Tvoj dojenček se približuje že svojemu tretjemu mesecu! V tem obdobju se v njegovih mislih odvija veliko aktivnosti, vedno bolj opazuje, komunicira s tabo in drugimi, bolj očitno zna tudi pokazati, če želi prijeti določen predmet v svoji bližini. Opaziš lahko tudi vzorec v njegovem obnašanju, sedaj zna že bolj potolažiti samega sebe, bodisi s svojo rokico, bodisi z ropotuljico, ki jo hitro nese v usta.

9-tednov star dojenček sedaj že precej samozavestno drži glavico in ramena v zraku, ko leži na trebuhu. Če te aktivnosti, t.i. “pasenja kravic” nima najraje, naj te to ne skrbi, nekateri otroci to osvojijo prej, nekateri kasneje.

  • Ko greš mimo njega, ti sledi z očmi, tvoja bližina, glas in dotik pa ga zelo pomirjajo.
  • Bistveno boljši nadzor imajo tudi nad svojimi rokicami, zato bodi pozorna, da ima primerno pristrižene nohtke, sicer te zna med dojenjem dobro popraskati, kot tudi sebe po obrazu. 
  • Dojenček je trenutno na drugi mentalni stopnji (ang. mental leap), za katerega je značilno predvsem, da prepoznava preproste vzorce v svojem okolju, se bolj zaveda svojih rokic in nogic, katere tudi boljše nadzoruje. Več o mentalnih stopnjah si lahko prebereš tukaj.
  • Čeprav se mogoče sliši neverjetno, sedaj ni prezgodaj, da opaziš prve znake izraščanja zobkov. Pa ravno, ko se je nočno spanje izboljšalo, kaj? V večini primerov sicer prvi zobek dobijo okrog šestega meseca, a ni nič nenavadnega, če se pojavijo dosti prej, v redkih primerih celo ob rojstvu. Opaziš lahko več slinjenja, joka in razdražljivosti. S pediatrom se pogovori katere rešitve predlaga, saj lahko nekateri geli učinkovito ublažijo bolečino. 

  • Zaradi večjega zanimanja za okolico lahko pride do izzivov in sprememb v spanju, a kljub temu poskusite vztrajati na običajni spalni rutini. Le-ta je lahko sestavljena iz branja knjigic, kopanja ali sproščujoče masaže – te aktivnosti bo dojenček prepoznal kot znak za spanje. 
  • Ko kaže znake utrujenosti, poskrbi, da bo okolje čim manj stimulativno, zatemni svetlobo, utišaj glasbo, ugasni radio ali televizijo, sicer lahko kaj kmalu postane preutrujen za spanje in uspavanje se lahko bistveno podaljša.
  • V tem obdobju (ali morda prejšnji teden) bo imel dojenček obisk pediatra, kjer bo preveril predvsem pridobivanje teže in dolžino ter dosedajšnji razvoj in gibljivost kolkov. 

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

Nosečkini priročniki

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki