Če ima tvoj otrok pogosto vnetje ušes, še zdaleč niste edina družina, ki se srečuje s tem. Gre za najpogostejšo otroško bolezen (razen prehladov) pri dojenčkih in majhnih otrocih. Okužbe ušes se najpogosteje pojavljajo med 3. mesecem in 3. letom, vendar so pogoste vse do 8. leta starosti. Pet od šestih otrok bo imelo vsaj enkrat vnetje ušes pred tretjim rojstnim dnem, skoraj 40% otrok pa tri ali več vnetij ušes pred to starostjo.

Zakaj so vnetja ušes tako pogosta?

Pri otrocih so vnetja ušes pogosta, ker je evstahijeva cev, ki povezuje žrelo s srednjim ušesom pri otroku krajša, kot pri odraslih. Ko se otrok prehladi, pride do vnetega grla ali okužbe zgornjih dihal, se bakterije teh bolezni lahko razširijo na srednje uho. Te povzročijo, da se tekočina kopiči v srednjem ušesu (prostor za ušesnim bobnom), predel se okuži, bobnič vname in tako nastopi vnetje ušesa.

Pot, po kateri bakterija pride do ušesa, se imenuje že prej omenjena evstahijeva cev. Poteka od zgornjega dela grla do ušesa in je namenjena čiščenju tekočine iz ušesa. V primerjavi z odraslimi je pri dojenčkih in otrocih ta cev skoraj vodoravna, zato se z lahkoto napolni s tekočino. Ko se staramo, le-ta postaja bolj navpična, zato deluje bolj učinkovito in starejši kot smo, manj okužb ušes imamo.

3 vrste vnetja ušes

Medicinsko gledano se okužba ušesa imenuje Otitis Media, obstajajo pa tri vrste:

1. Akutni otitis media (vnetje srednjega ušesa)

Najpogostejša vrsta ušesne okužbe. Področje srednjega ušesa je okuženo in otečeno, tekočina pa se ujame za bobnič.

2. Otitis media z izlivom

Ta se lahko pojavi, ko se ušesna okužba končana, vendar tekočina ostane ujeta za bobničem. Možno je, da oseba ne občuti simptomov, a zdravnik še vedno lahko vidi tekočino.

3. Kronični otitis media z izlivom

Do tega pride, ko tekočina v srednjem ušesu ostane dlje časa ali se večkrat ponovi. Čeprav okužbe ni, lahko tekočina v ušesu otrokom oteži boj proti novim okužbam in hkrati negativno vpliva na njihov sluh.

Poleg prehlada ali okužbe zgornjih dihal obstajata še dva razloga, zakaj imajo otroci pogoste okužbe ušes:

Imunski sistem otrok

Otrokov imunski sistem še ni tako močan kot pri odraslih. To lahko oteži boj proti okužbam.

Mandlji in žrelnica

Žrelnica je limfno tkivo, podobno nebnici (mandeljni), ki se nahaja visoko na zadnji steni žrela, takoj za nosno votlino. Žrelnica ima podobno vlogo kot mandlja. Le-ta je največja v zgodnjem otroštvu, kasneje pa se precej zmanjša. Bakterije se lahko ujamejo v žrelnico, pri čemer lahko povzročijo okužbo, ki se skozi evstahijeve cevi preseli v srednje uho.

Simptomi vnetja ušes

Če se otrok pogosto srečuje z vnetjem ušes, verjetno simptome že dobro poznaš. Najbolj značilni so naslednji:

 • Razdražljivost in vročina,
 • Odtekanje tekočine iz ušesa,
 • Vlečenje ali tapkanje po ušesih,
 • Težave z ravnotežjem,
 • Težave s sluhom,
 • Neodzivanje na tihe zvoke.

Kateri so najboljši načini zdravljenja vnetja ušes?

Nekatere okužbe ušes se pozdravijo same od sebe, druge je treba zdraviti z antibiotikom. Z ORL zdravnikom se vedno pogovorite o uporabi antibiotikov, da jih bo otrok jemal le, kadar je to res potrebno, saj obstaja tveganje, da bodo bakterije razvile odpornost na prepogosto uporabljene antibiotike.

Akutni otitis media (AOM) se lahko izboljša brez zdravljenja. Če se okužba v 2-3 dneh ne izboljša, lahko pomagajo antibiotiki, vendar nekatere vrste AOM povzročajo virusi, ki se ne odzivajo na zdravljenje z antibiotiki.

Otitis media z izlivom (OME) skoraj vedno izgine sam brez uporabe antibiotikov. Tekočina lahko nekaj časa ostane v ušesu, vendar se okužba uspešno pozdravi.


Več o vnetju ušes si preberite tu: Vnetje ušes pri otroku, kako ukrepam?


Kako poteka zdravljenje vnetja ušes

Diagnosticiranje in zdravljenje vnetja ušes poteka v več korakih in na več načinov.

Opazovanje in odločanje s strani zdravnika

Ko bo zdravnik ugotovil, da ima otrok vnetje srednjega ušesa, bo priporočil najboljše zdravljenje glede na vrsto in resnost okužbe.

Antibiotiki

Zdravnik bo morda moral predpisati antibiotike proti vnetju ušesa otroka. V tem primeru natančno upoštevaj priložena navodila in priporočila zdravnika. Ne prenehaj zdravljenja z antibiotiki, ko se otrok začne počutiti bolje. Dokončati je potrebno celotno obdobje zdravljenja, da odstranimo bakterije, ki povzročajo okužbo in preprečimo, da bi se razvijala dalje. 

Lajšanje bolečin

Otrokom lahko lajšamo bolečine s paracetamolom ali ibuprofen, za zmanjšanje bolečine in zvišano telesno temperaturo dokler antibiotiki ne začnejo učinkovati. V katerekoli primeru otroku do 12. leta v izogib pojavu Reyevega sindroma ne smemo dati aspirina. Gre za redko in v nekaterih primerih hudo bolezen, pri kateri so prizadeta jetra in možgani. Če si v dilemi, kaj bi bilo najbolje v primeru vnetja ušesa tvojega otroka, se predhodno posvetuj s pediatrom.

Dodajanje vstavka

Če tekočina ostane v otrokovem ušesu več kot 3 mesece, bo zdravnik ORL priporočil, da v bobnič vstavi majhno cevko, kamor bo tekočina odtekala iz ušesa. Postopek, imenovan postopek Grommet, se izvaja v splošni anesteziji in traja 15-20 minut. Le-te običajno ostanejo v ušesu od 6 do 18 mesecev, nato pa same odpadejo, ko evstahijeve cevi rastejo in postajajo večje.

Kako lahko preprečimo ponavljajoča se vnetja ušes

Ključno za preprečevanje pogostih vnetij ušes je zagotoviti, da je domače okolje čim bolj čisto in da pri otroku v prvem letu življenja ne pride do prehlada (ali vsaj ne pogostih prehladov). Upoštevaj naslednje koristne nasvete:

 • Otroka ne izpostavljaj cigaretnemu dimu. Sekundarno kajenje velja za enega izmed povzročiteljev pogostega vnetja ušes pri otroku. Prepričaj se, nihče ne kadi tudi v času, ko je otrok v varstvu. 
 • Kot starša bodita pozorna na otrokove alergije. Če alergije povzročijo vnetje v telesu, lahko pride tudi do vnetja ušes.
 • Preprečitev prehlada. Zlasti v prvem letu otrokovega življenja se potrudi, da je otrok izpostavljen čim manj možnostim za nastanek prehlada. Imunski sistem otroka se še razvija in v prvih mesecih še ni dovolj močan za boj proti okužbam.
 • Otroka ne uspavaj s stekleničko. Otroka vedno hrani s stekleničko pod kotom 45 stopinj, da se izogneš prelivanju formule skozi zgornji del ust v evstahijevo cev in nato v uho.
 • Pozorna bodi na dihanje skozi usta ali smrčanje. Če otrok diha skozi usta ali smrči, to lahko povečana žrelnica. Večje, kot je to tkivo, več bakterij lahko privabi, ki povzročajo vnetje ušes. Če misliš, da je to morda problem pri tvojem otroku, za nasvet povprašaj pediatra, ki bo situacijo podrobneje preveril in svetoval o nadaljnjih ukrepih.
 • Pozornost namenita nosni sluznici, saj velja, da je zdrav nos ključ do zdravih ušes. Kadar otrok kaže znake prehlada, smrka ali ima zamašen nos, mu ga dvakrat to trikrat na dan sčisti s fiziološko raztopino. Prav tako otroka čim prej navadi izpihovanja nosu. Izmenično naj izpiha najprej eno, nato drugo nosnico. 
 • Vsi v družini si pogosto umijte roke. Rednega in temeljitega umivanja rok nauči tudi svoje otroke, saj je to prvi korak k zaustavitvi širjenja bolezni in okužb.

Preberi še:


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki