Ko postaneš mamica, je najpomembnejše, da si potrpežljiva sama s seboj – na svet prinesti novo življenje in skrbeti za malega dojenčka ni lahko! Moraš se naučiti sama sebi čim večkrat pogledati skozi prste in se potrepljati po hrbtu že pri majhnih dosežkih.

1. Uporabi suhi šampon! Če boš imela srečo, se ti bo uspelo stuširati vsak dan. Sicer pa je zdaj čas, da si kupiš šampon za suho pranje las.

2. Sploh se ne sekiraj, če še nisi pripravljena na obiske – odločno in prijazno jih zavrni in ostani v svojem zavetju, kolikor časa želiš.

3. Uporabi olja. Po porodu lahko nenaden padec hormonov povzroči zelo suho kožo in še nekaj drugih ne-tako-zabavnih simptomov. Priskrbi si naravna olja za vlaženje tvoje kože, ne samo dojenčkove. Ne pozabi poskrbeti tudi zase.

4. Na telefon si zapisuj, kdo ti je podaril katero darilo (ali posodil oblekice za dojenčka), sicer boš hitro pozabila in se pozabila tudi zahvaliti.

5. Po spletu pobrskaj, kako se lahko sproščaš sama doma in se teh tehnik tudi poslužuj. Mirnejša ti – mirnejši dojenček.

6. Kupi si kvalitetno stekleničko za vodo in jo imej ob svoji postelji ves čas. Ob dojenju boš postala zelo žejna!

7. Za svoje starejše otroke (če jih imaš) planiraj obiske pri prijateljih ali na različnih aktivnosti. Tako boš malce razbremenila svoj čas, oni pa bodo tudi uživali.

8. Nedrčki za dojenje niso nujno grdi in dolgočasni! Kupi si kakšnega, ki ti bo všeč in se boš v njem počutila lepo in ženstveno.

9. Pogovarjaj se. Kadarkoli boš začutila, da se te loteva poporodna žalost, pokliči dobro prijateljico, ki ji zaupaš. Ne moreš si predstavljati, kako ti bo to pomagalo.

10. Ne kupuj drage kozmetike za dojenčka. Za umivanje novorojenčka ti ni treba uporabiti nobenega mila ali šampona – le vodo. Po kopeli pa bodo nanj blagodejno vplivala organska naravna olja, ki jih lahko nežno vmasiraš v kožo.

11. Privošči si par udobnih, kvalitetnih in modernih tenisk – veliko se boš sprehajala z vozičkom ali s kengurujčkom – in četudi boš oblečena v staro trenirko, se boš zaradi dobrih čevljev počutila veliko bolj urejeno.

12. Filmski večeri doma. Verjetno v naslednjih nekaj tednih zvečer ne boš hodila ven, zato si priskrbi DVD-je z dobrimi filmi, ki si jih že dolgo časa želiš ogledati.

13. Dobra hrana je ključnega pomena za nove mamice. Če okrevaš po operaciji, težkem porodu, ali pa si samo utrujena od vseh neprespanih noči, dojenja in čustev, je zelo zelo pomembno, da svoje telo nahraniš s kvalitetno in hranilno hrano, ki ti bo dajala moč in pravo energijo (ne sladkor!). Če nimaš dovolj časa in volje za nakupovanje, hrano naroči kar preko spleta. Za pomoč lahko prosiš tudi prijateljice, mamo ali taščo …

14. Ne zapravljaj denarja za fensi oblekice in kavbojke in srajčke za dojenčke mlajše od 6 mesecev. Dojenčki imajo najraje pajacke in mehka oblačila. Ne otežuj si življenja tam, kjer ni potrebno.

15. Ne peri dojenčkovih oblačil v kemikalijah – kupi naravne izdelke za pranje perila. Ne pozabi – oblačila se ves čas dotikajo njihove kože.

16. Od prijateljic, ki so že mamice, si sposodi čim več stvari. Ogromno stvari za dojenčka se rabi le kratek čas, zato ne zapravljaj svojega denarja tam, kjer ni potrebno. Veliko mamic je ponavadi veselih, da se lahko znebijo stvari, ki jih več ne potrebujejo za svojega otroka. Zapiši si, kdo ti je kaj posodil, ali pofotkaj s telefonom, da boš potem lažje vse tudi vrnila.

17. Naroči se na manikuro in pedikuro čez kakšen teden ali dva. Pomembno je, da si privoščiš tudi kak trenutek zase.

18. Za dojenje boš potrebovala srajce na gumbe. Ogromno trgovin jih ima, ali pa si kakšno sposodi od svojega partnerja.

19. Če imaš že druge otroke, vnaprej kupi kakšne zabavne ustvarjalne projekte, ki jih lahko počnejo doma in jih ne bodo zaključili že v 10 minutah. Na spletu poišči sestavljanke, sete za eksperimente, sete za ustvarjanje in jih nekaj kar naroči.

20. Pojdi ven – to je najboljšo zdravilo. V vozičku imej pleničke, robčke in rezervna oblačila (to je vse, kar rabiš) in pojdi ven, brez težkih torb. Malo svežega zraka zmeraj pomaga in te osveži, hkrati pa ti pomaga tudi pri zgubi odvečnih poporodnih kilogramov.

21. Uporabi poporodni pas. Lahko tudi že med nosečnostjo. Nežno stiskanje nosečniškega pasu pomaga podpirati maternico in zmanjšuje nelagodje med telesno aktivnostjo. Med nosečnostjo lahko dodatna teža, ki jo nosite, v kombinaciji z raztezanjem in oslabitvijo ključnih mišic jedra, ki podpirajo hrbtenico, povzroči pomanjkanje stabilnosti jedra. Nosečniški in poporodni podporni pas zagotavlja vašemu jedru potrebno oporo, popravlja držo in posledično zmanjšuje bolečine.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki