Nosečnost je lepo obdobje, še posebej za zunanje opazovalce, ki vidijo le rastoči trebušček in nasmejano bodočo mamico. Vse tiste, ki ste že bile v veselem pričakovanju pa veste, da se poleg vsega lepega, med nosečnostjo dogajajo tudi spremembe, ki so lahko manj prijetne. Ene izmed teh so spremembe v mišično-skeletnem sistemu, posledice katerih pa, z ustrezno vadbo in upoštevanjem priporočil ginekologa ter usposobljenega vaditelja za varno vadbo v nosečnosti, lahko omilite.

Spodaj smo ti pripravili povezave do člankov, ki se nanašajo na spremembe telesa v nosečnosti in kaj lahko storiš, da se boš počutila čim bolje.

Kako se telo spremeni v nosečnosti?

V nosečnosti pride do veliko sprememb, predvsem zaradi hormonov, kar vpliva na celotno telo, kot tudi na drugih področjih. Več si preberi v članku z naslovom Kako se žensko telo v nosečnosti spremeni.

7 priporočljivih vadb v nosečnosti

Spremembe v nosečnosti so posledica hormonov, mišično-skeletne pa tudi rasti trebuščka, ki vpliva na telesno držo. Težišče telesa se v nosečnosti spremeni. Premakne se od drugega ledvenega vretenca naprej in navzgor. Da lahko nosečnica najde ravnotežje, mora prilagoditi držo. Vsaka nosečnica se na spremembo težišča prilagodi drugače, a večinoma se prilagodijo tako, da se nagnejo nazaj, iztegnjeno kolke ali povečajo aktivnost v m. triceps surae oziroma mečih. Spremenjena drža vpliva na krivine hrbtenice, kar pa lahko povzroči bolečine. Posledica premika težišča se lahko kaže tudi kot mravljinčenje v rokah.

Zaradi hormona relaksina je gibljivost sklepov povečana, stabilnost pa posledično manjša, kar zahteva posebno previdnost pri načrtovanju in izvajanju telesne aktivnosti. Prav tako med nosečnostjo prihaja do razmika premih trebušnih mišic. Kako velik bo, je odvisno od vsake posameznice. Tudi razmik je ena izmed sprememb na katero je potrebno biti pozoren in ji prilagoditi telesno aktivnost, da ga nebi dodatno povečali. Preberi več o tem v članku z naslovom 7 priporočljivih vadb v nosečnosti. 

Mišice medeničnega dna opravljajo pomembno vlogo

“Mišice medeničnega dna krepiš tako, da prekineš curek urina”. Pa je to res? To ne drži. S pogostim prekinjanjem curka urina lahko zmedemo mehur o njegovi potrebi po odvajanju. Poleg tega lahko pride do retrogradnega toka, kar lahko povzroči vnetje. V članku z naslovom Miti o mišicah medeničnega dna preberi ostala najpogostejša zmotna prepričanja.

Priprava telesa na porod

Če je žensko telo močno in vzdržljivo, bo porod lažje preživela, dobro poznavanje svojega telesa in kontrola nad njim, pa ji bosta pomagala vplivati na potek poroda. Dejstvo je, da za porod potrebuješ kondicijo. Porod je visoko intenziven fizičen napor, ki lahko traja več ur. Da ga lahko žensko telo zdrži in ne omaga, potrebuje kondicijo. V času nosečnosti lahko kondicijo vzdržuješ z nizko intenzivnimi aerobnimi aktivnostmi. Poleg vzdržljivosti žensko telo nujno potrebuje moč. Močne mišice in nadzor nad njimi odigrajo pomembno vlogo med porodom. Več preberi v članku z naslovom Kako s fizično aktivnostjo pripraviš telo na porod.

https://shop.nosecka.net/izdelek/tvoj-lazji-porod-e-prirocnik/
https://shop.nosecka.net/izdelek/kartice-porodne-afirmacije/

Katere vaje so primerne pri diastazi?

Spremembe v mišično-skeletnem sistemu so normalne in so prisotne pri vsaki nosečnici. Nekatere jih občutijo bolj, druge manj. Nikakor niso razlog za paniko, je pa dobro, da se jih nosečnice zavedajo in jih pričakujejo. Da bi bile te spremembe čim manj moteče in da bi povzročale čim manj bolečin, pa je priporočljivo, da bodoča mamica (p)ostane telesno aktivna. Seveda mora biti aktivnost prilagojena in izvajana s strani strokovanjaka. Več preberi v članku z naslovom Diastaza – Kako preverim, če jo imam in kakšne vaje so primerne?

Poporodna vadba

Postnatalna ali poporodna vadba je namenjena specifični skupini žensk, ki so pred kratkim rodile oz. tistim, ki se prvič po porodu spet odločijo za vadbo. Zaradi sprememb v telesu, ki povzročijo spremenjeno držo, šibkejše mišice in zakrčenost v nekaterih predelih, je nujno potrebno k vadbi pristopiti drugače. Več o poporodni vadbi si preberi v članku Poporodnavadba – Kdaj, kako in kam?

Za Nosečko piše Elena Jurman


Preberi še:


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki