Tvoja mala štručka te lahko veliko stane. Spodaj opisujemo, kako se lahko izogneš pretiranemu zapravljanju. Takoj po tem, ko sem rodila svojo prvorojenko, se je zgodilo nekaj smešnega: zdelo se je, da so skoraj vsakemu evru, ki sem ga imela, zrasla krila. Evri so nato drug za drugim odleteli – k plačljivim strokovnjakom, v lekarno in katero koli trgovsko verigo, ki je prodajala ljubka otroška oblačila. Seveda mi je bilo jasno, da bo dojenček prinesel nove finančne izzive. Ko pa sem prvič po porodu pogledala izpisek kreditne kartice, me je zagrabila panika.

Če imaš novorojenčka, si po vsej verjetnosti panična tudi ti. To ni prav nič čudnega. Glede na tvoje potrošniške navade in potrebe po varstvu boš vse od rojstva svojega malčka do njegovega drugega rojstnega dne na leto odštela med dobrih 4.000 in 8.000 EUR. Kljub temu obstaja upanje. S poskušanjem in delanjem napak sem se tudi sama veliko naučila o vzgajanju hčerke z omejenim proračunom. Zdaj, ko je z mano že moja drugorojenka, pa sem postala še bolj iznajdljiva. Tukaj je nekaj načinov, s pomočjo katerih lahko tudi ti zmanjšaš stroške, ki jih prinaša tvoj otroček kar za polovico – ali celo več.

Kako postopati v bolnišnici

 • Reci ne dodatkom. Odkloni enoposteljno sobo, če je potrebno doplačilo. Stroški nastanitve se lahko zelo razlikujejo. Ko sem se pri drugem obisku bolnišnice, v kateri sem morala ostati pet dni zaradi carskega reza, odločila za sobo z dvema posteljama, sem veliko prihranila. Medicinske sestre prihajajo vsako uro na ogled, tako da v nobenem primeru ne bi imela kaj veliko zasebnosti.
 • Vprašaj po kuponih in vzorčkih. Proizvajalci pogosto zasipajo porodnišnice z brezplačnimi vzorčki, vendar je bolnišnično osebje včasih preveč zaposleno, da bi jih razdelilo. Dobila sem tubice losjona in mazila za plenice, kupone za milo za dojenčke in fotografiranje dojenčka ter presenetljivo elegantno črno vrečko za plenice, v katero sem lahko pospravila marsikaj. Vse to pa sem dobila samo zato, ker sem medicinsko sestro vprašala, ali ima na voljo kakšne vzorčke.
 • S seboj vzemi toaletne potrebščine. Pogosto se zgodi, da ti je dovoljeno iz porodnišnice s seboj odnesti nekaj pripomočkov, kot so predmeti za nego dojenčkov, shranjeni v omari pod otroško košarico (prosi za dovoljenje). Tam boš po vsej verjetnosti našla plenice, odejico za povijanje, alkoholne zložence, nosni aspirator, nastavke za enkratno uporabo za stekleničke, termometer in drugo. Če jih ne boš vzela s seboj, boš morala kasneje zanje v lekarni odšteti med 27 in 37 EUR.

Dojenje, prijazno proračunu

 • Doji, če le lahko. Ne samo, da je dojenje zdravo, z njim boš v prvem letu življenja svojega otroka prihranila vsaj dobrih 1.200 EUR.
 • Izposodi si prsno črpalko. Električna črpalka je lahko draga (zanjo boš odštela med 130 in dobrih 500 eur). Edini del črpalke, ki ga ni priporočljivo posojati, so plastični nastavki. Začetni komplet nastavkov lahko kupiš za manj kot 40 EUR.
 • Vnaprej se pozanimaj, kje lahko dobiš brezplačen nasvet o dojenju. Ko potrebuješ pomoč, jo potrebuješ čimprej, zaradi česar postanejo možnosti iskanja omejene. Pri svoji prvi hčerki sem svetovalki za dojenje plačala 180 EUR, preden sem se spomnila, da ima moja bolnišnica brezplačno telefonsko številko, na katero lahko pokličeš glede nege dojenčka. Mogoče je, da lokalne organizacije za dojenje brezplačno nudijo tudi obiske na domu ali telefonsko svetovanje.
 • Ne hiti z nakupom oblačil za dojenje. Mama mi je kmalu po odhodu iz bolnišnice kupila tri majice za dojenje za 16 EUR. Za posebne nedrčke sem porabila še 32 EUR. Denar je bil zapravljen, saj sem morala 10 dni pozneje opustiti dojenje: 81 EUR. Ker boš tako ali tako večino prvih dveh tednov življenja svojega otroka preživela v zaprtih prostorih, počakaj vsaj toliko časa in se prepričaj, da si predana dojenju, preden kupiš oblačila za dojenje v javnosti.

Gospodarno z oblačili

 • Ne kupuj velikega števila otroških oblačil vnaprej. Novorojenčki lahko nenadoma skokovito zrastejo in mu vnaprej kupljeni kosi oblačila morda ne bodo sploh prav. Sploh zimski – jih bodo lahko že prerasli, če se hladnejše vreme pojavi kasneje.
 • Privarčuj pri nakupu pajackov. Večinoma jih boš otroku oblekla pod druga oblačila. Nekoč sem v nizkocenovni trgovini opazila več paketov generičnih pajackov, znižanih za 70 %. Napakic pri pajackih običajno skoraj ni mogoče opaziti, ko pa ga otrok še popljuva, pajacek tako ali tako ne izgleda več v redu. Osnovna oblačila, kot so spodnje majice, pajacki in nogavice, kupuj v navadni beli barvi.
 • Ne kupuj pravih čevljev. Za usnjeno obutev za svojega dojenčka lahko porabiš med 30 in tdi 60 EUR. Vendar se dojenčki naučijo hitreje hoditi, če so v zaprtih prostorih bosi. Uporabiš lahko mehke škorenjčke ali usnjene copate (jaz sem naše dobila za 1,80 EUR na razprodaji), da dojenčkove nogice ostanejo varne, ko bo kobacal zunaj.
 • Kupi rabljena oblačila za posebne priložnosti. Obišči lokalno trgovino z rabljenimi oblačili in kupi obleko za princesko ali za fantka za majhen delček maloprodajne cene. Prejšnji lastnik jo je po vsej verjetnosti nosil le enkrat ali dvakrat.

Pripravi se na manj

 • Poišči pohištvo in dodatke, ki lahko opravijo dvojno nalogo. Govorim o stvareh, kot je previjalna miza, ki hkrati služi kot enota za shranjevanje pripomočkov ali otroški stol, ki ga je mogoče spremeniti v dodatni avtosedež in nato v navaden stol. Številne zibke se lahko kasneje spremenijo v otroške posteljice.
 • Nezaželena darila vrni takoj. Trgovci imajo pogosto časovne omejitve za vračila in menjave artiklov, zato je treba pohiteti, če ne želiš zamuditi te priložnosti. To je opravilo, ki ga lahko naložiš komu drugemu. Zakaj bi od sebe, mlade mamice, ki je bolj vznemirjena in zmedena kot kateri koli lik iz serije Samotni otok, pričakovala, da boš stala v vrsti v trgovini samo zaradi vračila puloverja?
 • Ne kupuj vzglavnikov za v zibko. So srčkani, a neuporabni. Ko bo dojenček v zibki jih boš morala namreč odstraniti, saj so lahko nevarne zaradi pojava sindroma nenadne smrti dojenčka.
 • Kupi samo eno ali dve steklenički, preden se otrok rodi. Kupila sem deset stekleničk določene znamke, ker se je nad njimi navduševalo veliko ljudi, potem pa sem ugotovila, da jih moja hčerka ni želela uporabljati. Všeč ji je bila drugačna (cenejša!) vrsta stekleničk.
 • Ko gre za plenice, razmišljaj velikopotezno. Domov se ti splača odnesti enega izmed največjih pakiranj, ki jih lahko dobiš v veleprodaji – prihranila boš približno 154 EUR letno.
 • Pred nakupom vozička ga preizkusi. Moja najboljša prijateljica je imela simpatičen voziček, vreden 490 EUR. Videla sem akcijo preko spleta za 320 EUR. Zato sem ga seveda kupila tudi jaz, nato pa sem ugotovila, da ga le s težavo usmerjam. Ko sem povedala prijateljici, da sovražim to $#%^! stvar, se je zasmejala in rekla: »Tudi jaz jo sovražim – morala bi me vprašati.«
 • Za delavnice in igre se obrni na lokalno knjižnico. Ko je bila moja prva hčerka stara 6 mesecev,  sem za glasbeno delavnico porabila 120 EUR. Pri svoji drugi sem se odločila pozanimati, kaj ponuja naša knjižnica. Na moje veselje je tam na voljo tečaje joge za mamice in otroke in tedenske zgodbe za otročke, ki še niso shodili in vse je na voljo brezplačno. Knjižnica ima tudi lesene sestavljanke in druge igrače, s katerimi se lahko igramo, ko smo tam. Številne knjižnice med pandemijo ponujajo tudi virtualno pripovedovanje pravljic. Preveri spletno stran lokalne knjižnice, da vidiš, kaj je na voljo, ali pa obišči pravljčne urice katere koli druge knjižnice.
 • V avtu imej torbo za nego dojenčka. Prepričaj se, da vsebuje tri plenice, mazilo, potovalni paket robčkov, dodatna oblačila in, če tvoj otrok uživa trdo hrano, majhen prigrizek (kot je piškotek za izraščanje zob ali nekaj zelenjavnih žepkov). Če svojo torbo za plenice pozabiš vzeti (kar se bo zagotovo zgodilo), teh izdelkov ne boš rabila kupovati po naročilu in višji ceni.

Za razmislek

Shrani brezplačne vzorčke mleka v prahu in kupone. Dojenje si definitivno zasluži prvo priložnost. Toda več kot 85 % mam preneha izključno dojiti, ko je njihov otrok star 6 mesecev, kar pomeni, da večina od nas v nekem trenutku porabi na stotine evrov za mleko v prahu. Zato ne zavrzi posebnih ponudb in se prijavi na e-novičke podjetij, ki izdelujejo mleko v prahu. Oglej si tudi mleka v prahu, ki niso dragih znamk. Po zakonu morajo namreč izpolnjevati enake standarde kakovosti in prehrane kot velika imena.

Prijavi se na novičke podjetja ali trgovin, ki se ukvarjajo z otroško hrano in izkoristi kupone. Obišči spletne strani, ki ponujajo te storitve. Nato nakupuj v trgovinah, kjer imajo posebne popuste za otroške izdelke. Veliko trgovin ali drogerij ponuja točke zvestobe ali kartice, ter razne knjižice bonov za nosečnice in mamice.

Pripravi si otroško hrano. Če imaš čas, ni nič narobe, če pretlačiš kuhane bučke ali zrelo banano. Naredi eno porcijo in prihrani drugo, pa v žepu obdržiš kakšen dodaten evro. 

Hrustljave prigrizke za malčke zapakiraj v posamezne nepredušno zaprte posode takoj, ko jih kupiš. Kosmiči in piškoti hitro postanejo mehki in niso več dobri.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki