Premalokrat se zavemo kako dragoceno je naše gibanje, še manjkrat pa kako pomembno je, da je to gibanje kvalitetno. Le redko pomislimo koliko načrtovanja, povezovanja in usklajevanja je potrebno, ko naredimo en sam gib. Vse to se nam zdi samoumevno in rutinsko. Vendar to gibanje ni samo po sebi umevno. Ko se otrok rodi, oziroma že pred rojstvom, se začne usklajevanje, ustvarjanje različnih povezav med različnimi telesnimi sistemi, ki skrbijo za gibanje, koordinacijo in predvsem spoznavanje svojega telesa skozi gibanje. Najprej refleksno in velikokrat naključno, potem pa vedno bolj načrtovano. In te gibalne vzorce, ki jih bo otrok osvojil do prvega leta starosti, mu bodo ostali za celo življenje. Vplivajo na izgradnjo otrokove telesne sheme, občutka za gibanje, koordinacijo in ne nazadnje kar je najbolj pomembno, na samo kvaliteto gibanja.

Slika 45

Ker z dojenčkom preko celega dneva izvajamo veliko vsakodnevnih aktivnosti, je pomembno, da v te aktivnosti vnesemo primerno kvaliteto gibalnih vzorcev in drže in mu s tem damo kvalitetno popotnico za celo življenje. Če dojenček nima kakšnih posebnih težav z gibalnim razvojem, bo po vsej verjetnosti pravilne gibalne vzorce osvojil sam. Ravno zaradi tega je še bolj pomembno, da mu teh pravilnih vzorcev z napačnim ravnanjem ne podiramo, ampak jih podkrepimo in dodatno podpremo s pravilnim ravnanjem in na ta način ogromno prispevamo h kvaliteti čutno gibalnega razvoja dojenčka.

Slika 14

Težava nastane takrat, ko iz različnih razlogov, starši in zdravstveno osebje ne opazi dovolj zgodaj, da z otrokovim gibalnim razvojem ni vse tako kot bi moralo biti. Ko se to le zgodi in opazijo težave, pa je lahko že veliko zamujenega. Če pred tem starši z dojenčkom niso ravnali na način kot bi bilo zaželjeno, so s tem otroku lahko vzeli veliko možnosti za pravilen in kvaliteten gibalni razvoj.

Zelo problematični so tudi tako imenovani ˝mejni˝ dojenčki. Pri teh dojenčkih se pogosto zgodi, da jim v gibalnem razvoju mogoče primanjkuje malo kvalitete. Pri takih dojenčkih bi s pravilnim ravnanjem razvoj lepo napredoval, pridobili bi tudi na sami kvaliteti. Če pa pri takih dojenčkih ne izvajamo pravilnega ravnanja, se tehtnica največkrat prevesi na napačno smer in kasneje dojenček potrebuje veliko več, da ponovno pride do zaželjene kvalitete, kot če bi že od začetka z njim ravnali na pravilen način.

Pri dojenčkih pri katerih pa so gibalne težave dejansko odkrite, je pravilno ravnanje z dojenčkov prva stvar, ki jo morajo starši dobro osvojiti in ga dosledno uporabljati vsakodnevno.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Ker starši običajno ne morejo vedeti in niti niso usposobljeni za to, da bi presojali ali njihov otrok primerno, kvalitetno gibalno napreduje ali ne, je zelo pomembno, da pravilno ravnanje z dojenčkom starši uporabljajo že od samega začetka in s tem dojenčku nudijo kvalitetno podporo v gibalnem razvoju. S pravilnim ravnanjem dojenčka vzpodbujamo k čim večji gibalni aktivnosti in mu omogočamo, da tisto kar zmore sam, dejansko tudi naredi sam. Zgradimo mu telesno shemo celega telesa in s tem občutek za celo telo. Kar je najbolj pomembno, je to, da ne vzpodbujamo samo aktivnosti, vzpodbujamo kvalitetno gibalno aktivnost, preko katere dojenček osvoji kvalitetne gibalne vzorce in kavlitetno držo telesa.

Samo kvaliteta gibalne aktivnosti, gibalnih vzorcev in drže v obdobju dojenčka in kasneje otroka, nam v nadaljnjem življenju omogoča primerno kvaliteto gibanja in drže. Torej s pravilnim ravnanjem ne vplivamo samo na gibalni razvoj dojenčka ampak na kvaliteto gibanja in drže za celo življenje. Če bo naša mišična aktivnost primerno usklajena in primerne kvalitete imamo veliko manj možnosti kasneje v življenju za razne obrabe sklepov, bolečine v križu, hrbtenici, ostalih sklepih, nekvalitetno držo in še veliko drugih težav, ki jih prinese nekvaliteta gibanja in drže.


Avtor: Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka RNO

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki