Skrb za novorojenčka se ne začne z rojstvom, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primerne življenjske navade bodoče mamice sta ključna dejavnika za uspešen začetek in potek nosečnosti do poroda. Ginekologi s posebno skrbjo in strokovno natančnostjo bedimo nad dogajanjem vseh 40 tednov, v času rojevanja in po porodu, da se novo življenje združi z nami, starši.

A včasih je to premalo. Kot popotnico s seboj nosimo svojo genetsko dediščino, ki jo vsak izmed nas podari bodočemu življenju v obliki kromosomov. Le ti so nosilci DNA, dednega zapisa, ki določa, ali bomo zdravi, komu bomo podobni, kakšne podedovane in nove značajske posebnosti bomo oblikovali. Vse to se podre, ko ob času zanositve nastane večinoma novo nastala kromosomska ali druga nepravilnost. Usodno zaznamuje tako otroka z določeno stopnjo duševne in telesne zaostalosti kot tudi družino, ki mora za vedno poskrbeti, da bo takemu otroku omogočena vseživljenjska posebna skrb in nega.


Želiš dobivati maile poteka nosečnosti po tednih?

Prijavi se v naš Kalkulator poroda in dobivaj tedenske maile – posebnosti za vsak teden nosečnosti. Maile pa boš dobivala tudi po porodu – posebnosti vsakega tedna starosti otroka.


Do sedaj smo že zgodaj v času od 11. do 14. tedna nosečnosti ginekologi s posebno licenco opravili ultrazvočno preiskavo zgodnje morfologije – razvoja ploda ter z meritvijo nuhalne svetline in oceno nosne kosti ter ostalih kromosomskih označevalcev ter dvojnega hormonskega testa podali izvid, ali ima bodoči otročiček veliko ali majhno tveganje za kromosomsko ali drugo nepravilnost. Nosečnica z visokim tveganjem je morala opraviti bodisi biopsijo horionskih resic (posteljice) ali amniocentezo, saj sta to edini diagnostični metodi, s katerima lahko potrdimo ali ovržemo sumljiv ultrazvočni izvid. Oba načina sta invazivna; s tanko iglo moramo preko trebušne stene nosečnice dobiti bodisi nekaj tkiva posteljice ali manjšo količino plodovnice, v kateri plava plod. Dokončen izvid z oceno vseh kromosomov sledi v približno treh tednih in marsikateri bodoči mamici postane nosečnost nočna mora, ki se je spominja vse življenje. Stiska, nemoč in strah, da bo pri preiskavi izgubila otroka zaradi možnega splava, je velika. Preiskava se opravi v 12. oziroma 16. tednu nosečnosti in pot do izvida je dolga, tja do 19. tedna.

Že dolgo se ve, da v krvi nosečnice od zgodnje nosečnosti dalje do nekaj ur po porodu plavajo majhni koščki plodove DNA. Dolga pot iskanja načina, kako bi iz krvi nosečnice določili, ali ima plod normalne kromosome, se je obrestovala leta 2011, ko le iz ene epruvete krvi bodoče mamice s povsem novo metodo lahko določimo večino pomembnih in najpogostejših kromosomskih nepravilnosti.

Ponosna sem, da smo v Sloveniji novo metodo, ki jo imenujemo testiranje proste plodove DNA, ponudili že leto po začetku v svetu in da imamo z določevanjem kromosomov ploda na nov način že bogate, 5 letne izkušnje. Tudi mi smo potrdili, da je tako določevanje zanesljivo v več kot 99 %, ni invazivno in torej ni nevarno za morebitno izgubo nosečnosti.

Strokovno pravilno je, da nosečnica pred krvnim testiranjem s prosto plodovo DNA opravi zgodnjo morfologijo z merjenjem nuhalne svetline, saj niso vse nepravilnosti, ki jih pri tej preiskavi lahko ugotovimo, primerne za krvno preiskavo. Nato odvzamemo epruveto krvi in jo pošljemo v tujino.

In izvid? Sledi v manj kot tednu dni. Tako so vsi strahovi, stiske, nemoč in spraševanje, ali je otročiček v redu, za nami. Če izvid testa NIPT pokaže nizko tveganje, ne potrebujemo dodatne preiskave. V primeru, ko dobimo visoko tveganje tudi s tem testom, mora nosečnica vseeno opraviti invazivno preiskavo.

Testiranje s prosto plodovo DNA je označilo povsem novo, revolucionarno in prelomno obdobje v porodništvu. Za naše otroke in večjo varnost naših nosečnic. Za boljši jutri. Za bodoče generacije.

Koledarček pregledov po tednih

8. – 12. teden

Pregled: Naredimo nežen ginekološki pregled in ocenimo maternico. Po potrebi odvzamemo bris materničnega vratu – PAP test. Nosečnici izmerimo krvni pritisk in jo stehtamo.

Posvet: Pogovorimo se o pomenu folne kisline v nosečnosti, pravilni prehrani, telesni aktivnosti in redni vadbi pod strokovnim nadzorom ter materinski šoli – izobraževanju za bodoče starše.

Prva ultrazvočna preiskava: Z vaginalno sondo (tipalom) ocenimo, ali se nosečnost razvija v maternici, koliko plodov nosi nosečnica in ali je plod živ (ocenimo bitje srca). Plod izmerimo in tako najbolj natančno določimo pričakovani datum poroda (PDP).

Materinska knjižica: Predstavlja obvezen dokument vsake nosečnice. V njej zapišemo strokovne podatke o boleznih v družini, alergijah, operacijah, stanju ženske pred nosečnostjo, morebitne zaplete prehodnih nosečnosti. Po posvetu in pregledu nosečnico uvrstimo v skupino z nizkim ali velikim tveganjem za zaplete in naredimo načrt za vodenje v naslednjih mesecih.

Laboratorijske preiskave: Potrebna je določitev: krvna skupina in RhD faktor, ICT test in hemogram, sifilis, tokosplazmoza (protitelesa IgG in IgM), urin.

V tem času se je pametno prijaviti tudi na predavanja Šola za starše >

10. – 14. teden

Zgodnja morfologija ploda ter ocena tveganja za kromosomske nepravilnosti – nuhalna svetlina in dvojni hormonski test, NIPT test

Ultrazvočna preiskava: Opravimo jo preko trebuha. Ocenimo zgodnji razvoj ploda, tveganje za Downov sindrom in druge kromosomske nepravilnosti, glede na željo nosečnice opazujemo plod s 3D/4D prikazom. Nosečnici odvzamemo kri za dvojni hormonski test (DHT). Pomembno je vedeti, da je zanesljivost izvida na osnovi ultrazvočne ocene le 80 %, skupaj z DHT pa okoli 90%. Torej še vedno ne moremo z gotovostjo trditi, ali ima plod normalne kromosome, saj v primeru, da kromosomi niso normalni, obstaja verjetnost za umsko in/ali telesno prizadetost otroka po porodu.

Preberi kako izgleda pregled nuhalne svetline >

Neinvazivno presejanje s prosto plodovo DNA (nipt) – NIPT test

NIPT test je povsem nov, napreden presejalni test, kjer z 99,3 % zanesljivostjo določimo Downov sindrom in nekatere druge najbolj pogoste kromosomske nepravilnosti. Test je neinvaziven, za plod ni nevaren, potrebna je le ena epruveta krvi nosečnice, ki jo pošljemo na analizo v poseben laboratorij v tujino. Izvid je znan v manj kot tednu dni. Pred odločitvijo, ali je nosečnica za ta test primerna, moramo vedno opraviti ultrazvočni pregled zgodnje morfologije ploda in ocene kromosomskih znakov. Testi, ki jih nosečnica opravi, naj vedno temeljijo na skupni odločitvi strokovnega mnenja zdravnika ginekologa s posebno licenco ter nosečnice oziroma para.

16. – 18. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni pritisk. Poslušamo plodove srčne utripe z mini fetonom ali ultrazvokom.

Na željo nosečnice lahko naredimo ultrazvočno preiskavo zgodnje rasti ploda, vendar tak pregled ni vključen v predpisan obisk, torej ni brezplačen. V tem tednu je napoved spola že mogoča, saj je zunanje spolovilo dobro vidno. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.

Laboratorijske preiskave: urin, a le po potrebi glede na predhodne izvide.

20. – 23. teden

Morfologija ploda

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni pritisk.

Ultrazvočna preiskava: Z natančno oceno plodovih organskih sistemov ocenimo pravilen ali nepravilen razvoj – morfologijo ploda. V tem času še lahko spremenimo predviden datum poroda (PDP), če se rast ploda ne ujema z našimi pričakovanji. Na željo določimo spol otroka. Še vedno ocenjujemo morebitne prisotne znake za kromosomske in druge nepravilnosti, najpogostejša taka nepravilnost je Downov sindrom. V primeru sumljivih znakov pri plodu lahko opravimo dve vrsti preiskav, neinvazivno presejanje s prosto plodovo DNA – NIPT test ali opravimo diagnostično preiskavo – amniocentezo. Le ta je invazivna, opravi se v porodnišnici. NIPT test je napreden presejalni test z zanesljivostjo izvida preko 99 %, potrebujemo le eno epruveto krvi nosečnice. Amniocenteza je 100 %, vendar nosi tveganje za splav, saj moramo odvzeti majhno količino plodovnice s tanko iglo preko trebuha nosečnice.

Preberi kako izgleda morfologija >

Specialistična usmerjena 3D/4D morfologija: Opazujemo plodove vedenjske vzorce, premike, izraze obraza in ugibamo, komu je otročiček podoben.

Laboratorijske preiskave: hemogram, ponovna toksoplazmoza pri nosečnicah, ki je še niso prebolele.

26. – 28. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Poslušamo plodove srčne utripe in po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice.

Laboratorijske preiskave: urin, ICT test pri RhD negativnih nosečnicah: 3 dni pred 28. tednom se odvzame kri za preiskavo in nato nosečnica prejme injekcijo protiteles za zaščito do poroda v primeru, da je preiskava negativna. Tako ni nobene nevarnosti za plod, če ima krvno skupino z RhD pozitivnim faktorjem. Nosečnico testiramo na morebitno prisotnost nosečnostne sladkorne bolezni s 75 grami sladkorja v krvi – triurni OGTT test. Meje za normalno vrednost sladkorja so spremenjene, dovoljeno je manj glukoze kot pred leti, saj je za plod tako bolj varno.


32. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Poslušamo plodove srčne utripe in po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice.

Ultrazvočna preiskava: Lahko opravimo dodatno ultrazvočno preiskavo za oceno rasti ploda. Količina plodovnice, ocena delovanja posteljice, plodova lega ter napoved teže ploda ob porodu so pomembni podatki o nosečnosti v tretjem trimesečju.

Laboratorijske preiskave: hemogram in urin.

Napotnice: Nosečnica prejme napotnico za porod v katerikoli slovenski porodnišnici, nalog za prevoz z reševalnim vozilom ter potrdilo za urejanje porodniškega dopusta in otroškega paketa.


35. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Poslušamo plodove srčne utripe in po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.

Laboratorijske preiskave: urin, toksoplazmoza pri nosečnicah, ki je še niso prebolele.

Abdominalna dekompresija: Po 32. tednu vsaki nosečnici, ki zelo zateka, nosečnost olajša postopek dekompresije. Postopek izvajajo za izboljšanje krvnega in limfnega pretoka. Nosečnica se bolje počuti, manj zateka. Za dodatne informacije pokličite v porodnišnice.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

37. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.

CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom – CTG po presoji izbranega ginekologa. Nosečnica počiva približno 20 minut, preko trebuha snemamo plodove srčne utripe. Tako ocenimo, ali se plod dobro počuti ali je mogoče ogrožen. Preiskavo ponavljamo do poroda. Tudi med samim porodom plod ravno tako ves čas spremljajo z omenjeno preiskavo za nadzor morebitnih zapletov.

Ultrazvočna preiskava: dodatno lahko opravimo ultrazvočno preiskavo s pretoki skozi popkovnico za oceno rasti ploda in delovanje posteljice. S tem izključimo morebitno slabšo rast. Izmerimo količino plodovnice, določimo lego ploda in ocenimo predvideno težo ploda ob porodu. Če plod leži v medenični legi, predlagamo poskus zunanjega obrata, ki ga opravijo v porodnišnici.

Laboratorijske preiskave: urin, po potrebi se odločimo za odvzem brisa materničnega vratu na patogene bakterije – Streptokok skupine B. V primeru, da je nosečnica okužena (nosečnice med nosečnostjo nikoli ne zdravimo, saj z nobenim zdravilom nismo uspešni), med porodom prejme intravenozno ustrezno antibiotično terapijo. Tako uspešno lahko preprečimo hud zaplet zaradi okužbe pri novorojenčku – okužbo, ki se lahko kaže s sepso (zastrupitev celega organizma). Takrat je otrok lahko življenjsko ogrožen.


38. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.

CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom – CTG po presoji osebnega ginekologa.

Laboratorijske preiskave: urin.

39. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.

CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom – CTG po presoji osebnega ginekologa.

Laboratorijske preiskave: urin.


40. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak.

Ginekološki vaginalni pregled: za oceno morebitnega odpiranja materničnega vratu.

CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom – CTG.

Laboratorijske preiskave: urin.


41. teden

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak.

Ginekološki vaginalni pregled: za oceno morebitnega odpiranja materničnega vratu. V primeru, da je maternično ustje še zaprto in nezrelo, nosečnico osebni ginekolog preda v dokončno varstvo do poroda v 40. tednu in 6 dni v porodnišnico.

CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom – CTG.

Laboratorijske preiskave: urin.


Poporodni pregled

V nosečnosti smo vam posvetili strokovno skrb in vas varno pripeljali do srečnega dogodka. Veseli bom vaše povratne vesti o izidu poroda, novorojenčku, vašem stanju in dojenju.

Šest tednov po porodu vas bomo naročili na prvi poporodni pregled, kjer se bomo po ginekološkem pregledu in pregledu dokumentacije o porodu izčrpno pogovorili o načinu kontracepcije ter spremenjeni spolnosti po rojstvu otroka.

Do prvega poporodnega pregleda odsvetujemo spolne odnose.

Srečno! ♡


E-priročniki za lažji porod, dojenje in prvo leto z dojenčkom

Prenesi si e-priročnike, v katerih izveš vse od 10 skrivnosti lažjega poroda, priročnik Priprave na dojenje in naš najbolj obsežen 120 stranski priročnik Najino prvo leto, v katerem si lahko prebereš kako potekajo vsi nosečniški pregledi po tednih nosečnosti, kateri vsi testi te čakajo (nuhalna svetlina, morfologija, odvzemi krvi in testiranja vode), pravtako boš izvedela vse, kar potrebuješ vedeti o prvem letu z dojenčkom (poporodno obdobje, nega novorojenčka, pravilno previjanje, rokovanje z novorojenčkom, zdravila, cepljenje, …)

 • Vsi ginekološki nosečniški pregledi po tednih
 • Najboljši porodni položaji
 • Priprava na bolečino
 • Učinkovito predihavanje popadkov
 • Hipnoza za lepši porod
 • Kako se izognemo epiziotomiji
 • Magična moč zelišč
 • Krepitev mišic za lažji porod
 • Telovadba za lažji porod
 • Priprava na dojenje v nosečnosti
 • Prvi dnevi dojenja
 • Velikost trebuščka novorojenčka
 • 20 živil, ki povečujejo laktacijo
 • 8 položajev za lažje dojenje
 • Kako preprečiti iztekanje
 • Kako končam dojenje

Preberi še:

 


Avtor: Prim. Darija Strah, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki