Biobanka je edino podjetje, ki odvzame popkovnično kri otroku iz posteljice – kar pomeni, da otroku ne odvzamejo popoloma nič matičnih celic.

O tem varnem načinu odvzema smo govorili z direktorjem Biobanke, dr. Markom Strbadom, ki pravi:

“V Biobanki nam je otrokovo zdravje na prvem mestu, zdaj in v prihodnosti. Zato že ob rojstvu nudimo možnost dolgoročnega shranjevanja lastnih matičnih celic. Bogata vira le-teh sta popkovnična kri in popkovnica.

Do popkovnične krvi pridemo na neboleč in predvsem neškodljiv način. Porod vašega otroka poteka nespremenjeno po vašem porodnem načrtu dokler otroček ni varno v vaših rokah. Nato pa iz popkovnice in posteljice odvzamemo kri, ki je ostala in je medicinski odpadek, ki gre v uničenje. To je velika škoda, saj vsebuje izjemno dragocene matične celice, ki bodo otroku v pomoč kadarkoli kasneje v življenju.”

Kaj se nam zdi najpomemnjenše: Otroku s takim načinom nič ne odvzamejo. Vse slovenske porodnišnice imajo Biobankino natančno navodilo, naj počakajo, da popkovnica preneha utripati in šele nato opravijo odvzem preostale popkovnične krvi iz posteljice, kar je razvidno iz spodnje slike:

Na sliki zgoraj Biobankina navodila za medicinsko osebje o pravilnem odvzemu vzorcev popkovnične krvi in popkovnice, ki so priložena vsakemu odvzemnemu paketu, ki ga na dan poroda odnesete s seboj v porodnišnico.

“Zdravje novorojenčka in matere je naša prioriteta, posebej se tega zaveda medicinsko osebje. Če med porodom pride do zapletov (npr. večje krvavitve), se popkovnične krvi ne odvzame. Nasprotno pa se tkivo popkovnice lahko odvzame v vsakem primeru, tudi po rojstvu posteljice. Tkivo popkovnice pa se lahko odvzame tudi 1 uro po popolnoma končanem porodu (ko je porojena tudi posteljica).”


FIRST MINUTE POPUST

Če si nosečka do 16. tedna nosečnosti, si lahko zagotoviš “First minute popust” na shranjevanje matičnih celic. (od 150 pa kar do 200 EUR popusta, odvisno za kateri paket se odločita). Več o popustu preberi tu >

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki