Nosečnice so zaskrbljene in zmedene, kaj bi lahko novi koronavirus pomenil zanje, njihov porod in novorojenčke, saj se dokazi in nasveti nenehno spreminjajo.

Zdi se, da nosečnice niso posebej dovzetne za koronavirus, vendar lahko v primeru okužbe pride do zapletov. Malo verjetno je, da bi se virus lahko prenašal v maternico do ploda, prav tako je malo možnosti, vendar ne nemogoče, da bi se prenesel v materino mleko.

Znano je, da dojenčki lahko dobijo COVID-19; večina primerov je blagih ali asimptomatskih, redko pa je stanje resno. Nosečnice naj nadaljujejo s nosečniškimi pregledi, a morajo ves čas upoštevati priporočene zdravstvene ukrepe, da preprečijo okužbo z virusom. Če je za nosečnico to zelo obremenjujoče, je svetovano, da poišče podporo za duševno zdravje.

 S tem, ko se je dojenček v trebuhu razvijal in so meseci minevali, je rasel tudi strah, da se okuži s koronavirusom, zaradi katerega bi bila morda po porodu ločena od svojega otroka. Ko so se nosečnice konec leta 2019 razveselile ob novici, da prihodnje leto pričakujejo dojenčka, si niso predstavljale, da obstaja možnost, da bodo med porodom brez partnerja ali da bodo po porodu obiski zelo omejeni ali celo prepovedani, da bo v trgovini zmanjkovalo osnovnih potrebščin in nujnih stvari za dojenčka, kot so plenice ali adaptirano mleko ter da bo dostop do zdravnikov v primerjavi s prej dosti bolj okrnjen.

Nosečnica je v marcu situacijo opisala z “Vedno bolj imam občutek, da nimam nadzora nad lastnim zdravjem in življenjem. Strah me je, ko slišim informacije, da so nosečnice in dojenčki ogrožena skupina pri Covid-19, vse bolj pa me skrbi tudi v kakšen svet in stanje v svetu se bo rodil moj otrok.”

Bodoča mamica, ki pričakuje dojenčka v letošnji jeseni, razmišlja v podobno smer, kar jo navdaja s tesnobo. “Zdi se mi, da o tem virusu ne vemo dovolj, toda tisto, kar vemo, se vsak dan poslabšuje. Enkrat pravijo, da nosečnice niso ogrožene, nedolgo za tem vidimo v Veliki Britaniji priporočila, naj nosečnice tri mesece ostanejo doma.”

Kaj kažejo raziskave

Raziskovalci še vedno natančno ugotavljajo, kako COVID-19, bolezen, ki jo povzroča koronavirus, vpliva na nosečnice in njihove dojenčke. Osnovno priporočilo pa je, da kot običajno nadaljujejo z nosečniškimi pregledi, poskrbijo za zaščito z oddaljevanjem od množic, masko in razkužili in poiščejo psihološko podporo.

Zadnji izsledki (s sredine septembra 2020) raziskav in priporočila so naslednja:

Nosečnice so ogrožena populacija za COVID-19

Nosečnice imajo že na splošno večjo verjetnost za hujše zaplete in celo smrtnost zaradi drugih okužb dihal, kot je gripa, zato bi jih po mnenju Ameriške univerze za porodničarje in ginekologe morali obravnavati kot rizično populacijo za COVID-19.

Kljub temu se zdi, da niso občutno bolj dovzetne za COVID-19, kot posamezniki s faktorji tveganja kot so starost, pljučne ali srčne bolezni, je za Business Insider dejala dr. Jane van Dis, ginekologinja.

“Čeprav mislim, da bi morale nosečnice upoštevati visoko stopnjo načela socialnega distanciranja, ker je to zelo pametno, je istočasno zelo pomembno, da zaradi tega ne čutijo pretirane tesnobe ali panike,” je dejala. “Dejansko nimamo dokazov, da je virus sicer zdravim nosečnicam škodljiv na enak način, kot za osebe, starejše od 70 let.”

Raziskave po svetu kažejo tudi nekaj rasnih razlik. Namreč, hispanke in črnke so v nosečnosti bolj podvržene zapletom zaradi Covid-19, kot belke, zato je priporočljivo, da še bolj upoštevajo nasvete za preprečevanje nalezljivosti.

Za vse nosečnice se svetuje upoštevanje socialnega distanciranja (priporoča se, da nakupe namesto njih opravlja nekdo drug), prakticiranje pogostega umivanja in razkuževanja rok in izogibanje vseh z znaki okužbe tudi v primeru simptomov prehlada.

Pomembno je tudi, da ne prekine z jemanjem prenatalnih vitaminov. Kar se tiče šole za starše, ki običajno poteka ob večjemu številu ljudi, je najbolje preveriti spletne različice teh izobraževanj.

Če nosečnice dobijo COVID-19, obstaja večja verjetnost, da bodo hospitalizirane in imajo lahko hujše zaplete

Raziskave zadnjih mesecev kažejo, da so okužene nosečnice bolj izpostavljene tveganju za hospitalizacijo, kar vključuje sprejem na intenzivni oddelek z uporabo ventilatorja. Vendar pa izsledki raziskav ne kažejo jasno, ali so te hospitalizacije dejansko bile povezane s COVID-19 ali nosečnostjo, popadki in porodom, zato si je treba te ugotovitve razlagati z nekaj previdnosti. Prav tako so bili redki primeri, da bi nosečnice potrebovale resno oskrbo, saj je bilo 1,5% sprejetih na oddelek za intenzivno nego in le 0,5% na ventilatorjih.

Poročilo 16. septembra v Ameriki izmed 600 hospitaliziranih nosečnic s COVID-19 opisuje visoko stopnjo tistih, ki so potrebovale intenzivno nego in uporabo ventilatorja med 272 tistimi, ki so imele simptome.

Približno 16% nosečnic s simptomi je bilo sprejetih na intenzivno nego, 8,5% jih je zahtevalo ventilator in dve sta umrli. 2,2% vseh žensk je izgubilo nosečnost.

V zgodnjejših raziskavah z 147-imi nosečnicami na Kitajskem, ki so bodisi imele COVID-19 bodisi je obstajal sum na to, je imelo le 8% hudih zapletov, 1% pa kritičnih.

Zdi se, da so ženske, ki se srečujejo z debelostjo, in ženske temnejše rase bolj dovzetne za hujši razvoj bolezni, v drugem poročilu CDC 16. septembra pa je bilo ugotovljeno, da je imelo 44% nosečnic, hospitaliziranih zaradi COVID-19, prekomerno telesno težo.

Študija iz Združenega kraljestva je pokazala, da je več kot polovica nosečnic, ki so bile sprejete v bolnišnico s COVID-19, temnopoltih ali iz drugih manjšinskih etničnih skupin.

Marian Knight, vodja študije, je za Insider v preteklosti povedala, da so “nujno potrebne” kvalitativne raziskave, ki vključujejo pogovore z ženskami o njihovih izkušnjah, da bi lažje razumeli, zakaj so temnopolte nosečnice rizična skupina za COVID-19.

Obstaja nekaj dokazov, da bi ga nosečnice s COVID-19 lahko prenašale na svoje dojenčke v maternici

Pred 26. marcem so raziskave pokazale, da nosečnice s COVID-19 bolezni ne morejo prenesti na otroka v maternici. Študija na devetih nosečnicah v Wuhanu, ki so prebolele COVID-19, je pokazala, da so bili njihovi dojenčki negativni. Tudi v materinem mleku, amnijski tekočini ali popkovnici ni bilo dokazov o prisotnosti virusa.

Tudi od 34 primerov dojenčkov, rojenih ženskam s COVID-19, nihče ni bil pozitiven na koronavirus.

Toda tri raziskave od teh, opravljenih 26. marca, je te sklepe postavilo pod vprašaj, saj so pokazale, da so bili nekateri dojenčki vendarle pozitivni na COVID-19. In to takrat, ko so veljali strogi preventivni ukrepi.

V dveh raziskavah so raziskovalci našli dokaze o določenih protitelesih v krvi dojenčkov z le eno verjetno razlago: Koronavirus je prešel skozi posteljico.

“Te dve študiji dokazujeta, da se COVID-19 očitno lahko prenese z matere na njen plod,” je za Business Insider dejala dr. Jessica Madden, pediatrinja in neonatologinja.

V enem od poročil s 7. julija je bil opisan tudi nedonošenček, ki je bil pozitiven na virus pri starosti dveh dni.

Kljub temu se zdi, da se večina dojenčkov, rojenih materam, pozitivnim na COVID, zaradi strogih bolnišničnih protokolov ne okuži. Na primer, od 24 dojenčkov, rojenih mamicam, pozitivnim na COVID, v okrožju Los Angeles, noben ni bil pozitiven na virus.

Tudi v majhni raziskavi, ki so združevale nosečnosti s poškodbo posteljice, najverjetneje zaradi virusa, noben dojenček ni zbolel.

Novorojenčki in dojenčki se lahko okužijo, a so v 90% brez simptomov ali imajo blage simptome

Čeprav se zdi, da so dojenčki in otroci za virus manj ranljivi kot odrasli, kar ne pomeni, da se ne morejo okužiti, v določenih primerih lahko pride do resnih zapletov. 

V raziskavi, opravljeni 17. marca 2020, so med 2000 otroki na Kitajskem, ki so jim diagnosticirali COVID-19, raziskovalci ugotovili, da imajo dojenčki v v starosti do 1. leta, največjo možnost za razvoj hudih ali kritičnih okužb. Nekaj ​​več kot 10% vseh dojenčkov v raziskavi se je znašlo v težkem stanju, 7% otrok, starih od enega do petih let, 4% starih šest do 10 let, 4% starih od 11 do 15 in 3% starejših najstnikov.

Potrebno pa je dodati, da je bilo 90% otrok bodisi asimptomatskih, bodisi je imelo blage ali zmerne simptome COVID-19, kot so vročina, utrujenost, vneto grlo, kašelj ali zasoplost.

Večja je verjetnost za zaplete pri porodu s Covid-19 okuženo nosečnico, vendar je dojenčke še vedno mogoče dojiti

Kot pri vsaki bolezni dihal lahko tudi pri COVID-19 pri nosečnicah obstaja večja verjetnost zapletov, predvsem v smislu predčasnih rojstev.

V drugi raziskavi z 10 kitajskimi novorojenčki, katerih matere so prebolele COVID-19, je bilo ugotovljeno, da se jih je 6 srečevalo z zasoplostjo, dva sta imela povišano telesno temperaturo, dve nenormalne teste delovanja trombocitov in jeter, pri enem pa je bilo prisotno bruhanje. En otrok je padel v septični šok, kar je vodilo v smrt.

Toda tako kot večina raziskav na to temo je bila velikost vzorca majhna in ni mogoče z gotovostjo trditi, ali je te zaplete povzročil COVID-19 ali drugi dejavniki ali morda kombinacija obojega.

Kljub temu strokovnjaki svetujejo, da nosečnice s COVID-19 rodijo v porodnišnici, kjer strogo upoštevajo priporočila NIJZ glede nosečnic, porodnic in novorojenčkov, da se kar se da zmanjša tveganje za prenos po rojstvu. To lahko v praksi pomeni, da mamice in njihove novorojenčke nastanijo v ločene izolacijske sobe ali mamo in novorojenčka ohranjajo na razdalji metra in pol. Pravila oziroma priporočila se sproti spreminjajo, poleg tega se lahko razlikujejo med različnimi porodnišnicami, zato najbolje, da se prej pozanimaš, kakšen je protokol, predn se odločiš za določeno porodnišnico.

Po porodu je od 25. junija dalje za nosečnice s Covid-19 priporočljivo dojenje, saj zaenkrat ni dovoljšnjih dokazov, da virus lahko prehaja skozi materino mleko, čeprav obstajajo nekateri dokazi, da se skozi snov lahko prenaša virusovi genomi. Novopečene mamice z virusom morajo nositi masko, seveda pa si pred ravnanjem z dojenčkom temeljito umij roke. Svetujejo celo, da doječe mamice, ki želijo dojiti in biti hkrati zelo previdne, svoje mleko načrpajo in ga v steklenički dajo drugi, zdravi osebi, ki nato nahrani otroka. 

Spremljaj v katero smer gredo izsledki raziskav

Še vedno drži, da veliko strokovnjakov ne ve, kako novi koronavirus vpliva na nosečnice in njihove dojenčke, in naravno je, da smo zaradi tega zaskrbljeni. Istočasno pa ne dopusti, da te misli o Covid-19 prevzamejo in postanejo večje od veselja ob pričakovanju svojega malčka. Najbolje bo, da vzporedno z razvijanjem tvojega dojenčka sproti spremljaš tudi stanje in priporočila ter ravnanje zdravstvenih inštitucij, ves čas pa prakticiraj priporočila omejevanja stikov, razkuževanja in izogibanja oseb s simptomi prehlada.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki