Čeprav je “Baby shower” poznan bolj kot ameriški koncept, njegove korenine sežejo še v čase Grkov. Obstaja veliko teorij o zgodovini tovrstnega praznovanja še nerojenega otroka. Nekateri verjamejo, da so se začela že v starih časih, medtem ko drugi pravijo, da se je to začelo v štiridesetih letih prejšnjega stoletja v Ameriki. Različna obdobja so verjetno posledica tega, da se je koncept Baby showerja tako spreminjal skozi čas.

Ena od idej je, da so se obdarovanja otrok začela približno ali pred letom 1500 našega štetja pri Indijancih, ko so ljudje dajali darila nosečnicam. Druga šola razmišljanja pravi, da Baby showerji izvirajo iz časa Egipčanov in Grkov. Darila niso dajali materi, ampak svojim božanstvom.

Morda je trajalo nekaj časa, vendar so se rojstva otroka sčasoma razširila po vsem svetu. Ker gre za veliko različnih kultur in krajev, se zdi, da so ta praznovanja postala neke vrste svetovno sodelovanje.

Kdo organizira Baby shower?

Vsakdo v življenju bodoče mame lahko gosti njen “Baby shower”, vključno s prijatelji, sorodniki in celo zakonci. Ponavadi pa so to najboljše prijateljice. S tem vodnikom po korakih za načrtovanje rojstva otroka boste zagotovo poskrbeli za zabavno in praznično praznovanje!

Za pomoč pri organizaciji pa lahko prosite podjetja, ki se s tem ukvarjajo. Poskrbeli bodo za vse spodaj našteto, bo pa proračun seveda večji. Po drugi strani pa se vam ne bo potrebno z ničemur okvajati in Baby shower bo sigurno zmaga.

Nekaj podjetij, ki se pri nas ukvarja z Baby shower organizacijo:

Vodnik za ultimativen “Baby shower”

Izberite datum in čas. Posvetujte se s častno gostjo, da izberete datum in čas njene zabave. Večino rojstev za dojenčke izvedemo, ko je bodoča mamica približno v sedmem mesecu nosečnosti⁠ – takrat je že kar pozno v nosečnosti, vendar se verjetno še vedno dobro počuti. Ta časovni okvir ji bo dal tudi dovolj časa za organiziranje daril po zabavi in odločitev, kaj bo še morala kupiti, preden pride malček.

Določite seznam gostov in proračun. Ko vam bodoča mamica posreduje celoten seznam gostov (poskrbite, da vam bo posredovala tudi e-pošto ali naslove), določite svoj proračun. V Sloveniji je Baby shower namenjen ožjim prijateljicam, zato se tovrstne zabave lahko izvedejo kar doma, ali pa si najamete manjši prostor.

Izberite prizorišče. Upoštevajte letni čas, število gostov in proračun. Gostovanje zabave na dvorišču ali v dnevni sobi je intimno in vam ne bo treba plačati pristojbine za rezervacijo prostora. Če je seznam gostov velik ali imate večji proračun, razmislite o bližnjem hotelu ali restavraciji. Parki so lahko dobra izbira, če se tuširate poleti ali jeseni⁠ – vprašajte lokalni oddelek za parke, ali potrebujete dovoljenje, in poskrbite za rezervni načrt, če bo deževalo.

Pošljite vabila. Gostje naj bi prejeli vabila približno šest tednov pred zabavo. Tako bodo imeli dovolj časa, da rezervirajo datum, odgovorijo, nakupujejo darila in poiščejo varuško, če bo potrebno. Za priložnostno tzabavo je vabilo po elektronski pošti povsem v redu. Če gostite bolj formalno zabavo, pošljite tiskana vabila po pošti.

Načrtujte meni in dekor. Ko načrtujete Baby shower, si te podrobnosti določite približno tri tedne pred dogodkom. Kupite okraske, ki niso pokvarljivi (počakajte na dan prej, da kupite rože, na primer) in naredite ali kupite razglednice. Dokončajte meni, da bo ustrezal okusu častnega gosta. Če hrepeni po prijetni hrani, poskusite mini slajderje, mini ocvrt piščanec, majhne sklede krompirjeve solate in mini kolačke. Bodočim mamicam, ki se navdušujejo nad mehiško kuhinjo, bodo morda všeč takosi, guacamole, salsa in brezalkoholne margarite. Razmislite o postrežbi miniaturnih porcij, da bodo gostje lažje uživali hrano in sodelovali na dogodku.

Čudovit dekor lahko kupite tu: Mali zakladi Baby shower

Pripravite dnevni red. Naslednje je načrtovanje časovnice za Baby shower. Večina zabav vključuje igre, odpiranje daril, prehranjevanje in pitje. Ključno je, da se ustvari zabaven tok, ki goste zabava in pritegne. Dajte gostom 15 do 20 minut časa, da pridejo, in jim ponudite pijačo, ko pridejo skozi vrata. Ko so vsi tam, začnite z aktivnostmi. Morda boste želeli na primer postaviti postajo za poslikavo bodijev ali pa naj gostje dodajajo fotografije in misli v beležko za častno nosečko. Med odpiranjem daril postrezite hrano, nato pa sladico in kavo.


Preberi tudi: 14 najbolj popularnih iger za Baby shower


Izberite darila za goste. Darilo ob slovesu je preprost način, da se svojim gostom zahvalite za udeležbo, in ni nujno, da je ekstravagantno. Eden od pristopov je, da se držite svoje teme – na primer v darilne vrečke dajte nekaj domačih čokoladic, doma narejena mila, svečke. Druge mame bodo morda cenile okvirje za slike, medtem ko so skodelice za svinčnike in obtežilniki za papir premišljeni, če je vaša zabava polna sodelavcev. Dišeča mila, sveče ali peneče kopeli pa vedno razveseljujejo množice.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki