Mednarodni teden dojenja se praznuje avgusta, poznano pa je tudi, da se v nekaterih državah osvešča dojenje tudi v prvem tednu oktobra. Materino mleko je poleg nege in brezpogojne ljubezni mame vse, kar dojenček potrebuje v prvih mesecih življenja. In čeprav je dojenje ena najbolj edinstvenih doživetij, včasih ne gre ravno po načrtu. Izkušnjo z dojenjem nam je iz prve roke zaupala mlada mamica treh otrok Lara Nastran, kreativna ustvarjalka vsebin.

Mamica Lara z najmlajšim sinom Oliverjem

Dojenje je več kot samo hranjenje

Dojenje je nekaj najboljšega, kar lahko ponudite svojemu otroku. Ne samo iz vidika hranjenja, temveč tudi iz vidika zagotavljanja ugodja in medsebojne bližine, gradnje zaupanja in dajanja občutka osebne varnosti. Pa vendar ni vedno vse tako rožnato, kot se sprva sliši. Za nekatere mamice je lahko dojenje boleče, druge se spopadajo s pomanjkanjem mleka, tretje imajo težave s pristavljanjem … K sreči se z vztrajnostjo, nasveti in pomočjo strokovnjakov ter malce iznajdljivosti lahko reši vsak problem, dojenje pa hitro postane ena najlepših, predvsem pa čustveno bogatih izkušenj materinstva. 

Izkušnja z dojenjem mamice Lare 

Lara s ponosom pove, da so bili vsi njeni otroci dojeni. Dojenje je bilo nedvomno najboljša izkušnja, čeprav ni šlo brez težav. “V porodnišnici, kjer sem rodila prvo hčerko, se nihče ni pretirano ukvarjal s tem. Ker je bil urgentni CR so ji pač zmešali stekleničko adaptiranega mleka in mi naročili, naj pridem čez nekaj ur po novo. Nobenih napotkov, kako naj poskušam dojiti, nič.« S pomočjo svetovalke za dojenje je kasneje vzpostavila polno dojenje, pri drugih dveh otrocih pa se je na dojenje že vnaprej dobro pripravila, tako da je vse skupaj steklo veliko bolj naravno, sproščeno in brez občutkov, da se izneveriš sama sebi. 

Otroški pripomočki so tu z namenom

Pri treh živahnih otrocih brez pripomočkov ne gre in Lara brez slabe vesti prizna, da si je pomagala tako z dudicami kot s hranjenjem po steklenički. »Sama sem vse tri polno dojila prvih nekaj mesecev, kasneje, ko žal ni šlo več, pa sem tudi brez slabe vesti preklopila na adaptirano mleko. In ravno to se mi zdi najbolj pomembno – da vsekakor damo prednost dojenju, se opremimo z informacijami, damo vse od sebe, ampak ne za vsako ceno.« Izmed vseh izdelkov na trgu so jo najbolj navdušile steklene stekleničke MAM, izdelane iz kakovostnega in temperaturno odpornega stekla, ki jih je enostavno očistiti in se ne navlečejo neprijetnega vonja.  

Steklene stekleničke MAM

Ne pozabite na ustno higieno

Tudi če malčka hranite samo s svojim mlekom, je potrebno skrbeti za ustno higieno, in to še preden zraste prvi zobek. »Najbolj pomembna se mi zdi prijetna izkušnja, ki kasneje pripelje do tega, da otrok čiščenje zobkov vzame kot nekaj samoumevnega in ne prihaja do vsakodnevnih bojev. Jaz sem mu še pred prvim zobkom začela masirati dlesni z MAM zajčkom za ustno higieno, tako da se je privadil na občutek, da mu nekdo “brska” po ustih, kasneje pa smo to samo nadgradili z mehko MAM ščetko,« pravi Lara. Saj veste, zdrave navade je treba razvijati in spodbujati že v rani mladosti.   

Zajček za nego ustne votline in prva zobna ščetka MAM

Tudi če vam dojenje trenutno povzroča preglavice, nikar ne obupajte. Dojenje ni samoumevno, temveč je veščina, ki se je je treba priučiti, zahteva pa veliko potrpežljivosti in vztrajnosti. In ko enkrat steče, je nedvomno najmočnejša in najlepša vez, ki se stke med otrokom in materjo. Seveda pa pri tem ne pozabite nase in na svoje občutke, ali kot pravi Lara: “Srečna mama je dobra mama!”

Kje kupim MAM izdelke?
Poiščite največjo ponudbo MAM izdelkov za vaše najmlajše na enem mestu, v specializiranih prodajalnah Baby Center in Pikapolonica, ter na vseh bolje založenih oddelkih z otroško opremo in z izdelki ter pripomočki za nego najmlajših > Klikni za seznam prodajanih mest

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki