Novorojenček ogromno spi – v prvih nekaj tednih kar 18 ur na dan. Vendar, ker je pogosto lačen, v kosu spi največ 1 do 3 ure. Podnevi in ponoči. To pomeni, da lahko s partnerjem pričakujeta marsikatero neprespano noč. Vedita, da je to samo obdobje, ki ga bo otrok prerasel. Vseeno se ob tolikšnem pomanjkanju spanja zdi, da vse skupaj traja že celo večnost.

Dojenčkovi spalni cikli so precej krajši od odraslih. Več časa spijo v REM stanju (lahek spanec, ki ga lahko hitro zmotimo). To je nujno potrebno za otrokov razvoj možganov. Med 6. in 8. tednom bo dojenček podnevi spal krajša obdobja, nočno spanje se bo počasi daljšalo. Ponoči se bo zbudil na kratko, da se naje. Spanec bo postal globlji, manj bo REM stanja.

Možno je, da bo vaš dojenček že pri osmih tednih prespal celo noč. Vsak dojenček pa je drugačen in več možnosti je, da bo njegov spanec moten vsaj prvih nekaj mesecev. Z jasnimi in doslednimi navadami lahko dojenčku pomagamo, da čim prej doseže zastavljeni cilj. Dobre spalne navade lahko dojenček razvije že od 6. tedna naprej. V tem času se namreč začenja razvijati spalni ritem. Nekaj nasvetov s katerimi lahko pripomorete k hitrejšemu razvoju dobrih spalnih navad:

     

Prvih 6 do 8 tednov, vaš dojenček verjetno ne bo zdržal pokonci več kot dve uri naenkrat. Če boste čakali več kot dve uri preden ga uspavate, bo že preutrujen in bo veliko težjo zaspal.

 1. ”mencanje” oči
 2. božanje ušeska z rokico
 3. nežni temni krogi okoli oči
 4. stokanje in jok
 5. strmenje
 6. zehanje in pretegovanje
 7. izguba zanimanja za ljudi in igrače okoli njega
 8. dojenček postane miren in tih

Lahko začne tudi obračati glavo vstran ali se začne naslanjati na vaš prsni koš. Ko opazite znake utrujenosti, poskusite otroka položiti v posteljico (zibko, ležalnik…) ali ga uspavajte. Ne skrbite, kmalu boste brez težav prepoznavali znake utrujenosti.

Pokažite otroku razliko med dnevom in nočjo

Že, ko otrok napolni 2. tedna, ga lahko začnete navajati na razliko med dnevom in nočjo.

Podnevi:

 • Ko se zbudi, ga preoblecite, da mu pokažete, da se je začel nov dan.
 • Čim več se igrajte in pogovarjajte s svojim dojenčkom.
 • Dnevna hranjenja naj bodo bolj živahna. Med hranjenjem lahko pojete ali klepetate.
 • Stanovanje in soba naj bosta svetla.
 • Dojenček naj sliši vsakdanje galsove kot so radio, pralni stroj, sušilec…
 • Nežno ga prebudite, če med hranjenjem zaspi.

Ponoči:

 • Pred spanjem otroka okopajte in ga oblecite v pižamo, pokrijte ga z odejico.
 • Med hranjenjem bodite tiho.
 • Luči in glasovi naj bodo pritajeni.

Vse to bo otroku pomagalo razumeti razliko med dnevom in nočjo.

Pustite otroku, da zaspi sam

Pri okoli treh mesecih, je vaš dojenček sposoben zaspati sam. To seveda ne pomeni, da tudi bo. Ko opazite znake utrujenosti, položite dojenčka v posteljico. Če želite, lahko ostanete zraven, dokler ne zaspi.

Kako otroka uspavate je zelo pomembno. Če bo prvih nekaj tednov zaspal ob hranjenju ali ob zibanju, bo to pričakoval tudi kasneje. Nekateri strokovnjaki zato ne priporočajo teh vrst uspavanja, ampak odločitev je vaša. Sami morate najti način uspavanja, ki bo najbolj primeren za vas in vašega dojenčka.

Če želite vzpostaviti dosledno, rutinsko uspavanje, morate rutini ostati zvesti vsak večer. Partner vam lahko pri uspavanju pomaga, da ne bo preveč za vas. Lahko skopa dojenčka in ga obleče, vi ga nahranite in skupaj zaspita.

vir: http://newshour-tc.pbs.org/

Spletni trečaj za uspavanje dojenčka od 0-6 mesecev

Imaš svojega dojenčka neprestano v naročju, drugače ne spi? Ali pa spi samo podnevi, ponoči pa bedi? Se prebudi, ko ga odločiš v posteljico?

NAUČI SE REVOLUCIONARNE SPALNE METODE “SPALNIH ASOCIACIJ” 

Strokovnjakinja Inštituta za spanje otrok, te bo v 16 video posnetkih naučila, da boste prespali noč.

OSVOJILA BOŠ:

 • Uspešno metodo uspavanja dojenčka
 • Kako dojenčka navadiš zaspati brez dojke
 • Kako podaljšati spalna obdobja
 • Kako naučiš ločiti dojenčka dan od noči
 • Kako preprečim sindrom nenavadne smrti
 • Garancija: Če vam program ni všeč, vam bomo vrnili denar.
 • 100% varno. Spoštujemo vaše osebne podatke.

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki