Spremenjena hormonska slika med nosečnostjo lahko povzroči, da nohti rastejo hitreje kot kdajkoli prej. Do tega pride zaradi povečane cirkulacije in metabolizma, ki nohtom in lasem omogočata več hranil. Nekaterim srečnicam se to dejansko tudi zgodi, mnoge pa se srečujejo s spremembami na površini nohtov in lomljivostjo las in nohtov, pride lahko celo do stanja imenovanega oniholiza, ko noht odstopa od podlage.

Kaj morate vedeti

Kljub temu, da se stanje nohtov (in hkrati las ter kože) lahko med nosečnostjo precej spremeni, imejte v mislih, da gre zgolj za trenutno stanje. Tudi hitra rast nohtov in tekstura se bosta normalizirala najverjetneje še preden bo vaš malček dopolnil pol leta. Naj torej občutljivejši, bolj krhki in lomljivi nohti ne bodo razlog za slabo voljo, vseeno pa imejte v mislih, da lahko naredite marsikaj za ohranitev lepih in zdravih nohtov.

Poskrbite za uravnoteženo prehrano

Eden izmed najpomembnejših vitaminov, ki neposredno vplivajo na trdoto nohtov, je vitamin B, ki dokazano poveča debelino vašega nohta. Pomanjkanje tega vitamina se lahko pokaže v vseh življenjskih obdobjih, bodisi zaradi preveč enolične prehrane ali prehitre izgube telesne teže, zlasti pa med nosečnostjo. Zato je pomembno, da čim večkrat uživate živila, bogata z biotinom. Sem spadajo oreščki, jajca, soja, gobe, grah, avokado, banane, mleko in polnozrnate žitarice. Lahko ga seveda užijete tudi v obliki prehranskega dopolnila.

Za močne nohte je pomembna tudi folna kislina, zato je super, če nosečnica začne z njenim jemanjem čim prej. V prehrano lahko folate dodate s temno zelenjavo, fižolom, pomarančami, stročnicami, živili iz polnozrnate moke, krompirjem, mesom, jetri, mlečnimi izdelki ter jajci in nekaterimi vrstami sira. Žličasti nohti, ki se ob robovih pričnejo upogibati navzgor, so posledica pomanjkanja železa in beljakovin v prehrani.

Preskočite manikuro in pedikuro

Izogibajte se lakom in odstranjevalcev laka za nohte, ki so osnovani na topilih. Pred uporabo vedno preverite sestavo izdelka, pri čemer bodite pozorni predvsem na formaldehid, ftalate in toluen, saj gre za strupene snovi. Ne le, da ne pomenijo nič dobrega za vaše zdravje in zdravje vašega ploda, lahko pogosta uporaba teh izdelkov tudi poškoduje in izsuši nohte, čemur sledi krhkost in lomljenje. Obisk salonov za manikuro in pedikuro prestavite na kasnejša obdobja, ko pa si same lakirate nohte, poskrbite za dobro prezračevanje prostora ali to opravite kar zunaj na svežem zraku.

Drugi praktični nasveti

 • Ne grizite nohtov ali pa se tega čim prej odvadite,
 • Nohte ohranjajte suhe – voda nohte zmehča, mehkejši nohti pa se hitreje lomijo in trgajo,
 • Vsaj v času nosečnosti se odločite za krajše oblikovane nohte. To je lahko koristno tudi pri oblačenju, saj se zna zgoditi, da boste z večjim trebuhom malce težje oblekle žabe, pajkice in zapenjale hlače,
 • Pred spanjem na nohte nanesite vlažilno kremo,
 • Med gospodinjskimi opravili ne uporabljajte zaščitnih rokavic, prav tako ne uporabljajte agresivnih čistil. Najbolje pa bo, če ta opravila prevzame partner 😉
 • Obnohtne kožice nikoli ne režite, saj boste tako poškodovali noht, temveč jo raje odstranite s posebno tekočino za odstranjevanje, ki jo predhodno dobro zmehča,
 • Pri vraščenih nohtih ali drugih težavah obiščite dermatologa, ki vam bo tudi svetoval o nadaljnji negi,
 • Če se boste odločili za obisk salona, s seboj prinesite svoje pripomočke – s tem boste zmanjšali možnost infekcije, pred naslednjo uporabo pa jih očistite z alkoholom,
 • Uživajte kapsule s kolagenom, ki je varen za uporabo med nosečnostjo in dokazano utrdi nohte,
 • Nohte pilite samo v eno smer, konice pa zaobljite,
 • Če imate umetne nohte, bodite pozorni na zeleno obarvanje, to je lahko namreč znak okužbe.

Na splošno pa velja, da se med nosečnostjo priporoča ohranjanje nohtov v čim bolj naravnem stanju, brez barvnih lakov, geliranja ali umetnih nohtov, saj so nohti direkten pokazatelj splošnega zdravstvenega stanja.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki