Če želita s partnerjem še na zadnji dopust, preden se vama pridruži dojenček,  se za to odločita v drugem trimesečju, ko se boš počutila najbolje v obdobju celotne nosečnosti. Zato sedaj začnita razmišljati kam bi šla, kraj pa prilagodita tvojemu počutju. 

Naslednjih nekaj tednov predstavlja hitro rast tvojega ploda, kar bo vplivalo tudi na tvoje telo. Pij več vode, saj imaš v telesu več krvi. Na trenutke se boš lahko počutila popolnoma dehidrirano. Najbolje bo, da s seboj vedno nosiš stekleničko z vodo. Izogibaj se gaziranih pijač. Zabavno dejstvo tega tedna: Tvoj bodoči dojenček se zdaj lahko pretegne, zavzdihne in sesa palec.

Velikost ploda v 11. tednu

Dojenček je sedaj velik kot limeta, meri 4,1 cm in tehta okrog 7 gramov. Njegovo telo in glava sta sedaj razmerju 1:1, kar se sliši malce nenavadno, a to se bo v prihodnjih mesecih spremenilo, brez skrbi.

Trenutno si v tretjem mesecu nosečnosti. Do drugega trimesečja te ločijo še trije tedni. 

Nosečniški simptomi 11. tedna

Verjetno še vedno precej čutiš nosečniške simptome, zaradi hormonov, ki se do 11. tedna še ne umirijo, pa si morda tudi bolj razdražljiva, večkrat imaš nihanje razpoloženja. Ko ti bo težko, se samo spomni, da je večino prvega trimesečja že za tabo, zato se boš kmalu počutila bolje.Med glavnimi simptomi tega tedna so:

  • Utrujenost,
  • Slabost,
  • Vetrovi (jej veliko vlaknin in pij veliko vode, da se izogneš bolečinam v trebuhu),
  • Nihanja razpoloženja, 
  • Pojav temnejše črte na trebuhu (t.i. Linea negra)
  • Več vaginalnega izcedka (brez barve ali vonja).

Nosečnice, ki pričakujejo dvojčke, imajo povišane ravni hormonov, zato lahko občutijo intenzivnejše simptome in pridobijo več telesne teže. 

Prehranska dopolnila v spreju BetterYou so unikaten in priročen način za uživanje vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki podpirajo naše zdravje. Oralno pršilo je revolucionarna formulacija, ki klinično dokazano zagotavlja optimalno absorpcijo, je primerna zlasti za tiste, ki imajo težave z uživanjem kapsul ali tablet. V njihovi široki ponudbi boš našla tudi folno kislino, ki je v nosečnosti ključnega pomena pri razvoju ploda, vsi izdelki pa so prijetnega okusa in brez umetnih sladil, barvil ali drugih dodatkov.

Nosečniški trebušček 11. tedna

Tvoj trebušček počasi dobiva pravo nosečniško obliko – in to zaradi dejanskega dojenčka, ki tam raste, ne zgolj zaradi napihnjenosti. Drugi ga verjetno ne opazijo, zlasti, če je to tvoja prva nosečnost, razen, če pričakuješ dvojčke, saj se takrat trebušček hitreje pozna. Če le-ta še ni znatno večji, morda opažaš spremembe na prsih, ki lahko že postanejo večje, zato bo najbolje, da kupiš kakšen večji modrček. Če nameravaš dojiti, poišči takšnega, ki je prilagojen za dojenje, poleg tega pa lahko na takih enostavno precej prilagajaš velikost.

V 11. tednu lahko še vedno kdaj pomisliš na splav oziroma kakšna je verjetnost, da se to zgodi tebi. To je povsem normalno, saj je skorajda nemogoče biti brez skrbi – dobrodošla v svetu materinstva 🙂 Pomirimo pa te lahko, da se možnost za splav zelo zmanjša od trenutka, ko je možno videti ali slišati srčni utrip. Ko vstopiš v drugo trimesečje, je verjetnost za splav manjša kot 1%. 

Ultrazvok 11. tedna nosečnosti

Če bi lahko svojega razvijajočega dojenčka sedaj videla v svojem trebuhu, bi videla, da se precej premika in giblje (kljub temu, da tega ne občutiš). Trenutno je njegova koža prozorna, prsti na rokah in nogah pa niso več združeni. Prihaja do zametkov zob, oblikujejo se lasni mešički in nohti. 

Med 11. in 14. tednom boš imela testiranje prvega trimesečja, ki je kombinacija merjenja nuhalne svetline in krvnih testov. Zdravnik bo na podlagi teh meritev predvidel, kolikšna je verjetnost za kromosomske nepravilnosti. Čakanje na te rezultate zna biti za bodoče starše stresno, a imejta v mislih, da gre za enega najpomembnejših testiranj v nosečnosti, zato si bosta lahko kmalu oddahnila.

Oglej si trenutno BREZPLAČNO učilnico o ZDRAVI NOSEČNOSTI, v kateri predava ginekologinja Katja Milićević, dr. med. in izvedela boš vse o pregledih, prehrani in gibanju med nosečnostjo.

Nosečnice, ki pričakujejo dvojčke, bodo v tem času dobile tudi informacijo, če sta dvojajčna ali enojajčna, saj se bo na ultrazvoku že dobro videlo ali gre za eno posteljico ali dve. Intentični dvojčki si delijo posteljico, zato je v taki nosečnosti potrebno imeti rednejše preglede, da se preveri, če oba dobivata enako oziroma zadostno količino hranil.

Seznam 11. tedna nosečnosti

  • Kupi si kakšno lepo nosečniško oblekico, 
  • V koledar si daj opomnik za pregled nuhalne svetline, če ga še nisi imela,
  • Odpravi se na sprehod, saj ti bo svež zrak vrnil nekaj energije, ki ti je ta teden morda primanjkuje. 

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki