Dojke začnejo proizvajati mleko med nosečnostjo, z iztekanjem mleka pa se srečujejo v večini novopečene mamice kmalu po porodu. Na srečo obstaja nekaj rešitev s katerimi preprečimo slabo voljo zaradi madežev od mleka na oblačilih.

Pri nekaterih bodočih mamicah se iztekanje mleka začne že v času nosečnosti, kar zna biti precej nadležno. Za ustvarjanje in iztekanje mleka je odgovoren hormon oksitocin, kateremu smo lahko hvaležni za dojenje, manj prijetna plat pa je, da lahko povzroči nehoteno odvečno iztekanje mleka iz prsi.

Kako dolgo prihaja do iztekanja materinega mleka?

Traja lahko od nekaj tednov do nekaj mesecev, zaradi česar gre za nepredvidljivo in neprijetno izkušnjo. V nekaterih primerih se lahko začne med nosečnostjo, v drugih pa lahko traja le v prvih nekaj tednih laktacije. Določene mamice se lahko s tem srečujejo celotno obdobje dojenja, vse do takrat, ko se otrok odvaja od dojenja.

Med hranjenjem otroka iz ene dojke lahko pogosto izteka mleko iz druge dojke. Do tega lahko pride tudi med spolnimi odnosi, zanimivo pa je, da ga pogosto povzroči tudi misel na dojenje in zvok dojenčkovega joka (niti ne nujno tvojega!).

Kaj lahko storiš, da preprečiš iztekanje mleka

Kako preprečiti iztekanje materinega mleka se znova in znova sprašujejo doječe matere. Ker gre za naravni mehanizem telesa, lahko traja nekaj časa, dokler se tvoje telo ne navadi na dojenčkov urnik hranjenja. Tudi sam otrok bo morda potreboval kar nekaj časa, da se vama vzpostavi približen urnik oziroma sistem dojenja.

Pogosto dojenje pomaga pri lajšanju odvečne količine mleka. Priporočljivo je, da ne zamudita hranjenja in poskrbita za dojenje, ki traja nekoliko dlje. To pomaga pri oblikovanju sfinktra okoli mišic v bradavici, ki daje samo obliko in tudi preprečuje odvečno iztekanje mleka v prihodnosti.

V primerih, ko nisi v bližini svojega otroka, lahko z rahlim pritiskom na dojko preprečiš iztekanja mleka. To storiš tako, da roke prekrižaš na prsih in jih rahlo pritisneš ob podlakti. Mimogrede, ko opaziš manj iztekanja, naj te ne skrbi, da imaš premajhno količino mleka. Ravno obratno, to je znak, da tvoje telo uspešno regulira proizvodnjo mleka glede na potrebe otroka.

Zelo priporočljiva je uporaba blazinic za prsi, ki absorbirajo kapljice, tako da bradavice ostanejo čiste in suhe. Da se izogneš bolečini in vlagi v in okoli bradavičk, jih je potrebno pogosto menjavati.

S čim si še lahko pomagaš

Iztisni nekaj mleka. Pritisk zaradi polnosti dojk se lahko takoj olajša z dojenjem otroka. Če pritisk vztraja tudi po dojenju, pomaga, da ročno iztisneš nekaj mleka. To preprečuje okužbo dojk (zamašeni mlečni vodi ali mastitis), ki je boleča in jo pogosto spremlja vročina in v določenih primerih zahteva jemanje antibiotikov. Mleko lahko poskusiš iztisniti ročno ali pa uporabiš prsno črpalko.

Rahlo pritisni na bradavice. Kadarkoli začutiš izcejalni refleks, z dlanjo pritisni na bradavice, da preprečiš kapljanje. To je sicer priporočljivo, ko dojenje že popolnoma steče, ne pa v prvih tednih po porodu, saj zna voditi v zamašitev mlečnih vodov.

Pisana oblačila. Če ti te rešitve ne pomagajo in se še vedno soočaš s pretiranim iztekanjem mleka, se odločaj za oblačila z različnimi vzorci, izogibaj pa se svili in svetlim materialom.

Dojenje pred spanjem. Imej v mislih, da se dojke nikoli ne izpraznijo popolnoma, vseeno pa pomaga, da dojiš preden se odpraviš spat. Najbolje je, da z dojenčkom uskladita urnik spanja, ki bo odgovarjalo obema.

Zbiralci mleka. Kupiš lahko tudi silikonske tako imenovane zbiralce mleka, ki se jih nastavi na bradavico in pospravi v modrček. Tako boš imela nekaj dodatnega mleka za dojenčka, tvoja oblačila pa bodo ostala čista.

Zaščiti posteljnino. V tednih, ko opaziš več izcejalnega refleksa, si na posteljo položi brisačo, da zaščitiš posteljnino. Če ti je to moteče, pod rjuho nastavi zaščito za vzmetnico.

Kakšne vrste blazinic za dojenje obstajajo

Blazinice iz naravnih materialov za enkratno uporabo. Veliko mamic se odloča za blazinice iz naravnih, visoko vpojnih vlaken, ki zagotavljajo udobje in varnost. Blazinice ne prepuščajo tekočine, a so prepustne za zrak. Pri izbiri takih blazinic moraš biti pozorna, saj nekatere lahko prinašajo več težav, kot koristi. Posebno pozorna bodi na sam material in izbiraj tiste z naravno sestavo.

Mama blazinice za dojenje to.to so namenjene zaščiti oblačil v času dojenja.

Blazinice za večkratno uporabo. Alternativo tem blazinicam predstavljajo blazinice za večkratno uporabo. Isto lahko navadno uporabljaš od 2 do 8 ur, vendar se to precej razlikuje od izdelka do izdelka.

Pralne blazinice. Kupiš lahko tudi pralne blazinice, lahko pa jih izdelaš doma. Predstavljajo dobro izbiro za tiste mamice, ki se tudi sicer zaradi želje po zmanjšanju stroškov odločajo za pralne vložke ali pralne plenice. Ravno obratno je navadno pri tistih, ki so prvič postale mamice. Njim običajno bolj prav pridejo blazinice za enkratno uporabo, saj si ne želijo dajati dodatnega dela s pranjem.

Izkušnja dojenja se razlikuje od mamice do mamice. Že zgolj pogovor s strokovnjakinjo za dojenje ali drugo doječo mamico ti lahko zadeve poenostavi. Ne samo, da boš ugotovila, da nisi edina, ki se srečuje z iztekanjem mleka, spoznala boš, da to ni nekaj, česar bi se morala sramovati. Tudi to je namreč ena izmed plati tega čudovitega obdobja, ki ji pravimo zgodnje materinstvo in zagotovo boš kmalu našla rešitev, ki bo tebi in tvojemu dojenčku kar najbolj odgovarjala.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki