg ampak je bila čudovita in nepozabna porodna izkušnja. Začela sem odštevati zadnje nosečniške dni in čakala znake poroda, ki so se začeli v nedeljo zvečer okoli 19h. Ob 1h ponoči sva s partnerjem prišla do porodnišnice, kjer sem imela popadke na 5 min. Popadki niso bili boleči. Bila sem samo 1cm odprta, zato so me sprejeli na oddelek. Pri prvem pregledu so na mojo željo uporabili prvi aplikator Dianatal gela. Nanosa gela nisem čutila oziroma ni bilo neprijetno, ker ima vsaka doza aplikator za lažji nanos, nanesejo ga pa med pregledom. Zjutraj ob 6h sem bila odprta že 5cm in odpeljali so me v porodno sobo, kjer sem dobila drugi aplikator gela v aktivni fazi poroda. Babica, ki me je pri porodu spremljala, je ta gel poznala in ima z njim dobre izkušnje oziroma je mnenja, da vsekakor pripomore k boljšemu odpiranju in mehčanju materničnega vratu. Tretji aplikator sem dobila takoj po odteku plodovne vode.

Vsake toliko je babica preverila mehčanje materničnega vratu, ki je zaradi gela potekalo nekoliko hitreje.
Četrti aplikator gela sem prejela tik pred drugo fazo poroda, t.i. fazo iztisa otroka. Iztis je bil hiter in je potekal brez težav.

Moj porod oziroma prva faza poroda je trajala cca 8 ur, sam iztis 20min. Pri porodu nisem dobila nobenih raztrganin ali razpok, kar je bil moj največji strah. Babici, ki je bila z mano sem popolnoma zaupala, res se je trudila z masažami presredka, da ne bi dobila poškodb.

Verjamem, da je k temu v večji meri pripomogel tudi porodni gel Dianatal, ki ga bom seveda priporočila naprej in ga ob povečanju naše družinice v prihodnosti spet uporabila. 

Natalija Rupeht


Koda za Nosečkin 10% popust!

Uporabi kodo NOSECKA10 in si pridobi 10% popusta na nakup Dianatal gela. 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki