Materino mleko je za dojenčka najboljše, kar lahko dobi v prvih mesecih življenja. Je naravni dar, ki ga življenje ponuja. V njem so vsa hranila, ki jih potrebuje za zdrav razvoj, rast in močan imunski sistem. Čeprav je mama zmeraj v bližini, pa se kdaj zgodi, da dojenčka zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne more vedno pristaviti k prsim. Da otročiček v takšnih primerih ne ostane prikrajšan za svoj obrok, je odlična rešitev električna prsna črpalka MAM in drugi pripomočki MAM za dojenčka. 

Kdaj je smiselno razmišljati o uporabi prsne črpalke?

Dojenje je čudovita in edinstvena izkušnja vsake mamice. Morda bosta z dojenčkom potrebovala nekaj časa, da ga usvojita, zagotovo pa bosta slej ali prej našla svoj ritem. Zna se zgoditi, da bo mamica morala na začetku stimulirati nastanek mleka, pri čemer ji lahko pomaga prsna črpalka, ki deluje po principu posnemanja otrokovega sesanja. Laktacija je namreč proces, ki se odziva na dojenčkovo »povpraševanje«, kar pomeni »več stimulacije, več mleka« in v primeru, ko dojenček ne bo želel ali ne bi zmogel sesati, lahko sesanje namesto njega opravlja prsna črpalka.    

Povsem normalna pa je lahko tudi obratna situacija. Lahko se zgodi, da ima mamica preveč mleka in  doječi dojenček ne dohaja posesati proizvedenega mleka iz dojk. V tem primeru je najbolje, da se odvečno mleko počrpa in se ga shrani v hladilniku ali zamrzovalniku za čase, ko bo prišlo še kako prav. Veliko mamic se v času dojenja spopada s krvavečimi bradavicami, mastitisom ali drugimi težavami, zaradi katerih ne morejo redno podojiti svojega otroka. In takrat dojenček ne rabi biti prikrajšan za mamin “koktajl” vitaminov in hranil. Ponudi se lahko načrpano mleko, ki ga je mamica prej skrbno načrpala.   

Vir fotografije: Iris Mulej

Želja po dojenju je pri otrocih različna

Obdobje dojenja je lahko različno dolgo, saj je interes, potreba in želja otrok različna. Veliko mamic se odloči za postopno odvajanje od dojenja, ko uvajanje goste hrane preide v redne obroke. Lahko pa se mamica odloči za nadaljevanje dojenja in se tako prepusti in prilagodi malčkovemu interesu in njegovim potrebam. Na ta način mamica prepreči malčku morebitni stres ob prekinitvi, saj se bo malček odstavil sam, ko bo na to pripravljen. V tem primeru, mamicam, ki zaključujejo obdobje porodniškega dopusta in se vračajo nazaj na delovno mesto, pride lonček načrpanega mleka za otrokov obrok še kako prav, medtem ko je ni doma.

Zagotovo pa so mamicam v veliko pomoč tudi očki, ki lahko malčka nahranijo, kadar sama tega ne zmore. Enako velja tudi za varstvo malčka pri babici ali teti, ki bo steklo lažje, kadar bo na voljo načrpano mleko za njegov obrok. 

Ročna ali električna prsna črpalka? Najboljše je oboje v enem!

Ne izbiraj med eno in drugo, izberi takšno, ki je oboje v enem! Revolucionarna MAM prsna črpalka 2 v 1 je ročna in električna hkrati. Z devetimi programi stimulacije in črpanja je zato hitrejša, še posebej, ko je mamica na tesnem s časom. Črpalka ima na voljo kar pet polnih ur delovanja, kar se izkaže kot velika prednost, kadar je potrebno črpanje izvesti v ne domačem okolju. V primeru, da baterija poide, pa se jo lahko zgolj z dvema korakoma spremeni v ročno črpalko, ki omogoča nadaljnjo črpanje. MAM električna prsna črpalka 2 v 1 se lahko pohvali z mehkim nastavkom, ki nežno objame dojko, vakuum pa posnema dojenčkovo sesanje ter dodatno stimulira laktacijo. Črpanje z njo je nežno, neboleče, preprosto in učinkovito. Čas, intenzivnost in program pa se lahko vseskozi spremlja na digitalnem ekranu.

Napotki za shranjevanje načrpanega mleka

Pravi čas, kdaj črpati mleko, ne obstaja. Najboljši način je, da mamica  preprosto poskusi in najde svoj ritem. Nekaterim najbolje steče zjutraj, ko prvič podojijo otroka, druge izčrpajo preostanek mleka, ko se dojenček nahrani. Materino mleko se mora vedno shranjevati v sterilnih lončkih ali vrečkah za mleko. Na sobni temperaturi bo uporabno do 4 ure, v hladilniku (0 do 4°C) do 3 dni, v zamrzovalniku (-20°C) pa tudi do 3 mesece. Odlično, kajne? Mleko iz hladilnika se vedno pogreje v grelcu stekleničk v topli vodi, nikakor pa se naj ne pogreva v mikrovalovni pečici ali direktno na vroči grelni površini. Pomembno je tudi, da se zamrznjeno mleko ne odtaja na sobni temperaturi, temveč vedno v hladilniku čez noč. Odtaljeno mleko se naj uporabi takoj, preostanek pa se zavrže. Nikoli se ga ne shranjuje ali ponovno zamrzuje!   

Skrb za zdrav razvoj otroka se začne že pri hranjenju in kadar dojenje postane izziv bo z električno prsno črpalko MAM vse lažje in manj stresno.

Kaj pravi o črpalki MAM Iris Mulej?

“Moja prva izkušnja s prsno črpalko je bila kakšne 3 mesece po rojstvu Isabelle, ko me je v idili prvih mesecev materinstva presenetil moj prvi mastitis. Ker sem bila prvič mamica, o mastitisu nisem imela pojma, niti nisem prepoznala prvih zelo očitnih simptomov… pa še tisto močno rdečico od vnetja na dojki, je opazil Admir, ko sem mu jamrala da me čudno boli. V glavnem, čisti zelenc sem bila kar se tiče mastitisa. (Podrobnostim o mastitisu in kaj vse sem naredila, da ga odpravim bom posvetila v novem blogu). V levi dojki sem imela velik zastoj mleka in vnetje mlečnih žlez, Isabella pa zaradi tega zastoja ni bila ravno navdušena nad dojenjem na levi strani. Tako mi ni preostalo drugega, kakor da sem si s črpalko pomagala prazniti vneto dojko, sicer ne preveč, da ne bi pospešila laktacije ampak ravno toliko, da se je sprostila napetost (vmes pa sem dojko še vedno vztrajno ponujala Isabelli, ker dojenček je tisti, ki s sesanjem odmaši zamašene mlečne vode). Ampak veste kaj, jaz sem bila s to ročno črpalko tako nerodna, včasih se mi je zdelo, da ne pristavim pravilno in zato ne načrpam skoraj nič, spet drugič sem preveč agresivno pumpala, da so mi očitno popokale žilice v bradavici, saj se je v mleku pojavila kri. Takrat, ko sem sredi noči z bolečo dojko sedela v kopalnici in se mučila s črpanjem, sem se zamislila, kaj vse damo mame skozi pa večina tega nihče nikoli niti ne ve. Potrudimo se, stisnemo zobe, zrihtamo otroka ter sebe in gremo dalje…

Drugič, ko sem prsno črpalko zelo rabila pa je bilo okol 7 meseca starosti Isabelle, ko je začela več jesti, meni pa je v prsih začela otsajati prevelika količina mleka in sem ga neko obdobje črpala ter shranjevala v hladilnik. 

Tretjič pa je bilo spet “veselje” z novim mastitisom. 

Pa da se vrnem na prsno črpalko. Ročno prsno črpalko! Ko sem še noseča nakupovala in gnezdila vse potrebno za svoj prvi porod, sem se po nasvetih s svojimi prijateljicami in znankami, ki so že imele izkušnje s prsnimi črpalkami odločila, da si tudi jaz kupim ročno črpalko in ne električno. Vse moje drage prijateljice, ki so mi seveda želele le najboljše, so bile mnenja, da je črpanje z ročno črpalko dosti boljše, bolj nežno, saj ritem in moč stiskanja reguliraš sama, ne pa neka “mašina”. O fant, kako sem se zmotila! Ampak kaj, ko sem do tega prišla  šele po drugem porodu in pri tretjem mastitisu. 

Ko sem lani maja 2019 rodila Arrona, je bil na začetku velik zaspanček, jaz pa sem že tretji dan v porodnišnici dobila naval mleka, ki se je nažalost zaključil z mastitisom. Ker pa sem bila tokrat opremljena z novo MAM električno prsno črpalko 2 v 1, sem si rekla da poskusim kako se kaj obnese električna različica prsne črpalke in če je črpanje res tako neprijetno, kakor so mi napovedovale prijateljice. Oh kako sem bila presenečena! Pozitivno ja! Črpanje je bilo zelo nežno, neboleče in učinkovito (dosti bolj kakor z ročno). Takrat sem se spomnila časa z Isabello in svojih dveh mastitisov ter krajšega obdobja črpanja prevelike količine mleka. Oh, ko bi le takrat imela električno črpalko MAM!”

Povzeto iz blog zapisa Iris Mulej


Kje kupim MAM črpalko?

Črpalko lahko kupite na spletu v trgovini Pikapolonica in Babycenter.

Bogato ponudbo ostalih MAM izdelkov za dojenčke, malčke in mamice najdete na prodajnih mestih Pikapolonica in BabyCenter, v prodajalnah DM in Mercator, v e-Leclercu, prodajalnah Tuš ter Spar Slovenija.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki