Skrb za 3-mesečnika ni mačji kašelj. Verjetno si utrujena, morda pogrešaš svoje življenje pred dojenčkom, ki je bilo nabito s hobiji in druženjem s prijatelji, tvoja frizura pa že dolgo ni več takšna, kot bi si želela. A vse to zbledi, ko te dojenček pogleda v oči in se ti nasmehne, kajne? V nadaljevanju preberi, kaj vse se dogaja ta teden.

Mejnik tretjega meseca starosti prinaša nekaj novosti. Dojenček pridno raste in pridobiva na teži, saj običajno ravno v tem času pride do nekolikšnega poskoka v rasti. To pomeni pogostejše dojenje (ali več hranjenja z adaptiranim mlekom) in morda tudi bolj pogosto nočno zbujanje zaradi želje po hranjenju. Včasih boš dobila celo občutek, da sta ravno zaključila s hranjenjem, pa je že ponovno lačen. V takem primeru sledi dojenčku in njegovim potrebam, prisluhni njegovim znakom bolj kot vnaprej določenemu urniku hranjenja. Temu se kaj hitro prilagodijo tudi prsi doječe mamice, ki že v nekaj dneh lahko opazite povečano laktacijo.

Vedno bolj bo postajal radoveden, vedno raje te bo opazoval. Ko zaploskaš, reči “plosk, plosk” in opazila boš, da bo poskušal narediti enako s svojimi rokami. Dojenčki radi oponašajo svoje starše in super je, če jim damo večkrat tovrstne priložnosti, saj nam radi pokažejo, kaj znajo.

Morda si do sedaj dojenčka uspavala tako, da ti je zaspal v naročju. Strokovnjaki za spanje svetujejo, da se pri toliko starih dojenčkih to rutino malenkost spremeni. Ko opaziš, da je malček zelo utrujen, ga položi v posteljico, ti pa ostani zraven in nežno mrmraj ali poj pomirjujočo melodijo. Povsem normalno je, da bo potreboval nekaj dni, da se navadi na nov način uspavanja, a imej v mislih, da je to koristno za vaju oba. Tako bo imel še naprej čutil tvojo bližino, tebi pa je prihranjeno uspavanje otroka v naročju preden postane pretežek.

  • Pri 12-ih tednih dojenčki začenjajo poskušati z obračanjem. To zna biti zate zelo zanimivo za opazovati in zagotovo fotografiraš vsak nov gib, a vedi, da se to dogaja tudi ponoči, zato bodi še bolj kot prej pozorna, da v njegovi posteljici ni drugega kot dojenček (odstrani mehke igrače, deke, vzglavnike).
  • Njegovi možgani postajajo vse bolj sposobni razumeti vzrok in posledico določenih zvokov, zato bo že sam začel vihteti po zraku ropotuljico, nad čemer bo nadvse očaran. Ker rokic še ne nadzoruje dovolj dobro, se lahko udari tudi po obrazu, a naj te to ne skrbi preveč. Poskrbi le, da predmeti ne bodo ostri ali drugače nevarni.
  • Še kar nekaj časa lahko traja preden dojenček preneha z jokom brez posebnega razloga. A bolj podrobno, ko boš dojenčka opazovala, bolj spretna boš pri razumevanju vzrokov za njegov jok, zaradi česar ga boš tudi hitreje in lažje potolažila.
  • Kadar bosta utrujenost in slaba volja zaradi otrokovega joka prevelika, ne oklevaj in poprosi za več pomoči partnerja, prijatelja ali družinskih članov. Zadovoljna mamica = zadovoljen otrok.

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

Nosečkini priročniki

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki