6.45

Zbudim se še utrujena in kar malo mižim pred novim dnevom. Vseeno se zazrem v svetlobo, ki se že vleče izpod rolete in si rečem: »Saj bo šlo, danes se bomo imeli zelo fino.« in vstanem. Moža že zdavnaj ni več v topli postelji, saj mora tudi v korona času hodit v pisarno. Še preden srečam otroke, je moja rutina (poleg umivanja zob in oblačenja seveda) še kratka telovadba, s katero »prezračim« hrbtenico. Potem se vsa nasmejana in opremljena z dobro voljo podam na kavč k otrokom. Običajno se zbudita že pred mano in do mojega prihoda gledata televizijo.

7.15

Otroka se umivata in oblačita, jaz pa pripravljam zajtrk. Vsako jutro pripravim kaj drugega, a nekatere zadeve ostajajo enake. Vedno pripravim čaj z medom in limono. Ta živahni čajni napitek vsebuje nekaj enostavnih sladkorjev za možgane in vitamin C, da malo požgečka imunski sistem. V zimskem času vedno dajem dodatek vitamina D, ki poskrbi za normalen razvoj kosti, uravnava delovanje imunskega sistema in še kaj (a ne samo otrokom, tudi sebi). Pri obroku vsem redno ponudim tudi dodatek omega-3 maščob, ki so pomembne za razvoj možganov, živčnih celic in očesne retine. Od teh stalnic ob zajtrku ne odstopam, saj vidim na svojih otrocih in na sebi, da delujejo. Za zajtrk sem v zadnjem času pripravila »črni zdrob« z zamrznjenimi malinami (v sojino mleko sem stresla kakav in zakuhala zdrob), »bele kruhke« s kislimi kumaricami (na domač polnozrnat kruh s sezamom namažem sojin namaz), jedli pa smo tudi preverjene klasike, kot je kruh z mandljevim namazom in marmelado in kosmiče z riževim mlekom.

8.20

Cin cin začenja se domača šola 😊 In ta ni prav nobena šala, saj imamo za prvi in tretji razred vsak dan pripravljenega kar nekaj gradiva, ki ga moramo predelati na določen dan. V tem času se prelevim v učiteljico in domača šola se za nas po urniku začne. Z otrokoma beremo, računamo, barvamo, strižemo, lepimo, podčrtavamo, klikamo, pojemo, se raztegujemo,… Vse to nas že kmalu naredi lačne in čas je za prvo malico – kaj pa drugega!

10.00

Običajno za to malico pripravim naslednje »dvojčke«: mandarine in orehe, jabolka in popražene mandlje, rdečo papriko narezano na krhlje in popraženo čičeriko, kumare narezane na kolute in fižolčke, banano in pistacije. Odžejamo se z vodo in že nadaljujemo s šolo.

12.00

Šolske obveznosti običajno opravimo do poldneva. Vmes jaz opravim še kakšen službeni klic in odpišem kakšen službeni mejl, skratka vsi imamo polne roke (in glave) dela in čas kar prehitro mine. Ko končamo s šolskimi obveznostmi, smo že tudi pošteno utrujeni in seveda spet lačni. Začne se priprava kosila. To smo si v zadnjem času poenostavili tako, da sem kakšno stvar skuhala že predhodni dan. Pogosto jemo zelenjavno juho, bistro ali kremno in vedno jemo solato. Za glavne jedi sem v zadnjem času pripravila tanke polnozrnate riževe rezance s kremno špargljevo omako in popečenimi fižolčki pokapani s sojino omako, krompirjev narastek z gobicami, mošnjičke iz polnozrnatega pirinega vlečenega testa polnjene s koščki mešane pisane zelenjave pečene v pečici, cmoke oblečene v makovo skorjico,…

13.00

Po kosilu sledi kratka pavza za kavico, otroka se gresta ven razdivjat, jaz pa se »spravim« v svojo domačo pisarno. Delo v tej pisarni mora potekati zelo zgoščeno, saj časa (iskreno niti energije) nimam v nedogled. Otroka se del popoldneva (na srečo) zadržita pri babici spodaj, saj za delo res potrebujem mir. Ko prideta gor, sta razigrana, polna domislic in (saj ne uganete, kaj 😊) – lačna!

16.00

Za popoldansko malico si izmislim nekaj na hitrico, kot na primer: sojin jogurt s sončničnimi semeni, riževe vaflje z zelenjavnim namazom ali pa ponovimo kakšno od dopoldanskih »dvojčkov« – torej sadje/zelenjava + oreščki/semena/stročnice. Preostanek popoldneva se kaj hecamo, sestavljamo sestavljanke, kaj beremo, koga pokličemo po telefonu ali kaj pospravimo.

18.30

To je čas, ko začnejo v kuhinji spet »peti lonci«. Običajno pripravljam večerjo za ta dan in vsaj kaj še za kosilo za naslednjega. Danes recimo, se bomo skupaj z otroki lotili priprave domačih ravijolov, polnjenih z brokolijevo kremo. Zelo radi skupaj delamo tudi domačo polnozrnato zelenjavno pico. Pri valjanju, oblikovanju testa in oblaganju oba otroka vedno navdušeno sodelujeta. Pogosto ju vključujem v pripravo obrokov, čeprav to pomeni tudi kaj zamude pri serviranju ali dodatna umazana posoda. Večerjamo pogosto tudi klasike, kot so rižote, makaroni ali pa popečeni domači sendviči z domačimi namazi.

Kot verjetno razberete iz mojega dnevnika, dajem pripravi hrane zelo velik poudarek. Odločila sem se, da je to pri meni tisto, za kar se je vredno potruditi in čemur je vredno nameniti več časa in energije. Uporabljam zelo veliko zelenjave, polnovrednih žit in kaš, veliko stročnic in kar se da veliko semen ali oreščkov. Kakovostna kuhinja vsekakor pomeni več planiranja, več predpriprave, več namakanja, a tudi več dobrega počutja, več zdravja in konec koncev tudi več zadovoljstva.

Marjana Kopač Farkaš
Nutricionistka in marketing managerka za HiPP

hipp


OGLASNA VSEBINA

Tisti, ki imate doma še zelo majhne dojenčke in še dojite, si boste verjetno v tem čudnem času rekle: »Še dobro, da se dojiva«. Tako dobi dojenček od vas čisto vse kar potrebuje skozi materino mleko. V tem kaosu le ne pozabite na svojo kakovostno prehrano. Za tiste, kjer se je dojenje že izteklo ali enostavno ni šlo, pa je zelo pomembno, da otroku ponudite najbolj kakovostno adaptirano mlečno formulo. Najbolje, da izberete takšno, ki je izdelana iz ekološkega mleka in ima znižano vsebnost beljakovin (na podobno raven z materinim mlekom) ter hrkati vsebuje tudi probiotike in prebiotike (ki jih prav tako vsebuje tudi materino mleko). Izjemno pomembno je, da ima mlečna formula tudi uravnoteženo vsebnost vitaminov A, C in D, ter omega-3 maščobnih kislin.  Vitamini pomembno vplivajo na krepitev imunskega sistema, omega maščobe pa na pravilen razvoj možganov, živčevja in vida. Starši, ki že uvajate gosto hrano, ne pozabite otrokom redno ponujati zelenjave, čeprav jo bodo morda vztrajno odklanjali. Bodite vi še bolj vztrajni, a tudi izjemno potrpežljivi. V času norega virusa je več kot pomembna tudi hidracija in to naj bo voda!


Preberi še:

https://www.nosecka.net/2018/07/11/vsestranska-uporaba-modelckov-za-lucke/

https://www.nosecka.net/2020/03/13/pozitivne-plati-obdobja-koronavirusa/

https://www.nosecka.net/2019/10/25/10-idej-za-spodbujanje-govora-skozi-igro-z-zogo/

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki