Kljub temu, da so boleč hrbet in zatečene noge lahko vsakdanja realnost marsikatere nosečnice, bodoče mamice to sprejmejo kot del nosečnosti, saj vedo, da so vsi te neprijetni simptomi začasni in jih kmalu čaka nekaj najlepšega. Ko pa se pojavijo bolečine v prsih, se istočasno lahko pojavi tudi dvom, če ne gre morda za kaj hujšega. V nadaljevanju preberi,  kaj jih povzroča in, če gre za pokazatelja hujših stanj (na kratko – lahko te pomirimo: v veliki večini primerov je to normalno, v redkejših primerih pa zna biti problematično).

So bolečine v prsih pogost simptom nosečnosti?

Če verjameš ali ne, da – bolečine v prsih med nosečnostjo so običajne pri večini žensk, navadno so “periodične in blage”, pojasnjuje dr. Sherry A. Ross, zdravnica v zdravstvenem domu Providence Saint John v Santa Monici, Kalifornija. Dejansko je tako, da je »nosečnost najpogostejši vzrok nespecifične bolečine v prsih, zlasti v drugem in tretjem trimesečju.

To pa zato, ker se telo spreminja in z njem tudi raven hormonov, to pa se občuti na predelih telesa, kjer mogoče niti ne bi pričakovali. Torej lahko  bolečino v prsih dejansko označimo kot simptom nosečnosti. Upoštevaj pa, da hude bolečine v prsih med nosečnostjo niso običajne in zahtevajo zdravniško pomoč.

Zdravilo GATTART se uporablja za zdravljenje zgage in z njo povezanih simptomov, kot so želodčne težave in refluks kisline. Primerno tudi v času nosečnosti ali dojenja. Zdravilo je na voljo brez recepta v vseh lekarnah, tudi spletnih. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vzroki za pojav bolečine v prsih med nosečnostjo (in kaj lahko narediš)

Vzrok bolečine v prsih v času nosečnosti je odvisen predvsem od tega, kdaj se pojavi.

Bolečine v prsih v zgodnji nosečnosti so pogosto povezane z zgago. To pa zato, ker želodec težje premakne svojo vsebino v črevesje in kislina ostane dlje časa v želodcu. Če ti zgaga povzroča hude težave, se z zdravnikom pogovori o možnostih blaženja, izogibaj pa se začinjeni hrani.

Bolečine v prsih v srednji ali pozni nosečnosti se običajno pojavijo zaradi sprememb, povezanih z nosečnostjo. Otrok se razvija in raste, z njim pa tudi maternica, kar ustvarja dodaten pritisk na črevesje, pljuča in želodec, ki nato potisne navzgor in ob prsno votlino. Bolečine v predelu jeter in želodca se lahko širijo tudi v prsni koš, kar povzroča občasne bolečine. To bolečino običajno spremlja manjši apetit (zaradi pritiska na želodec) in kratko sapo (zaradi pritiska na pljuča).

Poleg tega se bolečine v prsih v nosečnosti lahko pojavijo tudi zaradi tega, ker se morajo rebra in medrebrne mišice raztegniti, da se prilagodijo rastoči maternici in prsni votlini. Ta vrsta bolečine se lahko občuti bolj “mišično” in se širi po celotnem predelu prsnega koša.

Ne glede na to, ali tvoje nelagodje povzroča rastoči plod ali širjenje mišice, se bo bolečina v prsih sama od sebe umirila, ko maternica dovolj zraste in dojenček začne spreminjati položaje. Do takrat pa si lahko blaženje bolečine zmanjšuješ s toplimi obkladki in z zmanjšanjem telesne aktivnosti.

Nelagodje v prsnem predelu se med nosečnostjo lahko pojavi tudi, ko ležiš na hrbtu. V tem primeru lahko pride do zasoplosti, znojenja in občutka vrtoglavice. Razlog? Plod in maternica pritiskata veno in aorto, zato je vse od 18. tedna dalje priporočeno spanje na levem boku.

Veliko manj pogoste so bolečine v prsih med nosečnostjo povezane z nekaterimi zdravstvenimi stanji, kot so visok krvni tlak (sicer znan kot gestacijska hipertenzija), preeklampsija ali srčni infarkt. Če bo zdravnik posumil na katero od teh stanj, bo natančno spremljal tvoj krvni pritisk in stanje ploda. Morda ti bo predlagal bolniški stalež z ležanjem (če je vzrok za težave res srce) in spremljal tvoje srce. V resnejših primerih lahko zdravnik priporoči tudi predčasni porod, a do tega pride res redko.

Kdaj moraš poiskati pomoč

Povsem razumljivo je, da te bolečine v prsih ali težave z dihanjem med nosečnostjo prestrašijo. Resnica pa je, da v večini primerov ni razloga za skrb – kar 70 odstotkov nosečnic ima težave z dihanjem samo zaradi fizičnih sprememb, do katerih pride zaradi rastočega ploda. Je pa res, da ta velik odstotek otežuje diagnozo nujnih zdravstvenih primerov, kot sta pljučna embolija ali srčni infarkt.

Zaupaj svojemu občutku. Večina bolečin v prsnem košu v nosečnosti je neškodljiva, če pa se res ne počutiš v redu ali si v dvomih, pokliči zdravnika – še posebej, če občutiš nenadno, hudo bolečino. Nenadna, ostra bolečina v prsih med dihanjem, ki jo spremljata kratka sapa in slabost, je lahko znak strjevanja krvi v pljučih. Bolečine v prsnem košu, ki se širijo v levo roko ali čeljust, vključno s potenjem, omotico, slabostjo in spremembami vida, so lahko znak srčnega infarkta.

V nasprotnem primeru pa tako kot ostale nosečniške simptome sprejmi tudi tega. Ko boš enkrat v rokah držala svojega dojenčka, bo vse to samo še bežen spomin.


Preberi še:

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki