Vnetje sečil ali cistitis se pojavi, ko bakterije od nekje zunaj ženskega telesa pridejo v njeno sečnico (sečni trakt) in povzročijo okužbo. Ženske pogosteje dobijo vnetje sečil kot moški. Ženska anatomija omogoča, da bakterije iz vagine ali rektuma zlahka pridejo v sečil, ker so vse tesno skupaj, sečnica pa je krajša.

Zakaj je vnetje sečil v nosečnosti pogostejše?

Vnetja sečil so pogosta med nosečnostjo. To je zato, ker lahko rastoči plod pritiska na mehur in sečila, kar povzroči večjo verjetnost prenosa bakterij ali povzroči uhajanje urina.

Že v šestem tednu nosečnosti se skoraj pri vseh nosečnicah pojavi dilatacija sečnice, ko se sečnica razširi in se širi do poroda.

Večji sečni trakt skupaj s povečanim volumnom mehurja in zmanjšanim tonusom mehurja povzroči, da urin zastaja v sečnici. Kar nudi večje razmnoževanje bakterij imenovano cistitis.

Druga težava je, da se urin nosečnice naravno bolj koncentrira. Vsebuje tudi določene vrste hormonov in sladkorja. Ti lahko spodbudijo rast bakterij in zmanjšajo sposobnost telesa, da se bori proti “slabim” bakterijam, ki poskušajo priti vanj.

Kaj so simptomi vnetja?

Znaki in simptomi vnetja sečil:

 • pekoče ali boleče uriniranje
 • moten ali krvav urin
 • bolečine v medenici ali spodnjem delu hrbta
 • pogosto uriniranje
 • občutek, da morate pogosto urinirati
 • vročina
 • slabost ali bruhanje

Od 2 do 10 odstotkov nosečnic dobi vnetje sečil ali cistitis. Ženske, ki so že imele vnetje v preteklosti, so bolj nagnjene k temu, da ga dobijo med nosečnostjo. Enako velja za ženske, ki imajo več otrok.

Je vnetje sečil nevarno za nerojenega otroka?

Vsaka okužba med nosečnostjo je lahko zelo nevarna za vas in vašega otroka. To je zato, ker okužbe povečajo tveganje za prezgodnji porod.

Nezdravljeno vnetje sečil med nosečnostjo povzroči težave tudi po porodu. Če se vnetje ne zdravi pravilno, ali sploh ne, se lahko razvije v okužbo imenovano pielonefritis. Pielonefritis je lahko življenjsko nevarna bolezen tako za mater kot za otroka. Razši se lahko na ledvice in zaradi tega lahko utrpite trajne poškodbe.

Povej svojemu zdravniku, če imaš med nosečnostjo kakršne koli simptome vnetja. Če ti predpiše antibiotik, je pomembno, da zaključiš celo kuro antibiotikov, ne glede na to, da se stanje izboljša po dnevu ali dveh.

Kaj so možnosti zdravljenja?

Pri vnetju sečil si lahko pomagaš:

 • pogosto praznjenje mehurja, zlasti pred in po spolnem odnosu
 • nositi samo bombažno spodnje perilo
 • odpravljanje spodnjega perila ponoči
 • izogibanje prhanju, parfumom ali pršilom
 • pijte veliko vode, da ostanete hidrirani
 • izogibanje kakršnim koli ostrim milom ali umivalnikom telesa v predelu genitalij

Blago ali začetno vnetje sečil lahko dobro ustaviš že z izdelki brez recepta, kot je recimo Canephron. Deluje protivnetno, protibakterijsko, diuretično in sprošča gladke mišice. Zdravi vnetje in sicer tako, da v akutnih primerih zmanjša pekoč občutek pri uriniranju ter ublaži krče v trebuhu. Preprečuje tudi ponovitev okužbe in sicer tako, da zavira nadaljnje razmnoževanje bakterij ter hitro in učinkovito odstrani bakterije iz sečil. Pri prekomerno aktivnem mehurju sprošča mišice in normalizira njegovo delovanje. Lahko se uporablja samostojno ali kot dodatek k antibiotikom.

Močnejše vnetje sečil se zdravi s kuro antibiotikov. Zdravnik ti bo predpisal antibiotik, ki je varen za nosečnost, vendar še vedno učinkovit pri uničevanju bakterij v telesu. Če je vnetje napredovalo v okužbo ledvic, boš morda morala vzeti močnejši antibiotik.

Pomembno: Vsekakor pa se v nosečnosti, pri sumu na vnetje, vedno posvetuj z ginekologom, ki ti bo svetoval pravilno zdravljenje. 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki